изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:45 EEST
Японска космическа капсула се върна от астероид    
По светаКапсулата, която вероятно носи образци от повърхността на астероида Итокава, взети от междупланетната сонда „Хаябуза”, се приземи в австралийската пустиня Уумера, се казва в съобщение на Японската космическа агенция (JAXA), цитирана от РИА Новости.

Капсулата беше проследена с монтирания на нея радиофар. На нея може да се намират първите в историята образци вещество, получено извън пределите на системата Луна–Земя.

Японската сонда, изстреляна в Космоса през май 2003 г., е единственият космически апарат, извършил кацане и излитане от повърхността на космическо тяло извън пределите на системата Земя–Луна.

През септември 2005 г. сондата извърши кацане на астероида Итокава, наречен на името на „бащата” на японското ракетостроене Хидео Итокава, след като прекара в орбита около него в продължение на 3 месеца. Очакваше се той да вземе проба от повърхността на небесното тяло, чиято дължина е 700 м, а ширината – 300 м.

Сондата „Хаябуза” достигна астероида Итокава в края на 2005 г. Сондата извърши две кацания на неговата повърхност, но учените още не са сигурни, че тази задача е изпълнена успешно. Възможно е технически неизправности да са попречили на събирането на образци.

На връщане апаратът също имаше технически неизправности. Първоначално се планираше мисията на „Хаябуза” да завърши през 2007 г., но връщането й бе отложено заради нестабилна работа на двигателите.

Сред първите свидетели на приземяването били аборигени, които искали да се убедят лично, че капсулата не е повредила свещените им места.

След отварянето на капсулата японските учени се надяват, че събраните образци ще им помогнат да открият тайната на образуването на Слънчевата система.

http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Японска космическа капсула се върна от астероид | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди