изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:52 EEST
Пациентски организации не вярват на здравния министър    
ЗдравеБългарски пациентски форум излезе с декларация до правителството и президента Георги Първанов срещу актуализацията на бюджета. Актуализацията на бюджета ще доведе до голям срив в лечението на пациентите, смята Теодора Захариева, председател на БПФ. От организацията се надяват параметрите в бюджета за здравеопазване да бъдат коригирани и да не бъде лишавано Здравното ведомство от 26 милиона лева, както предвижда актуализацията на бюджета.

По време на криза не може проблемът да се прехвърля от здравата на болната глава, посочи Захариева.

По повод думите на здравния министър, че средствата за лекарства няма да се пипат, тя коментира: На думите вече се наслушахме.

Основните притеснения на Български пациентски форум са, че ще се увеличи листата на чакащите пациенти, страдащи от редки болести, тези, които са диализирани и трансплантирани, както и страдащите от онкологични заболявания.

Не може по време на криза да се карат пациентите да чакат, изтъкна Захариева. По думите й „изчакването" при хората с онкологични заболявания води до редукция на населението.

Според нея депутатите трябва да преосмислят актуализацията на бюджета. Тя призова при гласуването народните представители да се замислят, че и техни близки и приятели са засегнати от социално значими заболявания. От форума посочиха, че са готови и на протести.

По-късно по време на обществена дискусия „Пациентите между правото на медицинска помощ и делегирани бюджети" стана ясно, че през 2009г. са хоспитализирани 1 512 169 души. С актуализацията на бюджета се предвижда да бъдат хоспирализани 368 000 пациенти по-малко или 1 000 болни на ден няма да имат право на лечение. Данните оповести професор Младен Григоров.

Според него хора, които нито са лекари, нито пък са боледували, се опитват да решат проблемите в здравеопазването. Ясно, е че има криза, изтъкна той.

При интелигентните държави най-малко се реже от образование или здравеопазване или изобщо не се реже, коментира още Григоров.

Неговото мнение е, че така трябва да бъде организирана доболничната помощ, че хоспитализациите да намалеят.

За пример той посочи американския модел за лечение на сърдечна недостатъчно в дома на пациента. Американците са въвели т. нар. патронажни сестри, които вършат 60-70% от работата на един лекар.

По този модел само през 1999г. САЩ са успели да спестят седем милиарда долара. Тези, които измислят реформата, си имат правителствена болница. На тях не им пука. Но на Бай Иван от Елхово му пука, коментира още професор още професор Григоров. http://news.ibox.bg

 


Сходни връзки

Пациентски организации не вярват на здравния министър | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди