изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:52 EEST
ЗАПОЧВА ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ БЯС ОТ ВЪЗДУХА    
Здраве10 самолета ще изхвърлят ваксинални примамки над 19 области, сред които и Добричка област

От днес Националната ветеринарномедицинска служба стартира пролетния етап на ваксинацията срещу бяс от въздуха на дивите хищници, съобщиха от там. В операцията ще се включат 10 специално оборудвани самолета. Машините ще изхвърлят над 1,1 млн. ваксинални примамки над територията на областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Търговище и Шумен и Бургас. Ваксинални примамки няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите, уверяват още от НВМС.
Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се консултират с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче животните да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.
Примамките са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс. За контрол на извършената ваксинация във ваксиналната примамка е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на ваксинираното животно. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS система.
Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Националната ветеринарномедицинска служба. Европейската комисия одобри съфинансирането й за 2009 г. в размер на 1 100 000 евро и през тази година също ще подпомогне нейната реализация. От началото на миналата година до момента в страната са регистрирани 61 случая на бяс.
Ваксинацията в Добричка област ще се извършва от 27 май до 10 юни.
 


Сходни връзки

ЗАПОЧВА ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ БЯС ОТ ВЪЗДУХА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди