изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:15 EET
НОВОРОДЕНО ЗУБЪРЧЕ В ЗООПАРКА В ДОБРИЧ    
НовиниРодителите още ревниво пазят малкото и полът му не е установен

Бебе зубър е най-новото попълнение на зоопарка в Добрич. То се е родило на 24 май, но се е изчаквало да укрепне преди да се оповести новината, съобщи зам.-кметът арх. Пламен Ганчев.  Той обясни, че е голяма рядкост раждането на зубърче в зоопарк.
Новороденото е от вида европейски бизон или зубър, обясни ръководителят на зоопарка Севдалина Венкова. Появило се е на бял свят изненадващо за екипа. Те не са били сигурни, че майката е бременна. Родителите са от Швейцария, живели са в парка  Лангенберг, каза директорът на зоопарка Севдалина Венкова. Те са подарени на Центъра за защита на природата и животните в Добрич от швейцарските партньори от сдружението „Про Зоо Добрич”. Майката е 11-годишната Лума, а бащата е на десет години и се казва Луба. Какъв е полът на малкото зубърче още не е ясно, тъй като родителите не допускат работниците от зоопарка до него. Дори веднъж са ги подгонили. Бебето тежи около 30 килограма и е кафяво на цвят като родителите си. Около две години родителите ще се грижат за малкото. То е жизнено, много тича и се храни добре, обясни Венкова.
В зоопарка в Добрич през тази година са се родили зайчета, козлета, морски свинчета и цакелчета. Очаква се магаренце, както и понита.
Центърът за защита на природата и животните в Добрич е уникален не само за България, но и за Източна Европа. Той се простира на площ от 160 декара недалеч от бившата резиденция на Тодор Живков в града. Там живеят над 100 животни от 30 вида. Те са характерни за нашия ареал и живеят в среда, максимално близка до естествената им. Посетителите имат възможност за пряк досег с животните. А зоопаркът прилича по-скоро на голям селски двор.
 


Сходни връзки

НОВОРОДЕНО ЗУБЪРЧЕ В ЗООПАРКА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди