изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:38 EET
Връщат платеното обучение в държавните ВУЗ-ове    
ОбразованиеС промени в Закона за висшето образование в държавните висши училища, които ще бъдат направени през юли, ще се въведе платеното обучение.Идеята е още от новата учебна година ВУЗ-овете да приемат платено, съобщи  просветният министър Сергей Игнатов. Тези промени идват, след като висшите училища заявиха, че заради кризата не могат да вържат бюджетите си и са им необходими допълнително средства. В момента все още тече обсъждане какъв вариант на платено обучение да се избере, уточни Игнатов, предаде БТА.

Юристите от ведомството и от парламента сега подготвят изменение и допълнение на Закона за висшето образование. Обсъжданите варианти са дали университетите да приемат платено обучение в свободния си капацитет над държавната поръчка, както предлага СУ, или 10% от държавната поръчка да се даде като платено обучение. Първият вариант е по-трудно осъществим, защото и сега остават незаети места във ВУЗ-овете, каза още министърът, цитиран от БНТ.  Той отбеляза, че наистина има незаети места и през тази година всички университети са си повишили бройките за прием с надеждата, че ще дойдат повече студенти. 

"Държавните университети искат да приемат студенти в платено обучение, но не на принципа на споделеното финансиране, а на принципа студентите да плащат определен процент, защото висшите училища имат нужда от тези пари", обясни Игнатов.
Попитан кои студенти ще се съгласят да се обучават при тези условия, той отговори, че например студент, който много иска да учи право, но е последен в списъка, ще може да си плаща обучението.

Ако промените се утвърдят, част от студентите ще учат със сегашните такси, които са 30% от издръжката на един студент, а други ще плащат по-високите -  равни на цялата издръжка. Студентът ще сключва договор за таксата си и тя няма да може да се променя до края на следването.

Междувременно образователното министерство съобщи, че резултатите от матурите са качени на ведомствения сайт. dir.bg

 


Сходни връзки

Връщат платеното обучение в държавните ВУЗ-ове | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди