изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:16 EEST
НАД 210-220 ЛЕВА ЗА ТОН СТАРТОВА ЦЕНА ЗА ПШЕНИЦАТА ИСКАТ ФЕРМЕРИТЕ    
ЗемеделиеПрогнозните добиви от пшеница в Добричка област са 400-450 килограма от декар. От 210-220 лева за тон, без ДДС, да стартира изкупната кампания на пшеницата тази година очакват земеделските стопани в Доричко. Това каза вчера пред журналисти Кирил Жендов, който е арендатор в Крушарско и е председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Цената трябва да стартира дори от 240-250 лева за тон зърно, смята председателят на Асоциацията на българските зърнопроизводители и фермер в Генералтошевско Стилиян Стоянов.

 Той обясни, че на европейските борси пшеницата се търгува над 130 евро за тон и не би трябвало ние да продаваме под 132-135 евро. Има информация за сделки за изкупуване на пшеница „на зелено”. Цените са около 200 и над 200 лева за тон. Изкупуват ги български и чуждестранни търговски компании. „Засега имаме оптимизъм за добра реколта. Прогнозите са добри. Очакваме средните добиви да са 400-450 килограма от декар, което за Добруджа е много добър резултат. Очакваме качеството да е много добро, защото фермерите вложиха много средства, включително и в борбата с болести и неприятели”, каза С. Стоянов. Той посочи, че там, където е изведена борба с житната дървеница, няма да има проблем. Според него, кореновото гниене е присъщо на климата, когато има много влага. Той очаква по крайбрежието жътвата да започне в края на юни – началото на юли.
Според председателя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов, може да е проблем кореновото гниене, което може да доведе до понижаване на качеството и цената на зърното. Той обясни, че при него корените се поразяват в резултат на влагата и това понижава качеството и добивите. Този проблем е факт в почти цялата Добруджа, каза К. Жендов. Той не изключва възможността, ако се окаже, че производството на пшеница в международен мащаб, каквито индикации вече има, е малко, в края на тази и началото на следващата година цената да се увеличи. Жътвата вероятно ще стартира около 10 юни, тъй като заради дъждовете всичко закъснява с около две седмици, каза още арендаторът от Крушарско.
 


Сходни връзки

НАД 210-220 ЛЕВА ЗА ТОН СТАРТОВА ЦЕНА ЗА ПШЕНИЦАТА ИСКАТ ФЕРМЕРИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди