изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:01 EEST
ПИША ЕСЕТА СПОРЕД ЕМОЦИИТЕ СИ    
КултураДеветокласничката от Хуманитарната гимназия в Добрич Мария Димитрова бе отличена в епистоларен конкурс, организиран от ЮНЕСКО и Българския пощенски съюз. В надпреварата тя участвала в есе по зададената тема - СПИН и как да се предпазим от него.

Това е световен проблем, с който всички ние сме запознати. Малко обаче се говори по този въпрос, информацията не е достатъчна, сподели пред НДТ Мария Димитрова. Тя добави, че целта й е била да заостри вниманието към този проблем. Това е първото й участие в конкурс, въпреки че много обича да пише есета. Темите са различни - според емоциите, които я вълнуват в момента.
Амбициите на Мария, след завършване на средното образование, са насочени към музиката. Девет години е свирила на пиано в музикална школа "Доминанта", а в момента се ориентира към пеенето. Плановете й са да учи в чужбина и да се развива в областта на музиката.
НДТ ви представя есето на Мария Димитрова, отличено в епистоларния конкурс.

                         Заплаха за човечеството
                                         (СПИН)

Здравейте, мили читатели! Надявам се с това, което ще прочетете в следващите минути, да привлека вниманието Ви и да Ви бъда от полза поне малко. Знам, че почти всичко, което ще чуете от мен, сте го чували и преди и може би сте били ужасени от факта колко много хора има пострадали от тази световно разпространена зараза, а именно Спин /Синдром на придобитата имунна недостатъчност/. Това е болест, която се разпространява не само по полов, а и по кръвен път, развивайки се на фона на инфекция с вирус HIV. За тази болест, за огромно съжаление, все още не е открит лек, но всички се надяваме скоро да се открие лечение, защото наистина последствията от нея са катастрофални. HIV вирусът заразява белите кръвни клетки и разрушава имунната система.
На този етап в България най-обсъжданата тема е политиката - как биваме ограбвани от хората, които трябва да ни защитават и да се борят за напредъка на България; за многобройните мафии, които завладяха почти изцяло държавата ни и пр. Но никой не обръща внимание на хората, заразени и обречени от тази жестока, смъртоносна болест. Мисля, че на тях им е нужна подкрепа и наистина качествено лечение.
Някога задавали ли сте си въпроса, когато волно или неволно се засечете с ХИВ позитивен. "А, ами ако аз бях на негово място...?!" -  преди да се подиграете с него, както правят всички останали! Мисля, че всички трябва да си го зададем, а не да изолираме заразоносителите, защото те трябва да повярват в себе си и да изживеят остатъка от живота си пълноценно! Никой не заслужава да бъде отхвърлян и унижаван! Въпреки всичко те са хора като нас...не са нищо по-различно, просто ги е застигнала злочеста съдба и няма изход от "ямата", в която са попаднали. Отворете сърцата си за тях! Нима те не заслужават това? Нима са поръчали съдбата си?!
Мили момчета и момичета, отваряйте си очите..., бъдете нащрек..., пазете се! Ще отворя за кратко тема, на която на мнозинството от тинейджърите им е неудобно да говорят, но се налага. Колкото и да вярвате в човека до себе си, добре преценете нещата... и при всички обстоятелства използвайте предпазни мерки /за препоръчване кондоми/.
На пръв поглед СПИН-ът не се различава от обикновена настинка - температура, затруднено дишане, неразположение, отпадналост, подуване на лимфните възли и пр. И именно поради тази причина всеки човек, който е имал пряк достъп с нестерилни игли или полово съчетание с човек от срещуположния пол, или който и да било, е необходимо да направи своите кръвни изследвания за свое и на близките си успокоение. Не се срамувайте и преодолейте страховете си, за да спасите или удължите живота си! Направете си изследване - кръвна проба - кратко и почти безболезнено! Това изследване е напълно анонимно и се прилага във всяка болница във вашия град. Бъдете много предпазливи и не пожелавайте никому такава съдба! СПИН-ът ще остане заплаха за човечеството, докато не се открие антидот. Реагирайте по-разумно в дадени ситуации и не се отдавайте на изкушения! Никога, ама никога, каквото и да става не прибягвайте до един от най-големите врагове на човека в сегашни времена, а именно наркотиците!
Повечето заболели от СПИН са наркоманите, които използват едни и същи игли, неподозирайки, че сред тях може да има и HIV позитивен. Истината е само една: Вие сами определяте съдбата си - дали ще е СПИН или друга болест, предавана по полов път, или може би това, за което мечтаете... Една целувка може да е катастрофална за Вас, но може и да е пътят към любовта, която чакате от дете. Бъдете по-благосклонни към себе си! На този жесток свят няма нищо случайно и нищо без причина. СПИН съществува, колкото и да не ни се иска да е така и никой не е застрахован от пряк сблъсък с него. Той може да е навсякъде - на улицата, на работното място, дори и у дома. СПИН е световно разпространена зараза. Всеки ден по целия свят се ражда дете, заразено от майка си и нараства застрашително броят на наркоманите, използвали замърсени игли или спринцовки.
Това е трагедия! Това е плодът на лекомислието и нехайството... И защо трябва да е така? Защо трябва да позволим болестта да продължи да ни напада и унищожава? Нека спрем веригата, която с всеки изминал ден се увеличава и заразата става още по-жестока, а ние все по-безсилни!
В този ден аз призовавам всички млади и възрастни - да се опълчим на това поразително бедствие! Нека помогнем на хората, заболели от СПИН! Нека спрем да ги отблъскваме и унижаваме! Нека им подадем ръка - те са хора като нас, нека бъдем по-благосклонни и им покажем, че могат да разчитат на нас! Нека разберат, че не са сами. Да споделим с тях мъката и тъгата която е обрекла душата им. Нека се обединим и станем единни, за да осигурим бъдеще за Света. Бъдеще за поколението, което ще оставим зад гърба си. Огледайте се около себе си .. погледнете в какво започва да се превръща мястото, на което сте отраснали и в какво се превръщат хората, които са около вас. Нима това ви харесва!? Не искате ли всичко това да се промени!? Единственото нещо, което можем до направим, е да обединим сили и да се опълчим заедно на самоунищожението си. Да изживеем остатъка от живота си спокойно, без тревожната мисъл да ни кара да будуваме месеци наред, а именно страхът, че сме се присъединили към 36-те милиона заразени по света. Нека не бъдем безразлични! Нека да спим спокойно вечер и да не пропиляваме живота си, заради две минути невнимание!
Жалко е това, че толкова хора по цял свят, въпреки че са осведомени са последствията от полов контакт без предпазни мерки, правят точно обратното! Всеки твърдо казва: "Аз нямам СПИН! Какво пречи!?. Така ми харесва повече."  Но да бъдем честни - по- голяма част от тези хора вече се борят, дали с така наречената  "Чума на 21 век" или с друго заболяване. И защо трябва да бъде така!? Нима не можем да се справим с това!? Нима заради едно удоволствие бихме причинили това на себе си и на всички, които сме опитали да завлечем или вече сме завлекли някого в това нещастие!? Нека се опълчим с всички сили на болеста и да докажем човечността и доброто у себе си,  за които много хора имат своите претенции! Нека докажем, че сме хора!
Когато серопозитивните разберат за трагедията, която с всеки изминал ден ги унищожава бавно и мъчително, се затварят в себе си и живеят в свой собствен свят. В свят, в който са далеч от хорските подигравки и презрение, далеч от жестокостта. А всъщност не осъзнават, че могат да падат  и малко по-малко да умират, но трябва да им покажем, че падайки, те могат и да полетят с помощта ни. Трябва да им дадем сила да изправят глава и да продължат напред, да не се предават. Трябва да им помогнем да приемат истината такава, каквато е, независимо дали това им харесва или не. Нека обединим сили и да дадем възможност на Света и Човека да продължат да се развиват - да им осигурим нормално бъдеще.
Знам, че го можем .... вярвам във Вас. Вярвам в себе си! Повярвайте и вие!

 


Сходни връзки

ПИША ЕСЕТА СПОРЕД ЕМОЦИИТЕ СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди