изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 21:35 EEST
Спряха от движение опасни училищни автобуси    
Новини
Над 1200 училищни автобуса в цялата страна са проверени по време на започналата преди два месеца кампанията "Сигурност за нашите деца". Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, цитиран от БТА.


Днес кампанията завършва и той дойде пред частно училище в столичния квартал "Люлин", за да види резултата от нея.

"Над 100 автобуса са се оказали нередовни - с нарушения и отклонения от изискванията. На 109 са били съставени актове, като 10 автобуса, превозвали всекидневно деца, са спрени от движение. Най-тежките и смущаващи нарушения са техническите неизправности, свързани със спирачната и кормилната системи на автомобила. Затова без компромис автобусите бяха спрени", съобщи Цветков.

Министърът добави, че кампанията ще продължи и през следваща учебна година и заяви, че няма да бъдат допуснати отклонения от сигурността на децата.
"Автобусите, които превозват деца, са на различна възраст - има и в много добро състояние, но за съжаление има и такива, които си позволяват да превозват децата с изключително стари автобуси", каза още Цветков.
Той даде пример с началото на проверката пред частното училище в "Люлин", когато пристигналият тогава автобус не отговарял на това, за което е регистриран - за седем плюс едно места. В него имало 18 седалки, които били саморъчно поставени с по един винт на пода.
"Автобусите тук бяха с износени гуми, протекли, с ръжда - в много лошо техническо състояние. Такива случаи има в цялата страна - Ямбол, Смолян, София", още министърът.
При днешната проверка на един от автобусите на училището той констатира, че той вече не е в състоянието, в което е бил в началото на кампанията.

По думите му фирмите, които се занимават с тази дейност, се избират от училищата или от общините, и вероятно училищните ръководства не са напълно запознати на какви условия трябва да отговарят автобусите и съответно не е бил извършван контрол. 

Подготвят се нови изисквания, които ще бъдат заложени в наредба за специализирания превоз на пътници, каза на свой ред Анастас Тодоров - заместник-изпълнителен директор на Автомобилна администрация.
В нея ще бъде отделно разписано кой може да вози деца, с какво трябва да ги вози, колко годишни трябва да бъдат автобусите, какъв стаж да имат водачите и др.

Миналия месец избухна скандал, след като от Синята коалиция съобщиха, че транспортното министерство смята да олекоти изискванията към превозвачите, които извършват екскурзии с деца. Сините обвиниха ГЕРБ, че това е лобистка поправка и предупредиха, че може да има втора трагедия, като тази, при която 12 деца загинаха в р. Лим. Моментално премиерът Бойко Борисов нареди тексът да бъде оттеглен. dir.bg

 


Сходни връзки

Спряха от движение опасни училищни автобуси | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди