изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:57 EET
Д-р Антония Първанова: Към България има много сериозни забележки по отношение на отработеното ядрено гориво на АЕЦ „Козлодуй”    
Интервюта Евродепутатът д-р Антония Първанова, заместник-председател на Група на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), член на Комисията Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент, в интервю за Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-жо Първанова, вие бяхте докладчик на Европейския парламент във връзка със становище по „Програма Козлодуй” за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй”. Според вас достатъчно ли средства ще получи страната ни в крайна сметка за извеждането на блоковете от експлоатация? Бяха договорени допълнително 300 млн. евро.
Антония Първанова: Да, това е вторият транш, първият беше за предишния период от 2007 до 2010 г. в размер на 550 млн. евро. Тъй като другите за страни-членки, които по същия начин са затворили ядрени блокове, периодът е до 2013 г. и средствата са повече, заради това искахме равно третиране на България и съответно – удължаване на периода до 2013 г. Както и отпускане на допълнителен финансов ресурс. Затова се стигна до това предложение на комисията и съответно на неговото обсъждане в Европарламента, за да се получи одобрение. Обсъждането беше в две комисии – в тази по енергетика и в тази по околна среда. Разбира се и комисията по бюджет даде своето заключение. Основните две направления, по които са разпределени парите, са за демонтирането и погребването на радиоактивните отпадъци – 70 млн. евро, а другите 120 млн. евро са предвидени за енергийна ефективност и проекти, свързани с въобновяеми енергийни източници (ВИЕ).
Фокус: 850 млн. евро е крайната сума, която получава България затова, че изведе от експлоатация 3-ти и 4-ти блок на „Козлодуй”, така ли?
Антония Първанова: Да, но със средствата ще бъде демонтирано всичко, което е на площадката. Средствата са под управлението на Европейската банка за възстановяване и развитие, т.е. проектите се защитават пред нея и не се превеждат директно на държавата. В тази връзка съм направила дори едно предложение, което бе прието – оценяването на средствата този път да се подчинява на финансовия регламент на Съюза, такъв, какъвто е задължителен за другите европейски институции, който важи и за Европейската централна банка, т.е. ежегодното отчитане на усвояването на средствата. Това е било пропуснато от Европейската комисия при предния транш на средствата. Така че за допълнителните средства ще има много по-строг контрол. От предвидения ресурс се отделят средства за всяка година в бюджета на Европейския съюз.
Фокус: Темата за спирането на блоковете 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй” беше доста спорна и проблематична в българското общество. Каква е вашата лична позиция – направихме ли грешка по този повод и може ли да се поучим от действията си?
Антония Първанова: Много ясно трябва да стане, че имаше много спекулации в България дали е можело или не е можело да затворим блоковете 3 и 4. Решението за затварянето на реакторите е политическо, т.е. България става страна-членка, ако затвори тези два реактора. И не е ставало никога въпрос за това дали те са можели още да работят и ако е можело евентуално още да работят – дали е можело да останат. Това не е било възможно.
Фокус: Много българи са мисли, че е можело блоковете да не бъдат затваряни.
Антония Първанова: Да, обаче това е заблуждение – казвам ви го в прав текст. България затваря тези свои два реактора, като преди това е затворила 1-ви и 2-ри, а ни предстои да затворим до 2018 г. и 5-ти и 6-ти блок. Това е планът за присъединяването на България и за експлоатацията на АЕЦ „Козлодуй”. За 5-ти и 6-ти реактор, тъй като са по друга технология, може да се получи удължаване от около още 8 години. Но специално от 1-ви до 4-ти блок положението на България има дефинитивен характер и не е въпрос в това да се доказва дали още биха могли да работят. Това, което е трябвало да се случи за да стане България страна-членка, се е случило. Дали е можело България да преговаря по различни условия – не е можела, защото дори и в момента има много остри реплики дори и за 5-ти и 6-ти реактор и то най-вече по отношение на отработеното гориво, тъй като в България то се връща обратно в Русия за обогатяване. Но и този договор е временен и след известен период това гориво ще си го получим обратно.
Така че въпросът за цяла Европа има в момента две измерения. Първото е да се намери технология, която да реши въпроса с отработеното гориво, каквато към момента няма. Трябва да се инвестира в изследователска работа, която да подпомогне намирането на такава технология. Вторият въпрос, който беше решен с директива, е да не се допуска страните-членки да обменят отработено ядрено гориво - т.е. да го погребват или временно да го съхраняват в друга страна. Всяка страна, която има ядрена централа, трябва да се погрижи за горивото си. В тази връзка към България има много сериозни забележки и затова много трудно успяхме да защитим тези 300 млн. евро, защото имаше сериозни възражения, че България изпраща отработеното си гориво в Русия.
Фокус: Какво мислите за АЕЦ „Белене” – премиерът каза, че докато не се намери инвеститор, централата няма да се строи?
Антония Първанова: Темата за АЕЦ „Белене” не се обсъжда в Европейския парламент. България трябва да направи подходящия микс от различни видове енергия по ангажимента, който имаме да изпълняваме по Стратегията 2020 – за 20 % намаляване не емисиите въглероден двуокис, за 20 % енергия от ВЕИ до 2020 г. Така че не бихме могли да д***ансираме разпределението при производство на енергия от различни източници – и към момента в нощните часове имаме свръх производство на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй”. Имаме по-нисък процент ВЕИ, както и централи на твърдо гориво, които трябваше да затворим до 1 януари 2010 г. и вече би трябвало да сме в процедура на нарушение, но някак си има толерантност от гледна точка на това, че става въпрос за 2000 мегавата. Изобщо има сериозни проблеми и ако говорим за АЕЦ „Белене”, тук трябва да е ясно, че говорим за след 2016 – 2017 г. Този въпрос има отношение и към преносната мрежа. Не може само да направиш мощности, а след това да нямаш с какво да правиш ток и да нямаш с какво да го пренесеш до останалите страни.
Според мен е по-важно да не получим глоба заради това, че не сме затворили централите на твърдо гориво, а не дали ще строим АЕЦ „Белене”. А глобата може да е по-голяма от компенсациите, които ще получим за АЕЦ „Козлодуй”. Това е по-сериозният проблем – тези мощности ще трябва да бъдат компенсирани. „Белене” няма да може да ги компенсира, дотолкова, доколкото ще бъде готова след „н” броя години. Така че България ще трябва да решава този проблем. Успокояващо е, че в момента произвеждаме повече ток, отколкото изразходваме. България все още изнася енергия.
Фокус: Когато бъдат затворени 5-ти и 6-ти блок откъде ще вземаме енергия?
Антония Първанова: Животът на двата блока може да бъде удължен. За разлика от 1-ви до 4-ти блокове, за 5-ти и 6-ти е възможно да се направи такова преразглеждане на параметрите и на сигурността им. Те са реактори от нов тип. Но България има достатъчно време, това няма да се случи утре, за разработване на други мощности, за да гарантира потреблението на ток, който не идва само от ядрена енергия Да, ние имаме затруднения с неначисляването на разходите за транспорт на отработеното ядрено гориво, неначисляването на цената на самото ядрено гориво в цената на тока, както и с неначисляването на разходите за построяването на АЕЦ „Козлодуй”. По тази причина ядрената енергия като себестойност излиза по-евтина, отколкото вятърната например. В крайна сметка има много неща, които трябва да се случат у нас. Най-належащият и най-спешният проблем към момента са централите на твърдо гориво от 2000 мегавата, които трябва да бъдат затворени. За сравнение 3-ти и 4-ти блок с АЕЦ „Козлудой” са 1700 мегавата и горе долу още толкова реално ще трябва да бъдат затворени. Те не могат да бъдат преструктурирани, нито да бъдат използвани европейски фондове за тяхното саниране.
Фокус: Какво ви направи впечатление, докато представяхте вашия доклад в Европейския парламент, какво бе мнението на вашите колеги евродепутати?
Антония Първанова: Всяка политическа група или национална делегация има своя специфика. Има държави, които открито заявяват, че са антиядрени като например Австрия и Гърция. Но има страни, в който зелените са много силни – като в Германия. Те например се интересуваха от това какво прави България с отработеното ядрено гориво и защо продължава да го изнася за Русия и какво ще го правим, когато Русия един ден ни го върне. Отправени бяха въпроси за това защо не инвестираме в изграждането на хранилище за временно съхранение на отработеното гориво докато се появи евентуално технология, която да го погребва. Не е бил поставян въпросът сигурността между другото на 5-ти и 6-ти реактор. Направи ми впечатление, че например румънските ми колеги много силно лобираха срещу използване на средствата за компенсиране от гледна точка на това, че според тях тази електроцентрала представлява опасност за сигурността на техните южни райони, както и замърсяване на река Дунав при авария. Макар че това само показва непознаване на технологията – нашите реактори 3-ти и 4-ти са на принципа на вакуума, т.е. ако се случи инцидент, простичко казано – това, което е вътре в тях няма да излезе навън. Имаше много спекулации относно АЕЦ „Козлодуй”, но въпреки всичко здравият разум надделя, че е България трябва да бъде третирана като останалите страни-членки.
Галина ДИМОВА
 


Сходни връзки

Д-р Антония Първанова: Към България има много сериозни забележки по отношение на отработеното ядрено гориво на АЕЦ „Козлодуй” | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Д-р Антония Първанова: Към България има много сериозни забележки по отношение на отработеното ядрено гориво на АЕЦ „Козлодуй”
Автор: Anonymous да 2010-06-13 @ 15:57 EEST
Тая пък откога взе да разбира и от енергетика!?  Оправи БГ здравеопазването  и..............гледайте и сеира!
Д-р Антония Първанова: Към България има много сериозни забележки по отношение на отработеното ядрено гориво на АЕЦ „Козлодуй”
Автор: Anonymous да 2010-06-13 @ 16:20 EEST
тая е една кючекчиика и нищо повече

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди