изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:02 EET
Стартова цена от над 210 лева за тон пшеница искат фермерите    
НовиниСтилиян СТОЯНОВ – председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители:Очакваме изкупуването на пшеницата от нова реколта да започне на цени от 24-25 стотинки за килограм, без ДДС.


Тази цена няма разлика с цените от миналата година. На европейските борси пшеницата се търгува над 130 евро за тон. Не би трябвало ние да продаваме под 132-135 евро. Все пак сме в Европейския съюз. Зная, че вече има сделки за изкупуване на пшеница „на зелено”. Цените са около 200 и над 200 лева за тон. Изкупуват ги български и чуждестранни търговски компании. Вече почти всички чужди търговци имат представителства у нас. Засега имаме оптимизъм за добра реколта. Прогнозите са добри. Очакваме средните добиви да са 400-450 килограма от декар, което за Добруджа е много добър резултат. Очакваме качеството да е много добро. Фермерите вложиха много средства, включително и в борбата с болести и неприятели. Там, където е изведена борба с житната дървеница, няма да има проблем. Кореновото гниене е присъщо на климата, когато има много влага. Природата регулира развитието. Считам, че трябва да се получи добра реколта от есенниците. По крайбрежието прогнозата е жътвата да започне в края на юни – началото на юли.Останалите от миналата реколта количества пшеница са малко и те няма да се отразят на търговията.
Кирил ЖЕНДОВ - председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите: Стартовата изкупна цена на пшеницата тази година очакваме да бъде около 21-22 стотинки без ДДС. Ако се случат още някои ситуации с кореновото гниене – цената може и да падне. При него корените се поразяват в резултат на влагата и това понижава качеството и добивите. Този проблем е факт в почти цялата Добруджа. Очаквам търговията със зърно да стартира на нивата от миналата година. Ако се окаже, че производството в международен мащаб, каквито индикации вече има, е малко, може в края на тази и началото на следващата година цената да се увеличи. Жътвата вероятно ще стартира около 10 юни, тъй като заради дъждовете всичко закъснява с около две седмици.
 


Сходни връзки

Стартова цена от над 210 лева за тон пшеница искат фермерите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди