изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:11 EEST
ДОБРИЧ ПРАВИ ВЪГЛЕРОДЕН ОТПЕЧАТЪК    
НовиниВъглероден отпечатък като измерител на въглеродните емисиите прави община Добрич, съобщи кметът Детелина Николова.

Той представлява инвентаризация на целия производствен и човешки живот на територията на общината, която дава възможност да се покаже къде се намира общината в скалата за енергийна ефективност. Въз основа на това ще се набележат мерки за удължаване живота на територията, обясни Николова. Вече е подготвен екшън план в тази насока. Предстои той да бъде разгледан от Общинския съвет. Правят се енергийни одити на много общински сгради. Предстои такъв да бъде направен на три детски ясли. На една от тях ще бъдат приложени и енергоефективни мерки като подмяна на дограма, на осветителни тела, монтиране на соларна инсталация и други. Там ще се монтира и мониторингова система за проследяване на ефекта от приложените мерки. Инвестицията е на обща стойност 40 000 евро, които община Добрич и норвежките партньори си поделят. Одитите на трите детски ясли ще бъдат извършени безвъзмездно.
Д. Николова се завърна от участие в обучителен семинар по българо–норвежки проект в областта на енергийната ефективност. Той бе по проект на Асоциацията на българските черноморски общини. Целта му е да подпомогне българските черноморски общини в развитието на техния сграден фонд за постигане на по-висок стандарт по отношение на енергийната ефективност.
Там българските кметове са се запознали и с работата на мрежа от две големи области, 20 компании и 13 общини, които са започнали усилено да работят по национална програма за намаляване на въглеродните емисии. Стана ясно, че в Норвегия има и данък „емисии” – 60 %, за който е разработена и схема за възстановяване при изпълнение на определен вид мерки. 95 на сто от ползваната енергия в Норвегия е от възобновяеми източници, основно водно електрически централи, обясни Д. Николова.
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ ПРАВИ ВЪГЛЕРОДЕН ОТПЕЧАТЪК | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДОБРИЧ ПРАВИ ВЪГЛЕРОДЕН ОТПЕЧАТЪК
Автор: Anonymous да 2010-06-08 @ 19:21 EEST
Екшан план, енергийна ефективност от Д. Николова с разходка до Норвегия- за кого ,като този град се стопи наполовина или пък може би за циганите и кметицата.....енергийни пушилки. това ли е най- необходимото на безработните и отчаяни добричлии, срамота
ДОБРИЧ ПРАВИ ВЪГЛЕРОДЕН ОТПЕЧАТЪК
Автор: Anonymous да 2010-06-08 @ 21:20 EEST
то няма индустрия , какво толкова цапа въздуха из общината и увеличава въглеродните емисии тук , в този града ? Половината общинки съветници съсипаха града и сега ще си правим енергийна ефективност ли?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди