изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:09 EEST
ПРИЗНАТИ СА ШЕСТ НОВИ СОРТА ПШЕНИЦА НА ДЗИ    
ЗемеделиеПредседателят на Селскостопанска академия бе гост на института край Генерал Тошево за традиционния ден на отворени врати. Шест нови сорта пшеница на Добруджанския земеделски институт е одобрила преди дни Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) към Министерството на земеделието и храните. Това съобщи директорът на института доц. Д-р Петър Петров при откриването на традиционния ден на отворените врати, който се проведе там.

 Гост на събитието бе председателят на Селскостопанска академия проф. Светла Бъчварова, зам.-областният управител Тодор Георгиев, председателят на Общинския съвет на Ген. Тошево Недко Марчев, представители на други научни институти, шефа на турската фирма, която е представител на ДЗИ в Турция, бизнеспартньори на института, както и  земеделски производители от района.
Присъстващите имаха възможност да се запознаят с 25 сорта пшеница, пет сорта тритикале и един сорт ечемик, отглеждани в опитните полета и производствените участъци на института. След това бе проведена и дискусия по проблемите на зърнопроизводството в района и страната.
ДЗИ вече ще има над 30 сорта пшеница в сортоподдържане. Новите сортове са „Божана”, „Стояна”, „Калина”, „Киара”, „Горица” и „Лидер”. От тях „Горица” е в качествената група, а останалите са в групата на масовите сортове пшеница, каза селекционерът и зам.-директор на института доц. Д-р Николай Ценов. Според него, тепърва ще се разбере кой от тези сортове ще се задържи на пазара, тъй като конкуренцията е сериозно, включително и около 15 сорта чуждестранна селекция – австрийска, датска и т.н.
ДЗИ е получил първите роялти, което е възнаграждение за ползване на интелектуална собственост, за използването на слънчогледовите хибриди „Марица” и „Сан Лука” в Молдова, съобщи директорът на института доц. д-р Петър Петров. През 2009 г. институтът реализира там семепроизводство от 1000 декара със Сан Лука и 300 декара с Марица. Тази година се увеличи хибридното производство в Молдова и Украйна и семена от хибрида Сан Лука се произвеждат от  3000 декара, а от Марица – от 2000 декара.
Досега институтът е получавал роялти само от използването на слнчогледови хибриди във Франция. Знае се, че там с хибрида „Сан Лука” са засети около 5 на сто от посевните площи.
 


Сходни връзки

ПРИЗНАТИ СА ШЕСТ НОВИ СОРТА ПШЕНИЦА НА ДЗИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди