изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 18:41 EEST
Посланикът на Израел: Нямаме никакви намерения да правим компромис с националната си сигурност    
Новини Вината не бива да бъде приписвана на нас. Ние сме силна държава и знаем как да се пазим, каза Н. Пр. Ноах Гал Гендлер Най-доброто е да ги изтеглим временно. Това каза Ноах Гал Гендлер, посланик на Израел в България в предаването “Тази сутрин” на бТВ, помолен да коментира новината, че семействата на израелските дипломати в Анкара се изтеглят, тъй като са застрашени.



Мярката бе предприета във връзка с нападението на израелската армия срещу кораб от международния хуманитарен конвой, при което загинаха много турски граждани.

Доколкото съм информиран те са свободни и могат да се отправят в която и да е посока, каза посланикът за двамата журналисти от екипа на бТВ – репортерът Светослав Иванов и операторът Валентин Василев.

Двамата бяха пратени в депортационен център, няма телефонна връзка с тях. Очаква се двата да се приберат тази вечер в България.

“От месец знаем за “Флотилия на свободата” и призовахме организаторите и им предложихме, ако искат да предадат хуманитарна помощ на ивицата Газа, да направят това през Израел, а те отказаха”, заяви още посланикът. “Това не е атака, не става въпрос за атакуване, спазване сме международното законодателство, информирахме за блокадата, дадохме им всички координати на наши кораби. Намеренията им бяха ясни. В Газа има режим на Хамас и той е насилствен режим. Хамас бомбардира Израел с над 10 000 бомби и имаме дълг към нашия народ да го защитаваме. Има блокада не само от Израеалска страна, но и от Египет. Блокадата не важи за хуманитарна помощ, храни”, заяви още той.

В момента се прави обследване, но определено е имало 6 кораба, 5 – много мирни, с никакви проблеми и един много настроен с насилие и жестокост. Нашите войници са били нападнати там с железни прътове, мушкали са ги с ножове. Имаме заснет видеоматериал. Няма нужда да се чака, защото ние декларирахме, обявихме им, че има блокада, а те – сериозното си намерение да пробият блокадата. Защо трябва да чакаме?, попита той.

По думите му войниците, които стъпили на кораба, били много добре обучени, но не очаквали подобно насилие, толкова много насилие. “Те трябваше да защитят живота си, това беше самозащита, особено след като на един му е отнето оръжието и е открит огън срещу нашите войници, естествено, че трябва да се реагира. Съжаляваме, че се е стигнало до човешки жертви”, коментира израелският посланик.

Не става въпрос за атака, ние ще предотвратим това кораб да разбие блокадата – това е наш дълг, това е нашата сигурност и вие бихте направил същото, ако бяхте на наше място, категоричен бе той.

Когато се говори за дългосрочна политика, през последно време, постигнахме мирни отношения с някои държави в Близкия Изток. Тенденцията е ясна, въпросът опира само до време. В този случай вината не бива да бъде приписвана на нас. Ние сме силна държава и знаем как да се пазим, заяви посланик Ноах Гал Гендлер.

Трябва да има изход, заяви той за десетилетния конфликт в региона. Всеки трябва да понесе своята отговорност, коментира още посланикът.

“Не съм сигурен за отношенията на Турция с Хамас, знам, че някои от организациите които са участвали в тази флотилия, са били турски и те са силно радикални. Факт е, че някои от организациите които са присъствали на кораба, са екстремно, крайно радикални. Ние не сме организирали тази флотилия, тази армада и не се случва за първи път подобно нещо. Нямаме никакви намерения да правим компромис с националната си сигурност”, категоричен бе той.

Нямаме проблеми с касетата – след като приключи разследването, касетата ще бъде върната, ние нямаме какво да крием, заяви посланикът по повод на заснетия материал от екипа журналисти на бТВ по време на конфликта. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Посланикът на Израел: Нямаме никакви намерения да правим компромис с националната си сигурност | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди