изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:19 EEST
Броили по 2 лева за 10 убити комара през 1944 г.    
Любопитно От 2 до 350 лева са плащали в Силистра през 1944 година за унищожени комари, доказва с документи бившият служител в силистренския държавен архив Мато Бренишки. Той се позовава на писмо на силистренския околийски лекар от 19 април 1944 година до градската здравна служба, с което по нареждане на тогавашния Институт за борба с маларията в Бургас и на Главната дирекция на народното здраве "се  налага да се проведе във всяко маларично селище на областта избиване на презимувалите комари". 


За 10 убити комара се плащат 2 лева, за 100 комара - 25 лева, а за 1000 комара - 350 лева. Има изискване убитите комари да се предават в цигарени кутии между памук и лигнин в близката маларична станция за изплащане на полагащото се възнаграждение. 

С "окръжно" на началника на противомаларичната станция в Силистра е обявена седмица за избиване на комарите от 23 до 30 април 1944 година. 

В Силистра заради недостига на средства сега възникват проблеми, свързани с борбата с комарите. В публикации в медиите се твърди, че държавата няма да отпусне средства за това, въпреки че досега за общините от Видин до Силистра са отделяни годишно по един милион лева по линия на Асоциацията на
дунавските общини "Дунав". Единственият вариант е да се осигурят
средства от собствени приходи на общините. Но почти всички кметства имат финансови проблеми.

Досега в Силистра не са извършени пръскания с химически препарати.
dir.bg
 


Сходни връзки

Броили по 2 лева за 10 убити комара през 1944 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди