изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:06 EET
БЪЛГАРИНЪТ, КОГАТО Е НА ВЛАСТ, Е НЕДОСТЪПЕН    
Интервюта Това заяви в интервю при гостуването си в НДТ Петър Димитров - народен представител от Добричка област и бивш министър на икономиката и енергетиката. Според него опозицията, за да излезе от изолация, дава добри предложения и посочи, че в политиката лошите политици са зло, но некомпетентните политици са по-страшни от лошите.

 

Визитка:Петър Димитров е роден на 27 януари 1949 г. в Клисура. Завършва Техникума по механо-електротехника в родния си град и висше икономическо образование в Москва. Доктор на икономическите науки. От 1976 г. работи като преподавател, доцент в Икономическия университет, Варна, където е бил заместник-ректор на университета и директор на Висшата школа за мениджъри.

Народен представител от квотата на Коалиция за България. Депутат в 37-то, 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание. В 40-то НС е бил председател на Комисията по бюджет и финанси, член на Комисията по икономическа политика и председател на Делегацията в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество.

Член на ВС на БСП от 1990 г. Член на ИБ на ВС на БСП от 1998 г. до 2008 г. Петър Димитров е женен, с едно дете.

 

- Г-н Димитров, има ли в парламента добруджанско лоби?

- То лоби не просто няма, продължаваме да сме почти непознати. Разминаваме се в коридорите и няма нищо, което да ни свързва. На празника на Балчик отново говорих с една от народните представителки от ГЕРБ да ни събере областният управител, да предложи няколко важни неща за Добрич, за които да работим заедно. Това може да е в подкрепа на правителството, може да не е в подкрепа на правителството, но да е в интерес на хората в Добрич. 2-3 неща, не повече. Ето, мога да дам пример с инфраструктурата. Ако бъде оправен пътят Добрич-Варна, то хората могат да ходят до Варна само за работа - без да напускат града си за по-дълго време. Аз мисля, че това е възможно предложение, може то да не е главният приоритет, но няма воля, няма срещи. Повтаря се историята за българина, когато е на власт, е недостъпен и некомуникативен. Той счита, че не е редно всеки да стигне до него и да постави проблемите си в Добрич. Още повече, че Добрич е наистина място далече от Бога и царя и връзките са точно тези народни представители.

 

- Досега и други народни представители от Добрич се опитваха да направят лоби за Добрич, но безуспешно. Може ли политиката да попречи да се прави добро за един град?

– Пречи една проста причина – неопитните български политици са вперени и чакат да им кажат какво да правят и смятат, че като им се каже от горе надолу те могат да влязат в конфликт със собственото си ръководство и да станат немили-недраги. Всеки народен представител, говоря за управляващите от ГЕРБ, трябва да помни, че е влязъл в парламента заради Бойко Борисов. Той им направи пътеката.  На следващите избори трябва да влезе заради себе си. Тази пътека ще е обрасла с трева. Няма да им върши работа.

 

- Като бивш министър на икономиката каква оценка ще дадете за икономическата политика на управляващите и най-вече на така наречените антикризисни мерки?

- Няма антикризисни мерки. Това е общото мнение. Няма ги нито формално, нито официално. За голямо съжаление това, което се готви да се случи, е прокризисно и то рязко ще влоши шансовете на България за излизане от кризата. Едно искам да кажа, че за да приемеш антикризисни мерки, трябва да имаш ресурс, който да насочиш срещу кризата. Този ресурс за България се казва  фискален резерв. В момента ние този фискален резерв вместо да го насочим срещу кризата, ще го заврем в дупките на кризата. Ще похарчим тези пари и ще изгубим последния си шанс със собствени средства да се измъкнем от това състояние. Това е големият проблем. Иначе бюджетът е не парадоксален. Той е абсурден. Всички знаем, че в условия на криза трябва да се пести и всички очаквахме един проектобюджет, който свива разходите. Стана обратното.              

Има оптимистична прогноза на финансовия министър, че БВП ще порасне с 1%, а няма да е -2%, както е заложено в бюджета - т.е. с 3% плюс би трябвало да има повече пари за България. При тази ситуацията би трябвало да се очаква, че приходите също ще скочат. Прави се точно обратното – приходите се свиват с 2 милиарда. Скочиха икономистите и отляво и отдясно, тъй като не се разбира защо се прави. Няма проблеми да направиш по-голям дефицит, да бръкнеш във фискалния резерв, но да знаеш защо ги даваш. Както Обама и Саркози дадоха за наука. Тоест, да изготвиш технологичната промяна така, че след кризата икономиката да бъде готова за бъдещето. Ние режем преди всичко науката, режем висшето образование, режем културата. С кой ще борим кризата? С МВР, с МНО, с ДАНС, с тях можеш да бориш престъпността, но не и да бориш кризата. Това са различни мерки. За голямо съжаление, предприетите мерки дават негативен икономически резултат. Всеки се страхува да направи каквото и да било, тъй като ако го направи, може да сбърка. Като сбърка - да се окаже с белезници и да чуе командата "На колене". Не може в криза да всяваш страх с надеждата, че това ще постигне резултат.

 

- Каква виждате да бъде 2011 г.? Тази година имаме възможност и взимаме от фискалния резерв, а догодина?

- Догодина възможността е ясна, още през есента ще проличи, най-вероятно ще поискаме пари от МВФ. Но МВФ не е сестра Тереза. Той не дава пари със затворени очи. Виждате как ги дава в Гърция, Румъния. Дава ги с драстично свиване на пенсии, заплати, на всички разходи, т.е. фондът иска да си получи обратно парите. Не дава подаръци. По-страшно от това нещо е, че ще падне рейтингът на България. Сега се знае, че България е една устойчива страна, която има фискален резерв. Кредитите, които получаваме, са по-евтини. Лихвите в банките са по-ниски. Сега, като изхарчим резерва, разбирате, че и външните кредите ще станат по скъпи, лихвите в банките ще скочат и това пак ще удари джоба на българина. Само от цигарите, според специалистите, България ще загуби около 1 милиард. Да не говорим за ДДС, за акцизите, да не говорим за целия сив сектор. Всички очаквахме, че с идването на ГЕРБ сивият сектор ще се свие и приходите ще скочат, това беше основният ангажимент на ГЕРБ, това обещаха. Сега става точно обратното. Има рязко намаляване на приходите само от ДДС. Подобно е положението с доходите от мита, такси – има рязко свиване на приходите. Аз не съм видял разкрито престъпление, което да се е превърнало в приход за републиканския бюджет. Ако ще правим само моралистки арести, те също си имат своето значение. Но дайте да направим и икономически арести, за да имат ефект върху приходите на държавата и те.

 

- Има ли нещо конкретно, което може да се направи за средния и малък бизнес, за да не се разширява сивият сектор?

– Заемът от близо 400 милиона лева по програма JEREMIE щеше да се използва като антикризисна мярка за българския бизнес и трябваше да осигури достъпни условия за кредитиране. Парите бяха по линия на Оперативна програма Развитие на конкурентоспособността на българската икономика. Споразумението беше подписано през май м.г. След три дни парламентът го ратифицира. Спряно е изпълнението на програмата, почват нов кръг от преговори, в резултат на което се постига поевтиняване на цената, която иска европейския фонд. Това е добре. Но поевтиняването е за 400 хиляди евро. Това не са малко пари. А тук става въпрос за 400 милиона евро. Направете си сметка каква щеше да бъде нормата на печалбата, ако тези 400 милиона бяха влезли в малкия и среден бизнес. Другият много важен канал са европейските пари. Писмото на генералния директор на Генерална дирекция "Регионална политика" в Еврокомисията (ЕК) Дирк Анер, В него се изразява притеснението на Брюксел, че страната ни е намалила темпото на усвояване на средствата от фондовете на ЕС. Многото приказки как ние усвояваме европарите са големи, а действията са малко. В основата на всичко е некомпетентността. Ясно е, че управлението на държавата е сложна дейност. Не може да почваме на всеки 4 години. Затова в цял свят сменят само политиците, но експертите си остават. Не можеш да изгониш половината от хората и да има усвояване на европейски пари.

 

- Има ли някакъв диалог между опозицонните специалисти?

- Трябва да имаш опит в политиката за да прозреш, че опозицията не дава лоши предложения. Те не са провокативни. Опозицията, за да излезе от изолация, дава добри предложения. Всички управляващи в България стават глухи към опозицията. Но като глухотата в този парламент не е имало. Дори в най-голямата конфронтация между червено и синьо имаше смисъл да се говори в пленарна зала. Можеше да те чуят и да те разберат и да те подкрепят. Сега няма значение говоренето. Каквото и да говориш, се знае как ще гласуват управляващите.

Опозицията не е измислена, за да лае срещу управляващите. Тя е като парламентарна полиция, която ще те хване, ще те спре и ще ти каже: "Не го прави това". Имаме парадоксални случаи, когато нещо се предлага от опозицията, то се отхвърля и на следващата седмица се внася от името на управляващите. Това не е признак за сила. Това е плагиатство, безсилие. Политически инат, който работи по стериотипа само нашите са прави.

В политиката лошите политици са зло, но некомпетентните политици са по-страшни от лошите. Това е най-тревожното в тази ситуация. Виждате, че министър Дянков е способен да си промени мнението за часове, а да не говорим за по-дълъг период.

 

- Каква е Вашата прогноза? Ще излезем ли от кризата и кога?

- България е закачена за света и няма шансове светът да излезе от кризата, а ние не. Въпросът е, че ние сами си правим злини. В този смисъл бих посочил, че за първи път имаме сериозно бягство на инвеститори. Отговорността на ГЕРБ е голяма. Това е последната политическа надежда на хората. Може да срине политическият живот с десетилетия, ако разочарова хората.  НДТ

 


Сходни връзки

БЪЛГАРИНЪТ, КОГАТО Е НА ВЛАСТ, Е НЕДОСТЪПЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди