изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 12:43 EEST
1 ЮНИ - ЗА ЕДНИ ПРАЗНИК, ЗА ДРУГИ - ЕДНО... НИЩО    
Празници Няма по-хубаво от детската усмивка, от грейналите очи и прегръдката на малките ръчички. Международния ден на детето - 1 юни, отбелязваме днес. Празнуват малките слънца - щастливо заровени в пясъка, омазани със сладолед, сияещи с новия велосипед... Празник ли е за другите - изоставени по домовете, просещи и ровещи по кофите? И за тези, за които шоколадът е непозната дума, а майчината ласка - неизпитано щастие? Нека направим така, че всички деца да бъдат не само нахранени, облечени и образовани, но преди всичко - обичани и обградени с топлина. Честит празник, мили деца!


 

ИСТОРИЯТА НА ПРАЗНИКА
Международният ден на детето води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. В България по традиция всички шофьори се призовават на 1 юни да се движат и през деня с включени фарове на къси светлини.
Според американските изследователи датата 1 юни съчетава в себе си традиции от китайската и американската история, а не комунистически както се счита в повечето бивши социалистически държави. Причината е, че комунистическите държави правят празника популярен по цял свят, но не го измислят. Идеята се появява още през 1925 година, когато генералният китайски консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони - това е китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие. По-късно неговата инициатива бива продължена, като независимо от благотворителна акция в САЩ, в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. В Женева също решават да организират благотворителни инициативи за деца.
Голямата популярност на празника у нас обаче се дължи на друга инициатива, през 1949 г. първи юни е официално обявен за Международен ден за защита на децата. Това става с решение на сесията на Съвета на Международната демократична федерация на жените през ноември 1949 г. в Москва. Така благодарение на съветският призив - една година по-късно 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света (1950 г.). На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата, но тази дата не е повсеместно възприета, въпреки че остава и се отбелязва като празник. dir.bg/НДТ

 


 

 

 


Сходни връзки

1 ЮНИ - ЗА ЕДНИ ПРАЗНИК, ЗА ДРУГИ - ЕДНО... НИЩО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди