изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:14 EEST
ПРОГНОЗАТА Е ЗА ДОБРИ ДОБИВИ ОТ ПШЕНИЦАТА    
НовиниВлагата в почвата може да изиграе лоша шега на фермерите


Прогнозите на земеделските стопани за тазгодишната пшенична реколта към момента са оптимистични. Очакванията са за една много добра като добиви реколта, каза за НДТ Кирил Жендов – арендатор и председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Що се отнася до качеството на зърното, всичко зависи от времето до жътва, обясни той. Опасенията на фермерите са, че реколтата е застрашена от кореново гниене в резултат на голямата  влага в почвата. За да са спокойни стопаните, трябва до края на месеца да няма дъждове, обясни арендаторът. Той каза, че засега в Добричка област няма информация за сключване на договори „на зелено”.
За разлика от Добруджа, в другите краища на страната, преди началото на жътвата зърнопроизводителите очакват по-слаба реколта заради намаление на засетите площи и постоянно променящите се климатични условия, но прогнозират, че ще има по-засилен износ на хлебна пшеница, най-вече към държави от Европейския съюз (ЕС).
Предстои заседание на консултативния съвет по зърното, на което ще бъдат представени и по-точни данни за количествата, които предстои да се приберат.
През тази година фермерите са засели с 600-700 хил. дка по-малко пшеница от миналата година за сметка на някои култури като рапица, съобщи Красимир Аврамов от асоциацията на зърнопроизводителите.
По думите му с културата са заети малко над 10 млн. дка при над 11 млн. година по-рано. Това ще намали и количествата, които ще бъдат прибрани по време на жътвата.
Отделно от това дъждовете в началото на година не са позволили торене на част от нивите в Сливенско, Стара Загора и част от Северозападна България, където и очакваният среден добив ще бъде под 300 кг от декар, обясни още Аврамов. Очакванията на други зърнопроизводители пък са реколтата да бъде около 2.9-3 млн. тона при 3.6 млн. тона година по-рано.
По данни на компании от бранша въпреки по-слабата реколта през тази година ще има по-висок износ на хлебно зърно, като очакванията са той да надхвърли 1 млн. тона. От реколта 2009 по официални данни са изнесени общо 1.3 млн. тона хлебна и фуражна пшеница към април а според зърнопроизводителите в момента непродадените от нея количества са под 100 хил. тона.
"Вече има доста сделки на зелено за държавите, които са традиционни вносители на зърно", коментира Аврамов. По думите му през тази година ще се реализират и определени количества на нови пазари, какъвто е например Белгия.
В началото на годината някои от по-големите търговци на зърно съобщаваха, че ще търсят възможност да пренасочат повече количества пшеница към доларовите пазари, предимно арабските страни, заради отслабените позиции на еврото.
Към момента обаче не се забелязва увеличение на такива сделки, а очакванията са отново по-голяма част от зърното да отиде към държави от ЕС. "По-ниските цени в държавите, които работят с долари, стопяват курсовата разлика с еврото", коментира Красимир Аврамов.
 


Сходни връзки

ПРОГНОЗАТА Е ЗА ДОБРИ ДОБИВИ ОТ ПШЕНИЦАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди