изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:50 EEST
КРАСИМИР СТАНЕВ: “ЩЕ НАПРАВИМ НОВА СПОРТНА ЗАЛА, АКО СПЕЧЕЛИМ ДОМАКИНСТВОТО НА ШАХМАТНАТА ОЛИМПИАДА”    
Интервюта

Красимир Станев - изпълнителен директор на "Албена" АД, пред НДТ за началото на новия туристически сезон и намеренията за нови инвестиции, свързани със спорта



- Г-н Станев, как започва летният сезон в Албена?

- Летният сезон започна много слабо. С 12% е спадът на туристите в сравнение със същия период на миналата година. Вярно е, че тежката финансова криза в Гърция може да помогне малко на нашия туризъм. Конфликтът, който се получи между Израел и Турция, също може да помогне за малко повече гости от Израел. В България вече има индикации, че израелски туроператори пренасочват летовниците си към нашата страна, но като цяло туристите от Централна и Западна Европа ще бъдат по-малко. Това няма да може да се промени, защото нагласата и всичко, което е направено до момента, сочи отдръпване на техните туристи от Балканския полуостров, особено от България.

 

- Защо?

- Те излизат от икономическа криза, макар и да имат все още проблеми. Ние пък влизаме в кризата. Нашата рекламна дейност продължава да бъде слаба в Западна Европа. Тази информация и тези послания, които трябва да дадем за активизирането на туристопотока, ние не го правим. Визирам държавните органи и представители на частния бизнес. България се рекламира като най-евтина туристическа дестинация в брошурите за пазара в Централна Европа. Базата по нашето Черноморие не заслужава да се квалифицира така, тъй като това създава предпоставки за отдръпване на туристопотока. Потенциалните ни клиенти от Западна Европа трудно влизат в синхрон с това, което ние е предлагаме. Руският пазар не се е подобрил чувствително. На практика сезонът се очертава да не бъде по-добър, отколкото миналогодишния.

 

- Колко е заета базата на Албена в момента и с какви туристи?

- В момента легловата база в Албена е заета около 28%. Има  германци, поляци, румънци, българи и малко французи. Сезонът започна изключително късно. В Приморско положението е същото. Очаквам да има оживление от края на месец юни до 15-ти август.

Това лято Албена отново е център на мнозина спортни прояви. В момента домакинстваме на силен международен шахматен фестивал.

От 30 години Албена е място за провеждане на шахматни турнири. Тук са участвали големи светила в шахмата. Миналата година възстановихме шахматния фестивал след прекратяване от 10 години. Амбицията ни е фестивалът да стане най-големият турнир, който се провежда. През септември БФШ ще представи в Ханти Мансийск кандидатурата на Албена за домакин на Олимпиадата по шахмат през 2014 г. Ще бъдем там с ръководството на федерацията, за да направим добра презентация.

- Кой Ви е конкурент?

 

- Норвежкият град Тромсьо, но сме мотивирани много да спечелим домакинството.

Такава шахматна олимпиада имаше през 1962 г. в Златни пясъци. Това е голямо предизвикателство и ни задължава да направим големи инвестиции през 2013 г.

 

- Конкретно какви инвестиции планирате?

- Ще направим нова спортна зала, пълна реконструкция на хотел “Добруджа” и топла връзка между него и хотел “Фламинго”, изграждане на голяма подвижна конструкция на терена за  хокей на изкуствена трева. Минимум 6000 кв. метра зали трябва да предоставим на  шахматисти. Очаква се да участват 160 страни. Това са общо 320 мъжки и дамски отбора с по 4 състезатели, общо около 1200 шахматисти от цял свят.  

НДТ 

 


Сходни връзки

КРАСИМИР СТАНЕВ: “ЩЕ НАПРАВИМ НОВА СПОРТНА ЗАЛА, АКО СПЕЧЕЛИМ ДОМАКИНСТВОТО НА ШАХМАТНАТА ОЛИМПИАДА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди