изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:18 EEST
Парламентът пести, но защо му пада рейтингът?    
Коментари Народното събрание ще продаде на търг 20-30 служебни мерцедеса, произведени през 1996 г. С тази идея управляващите парламентаристи си направиха отлична реклама! Предложението на ГЕРБ бе доукрасено с думите, че това се прави за първи път и че 41-вият парламент дава пример за спестовност в кризата, който е желателно да бъде последван от останалите институции. Добрите новини не свършват дотук. Няма да купуваме нови коли, обеща председателката на парламента Цецка Цачева.

Естествено, че Народното събрание трябва час по-скоро да се разтовари от автомобилите с 14-годишен непрекъснат стаж.

Разбира се, че няма нужда да се харчат пари за нови. Българският парламент така и така разполага със завиден автопарк. “Сравнявал съм нашия с европейските парламенти и с изключение на румънския останалите поддържат скромен брой автомобили”, твърди депутатът от ДСБ Иван Иванов.

В момента родните депутати ползват 80 автомобила. Колегите им от Австрия имат шест, а 942-ма италиански парламентаристи си делят... 30 коли.

Окастрянето оттук-оттам на екстрата “служебен транспорт” предизвика у народа доволно потриване на ръце, докато някои от избраниците му го избиха на ирония. В желанието да представят идеята като абсурдно хумористична мнозина начертаха велоалеи около парламента и разшириха паркинга за велосипеди. “И по районите си ли да ходим с колела”, попита експремиерът Сергей Станишев с ясното съзнание колко нелепа е нарисуваната от него ситуация. Но от саркастични подмятания няма нужда!

Да забравим клиширания пример, че в европейските държави депутатите ходели с колела или с градския транспорт. Няма да припомняме също, че в София Бойко Борисов е направил “метро като слънце”.

Българските парламентаристи се радват на удобства, за които редовият електорат напразно мечтае. Примерно безплатен служебен паркинг за личните автомобили. Едно е да има къде да спреш. Друго - да се вреш безрезултатно с голям джип в малките улички около пл. “Народно събрание”, където скоро синята зона ще поскъпне до три лева на час. Но паркингът е дребнотемие на фона на следните въпроси:

Първо, 20-30 мерцедеса решават ли въпроса със служебните екстри или някои проблеми са обвити във всеобща “мълчалива завера”?

Второ, защо въпреки някои похвални нововъведения рейтингът на 41-вото НС не расте? Точно обратното - пада. През октомври м. г. МБМД отчете 35% доверие, през април - 28%. Спадът е 7%. НЦИОМ измери 45,2% неодобрение през декември и само три месеца по-късно то скочи до 51,6%.

Трето, кое е мерилото за добрата работа на един парламент?

Към новината за пенсионираните мерцедеси управляващите добавят уточнението, че все повече избраници щели да ползват личните си коли.

А номерът с фактурите?

Номерът си струва да бъда описан, защото е тайна за широката публика и защото издава байганьовски манталитет. Завесата повдига бивш депутат от НДСВ с любопитен спомен за първите си впечатления в 39-ото НС. Жълтите през 2001 г., както ГЕРБ-ерите сега, бяха новобранци в законодателния орган. Чужди им бяха в началото триковете на “старите пушки”. И така- попълва царският депутат отчет за пътуванията си през уикенда и не пропуска да хвърли око към отчета на колега от опозицията. Вижда как цял месец колегата все до Варна пътувал. Наострил се царистът, рекъл си наум, че нещо политическо се мъти в морската столица. Взел да разузнава. Какво установил, предполагате вие? Установил, че нищо не се мъти във Варна. Депутати отчитали маршрути, които уж били минали с личните си автомобили. Как, питате се, е възможна врътката? НС не изисква от депутатите фактури за бензин. Кой колко километра е минал със собствената си кола се приема на юнашко доверие.

Около хитрината съществува “мълчалива завера” по думите на бившия царски депутат. Очевидно е прав, след като номерът и досега се практикува необозпокоявано. Най-стъписващият куриоз стои под името на депутата от левицата Илия Баташки още в 38-ото НС. Веднъж докторът от Пловдив отчел абсурден маршрут за три дни. В първия ден бил пътувал от София до Русе и обратно. На втория минал пътя София-Бургас-София, а на третия, види се не почувствал умора, преодолял разстоянието София-Варна-София.

“Нали се сещате, че това не е възможно”, коментира Иван Иванов (ДСБ). Иванов, който има стаж в четири парламента, е привърженик на радикално решение. Той предлага само председателят на парламента и заместниците му да ползват коли на НСО. Но идеята му не набира скорост...Депутати проплакали, че нямат книжки. Ако автопаркът бъде ликвидиран, искали да се плащат заплати на личните им шофьори. Това оставаше...

Да се искат занапред фактури също няма да пресече дребното мошеничество. Депутатите могат да представят фактури за гориво, но дали са били в района си или на почивка, казва ли ти някой.

Тогава? Дали освен от пример за спестовност не се нуждаем и от пример за справедливост?

“Може да се сложи лимит, който е съобразен с това къде е избирателният район на депутата”, казва Иванов. Логично. Така последователите на Баташки няма да ходят всяка седмица до Варна, ако са избрани в Пловдив или Перник.

Примерът с фактурите е емблематичен за работата на парламента. Той е доказателство, че при липса на кураж проблемите - и на парламента, и на държавата - се решават наполовина.

Несъмнено 41-вото НС се постара да тушира привички, които дразнеха гражданите от години. Режимът за гласуване се затегна и рядко се прибягва до услугата “чужда карта”. В интернет се публикуват имената на депутати, които отсъстват без уважителни причини. Пускат се стенограмите от заседанията. В сайта има клипове на председателите на комисии, които отчитат какво са свършили и какво ще правят занапред.

Въпреки стореното с положителен заряд - спад в рейтинга! Защо?

Част от обяснението може да се търси в традиционната подозрителност на българина към институциите. Вместо да бъде преодолявано стъпка по стъпка, недоверието обаче очевидно нараства. Европейско изследване за ценностите сочи, че у нас

50% искат силен водач без парламент и избори! 85% били разочаровани от демокрацията.

Цитираните данни би трябвало да ужасят депутатите и от управляващото мнозинство, и от опозицията. Друга част от обяснението е в съдържанието на законодателния и политическия им труд.

Слабост на 41-вото НС е, че мнозинството е безлично. Причината не е единствено в обстоятелството, че ГЕРБ е лидерска партия с искания от гражданите силен водач. Няма я компетентността, която управляващите са длъжни да доказват. Законодателният брак се множи.

Опозиционният водач Станишев се вдъхновява от колите, громи популизма на ГЕРБ, а партията му не е алтернатива на управлението.

117-те ГЕРБ-ери подтичват след събитията. Понякога не знаят дори какво гласуват, както доказа промъкналото се разрешение за старите автобуси.

Само пиар хватки и козметика не залъгват мнителното гражданство. А и обявяването на безпричинно отсъстващите не спира кръшкачите. Онзи ден и заседанието бе прекратено поради... липса на кворум. За жалост позната причина.

Народното събрание оповести още една добра идея - ще се публикува кой депутат как е гласувал. Най-после. Тези, които се интересуват кой за кого лобира, ще могат да правят бързи справки. Дотук бяха приети откровено лобистки текстове. Грубостта, с която бяха прокарани, втрещиха и партньорите от “Синята коалиция”.

Защо в интернет не се качват имената на депутатските сътрудници? След запитване на медия стана ясно, че някои избраници имат доверие само на децата си.

Всеизвестно е, че мярка за добрата работа на един парламент е дали депутатите са трудят за лични или за обществени интереси. Мерило е дали задоволяват щенията на спонсорите си или желанията на гражданите. Дали в парламентарна република носят отговорност за политиката или се боят да контролират, камо ли да опонират на министрите. Нещо повече - работят под диктат. Критериите сигурно са известни и на нашите депутати, но се разсейват. И обявяват битовите си предизвикателства за топновина. А доверието пада ли, пада...

Таня Джоева  / http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Парламентът пести, но защо му пада рейтингът? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди