изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:48 EEST
Точат сметки със смъртен акт менте    
НовиниПредприемач осъмна без 100 бона и покойник на хартия, след като стана жертва на ловки измамници. Бизнесменът установил, че му липсват пари от сметката и отишъл в банката да провери какво се е случило. Оказало се, че авоарите му са източени от човек, представил се като негов наследник, който показал смъртен акт. Дръзката кражба е станала заради възможността да се копират лични данни от интернет чрез Търговския регистър, обясниха адвокати. Всеки, който се сдобие с конфиденциална информация, лесно може да фалшифицира всякакви документи.


Източването и кражбата на фирмите се превърна в мода в последно време, коментира председателят на Българска стопанска камара Божидар Данев. Той разкри и друга далавера - на компании с чисто досие да се прехвърлят чужди задължения с фалшифицирани документи.

В сегашния си вид Търговският регистър създава затруднения за бизнеса и предпоставки за порочни практики. За това са единодушни мениджърите на повече от 200 фирми, които са участвали в проучване на Американската търговска камара.

Бизнес организации и депутати вече са подготвили промени в закона, според които достъп до личните данни ще имат само представители на МВР, нотариуси и съдебни изпълнители. Всички те обаче ще влизат в регистъра с идентификационен номер или с електронен подпис. Така при извършването на евентуална кражба от фирма ще може да се установи кои лица са ровили в конфиденциалните данни преди това.

Депутати от ГЕРБ се зарекоха да приемат измененията в Търговския регистър още в сегашната парламентарна сесия. Според представители на бизнеса обаче много трудно и бавно ще стане отделянето на класифицираната от публичната информация, тъй като ще трябва да се обработят над 1 млн. листа, предоставени от различните фирми.

Законът не наказва кражбата на фирма

Кражбата на фирма не е дефинирана като престъпление в нито един закон, твърдят прокурори. Те настояват за спешни промени в Наказателния кодекс, НПК, Търговския закон и Закона за Търговския регистър. "В прокуратурата няма статистика за кражби на фирми, защото не може да се образува дело директно за това деяние. Обикновено "кражбите на фирми" попадат под раздел "измама". Придружени са от съпътстващите престъпления - документни или длъжностни, след като вече измамата е извършена", твърдят магистратите. Затова измамниците остават безнаказани, което е предпоставка за още по-голямата им наглост.

Финансовото и търговското право са ахилесовата пета в обвинението, тъй като няма достатъчно добре подготвени специалисти, твърдят запознати. Така че собствениците на откраднати фирми засега разчитат главно на бдителността си и отчасти на съда. Преди 13 години прокуратурата можеше да свърши нещо в тази насока. В член 27 от тогавашния Гражданско-процесуален кодекс бе записано, че когато трябва да се защитават държавни и обществени интереси, прокуратурата може да участва и иска образуване на граждански дела. Сега тази възможност я няма. МВР също не води статистика, защото престъплението се води като "измама". От друга страна оправданието е, че това са обикновено гражданско-правни отношения. Самите собственици и мениджъри на фирми трябва да бъдат по-отговорни, да не издават всевъзможни документи и пълномощни. Освен това е хубаво постоянно да си следят регистрациите и навреме да реагират при атаки и опити за измами, твърдят експерти. http://www.moreto.net
 


Сходни връзки

Точат сметки със смъртен акт менте | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Точат сметки със смъртен акт менте
Автор: Anonymous да 2010-06-07 @ 09:51 EEST
Случаят показва не толкова слаостта на закона, което е безспорен факт. Случаят показва как обществото не може да формира ресурс, чрез който да се защити от подобни злоупотреби.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди