изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:54 EET
„АЛБЕНА” ПРЕДЛАГА ПАКЕТ ОТ МЕРКИ ЗА КОНКУРЕНТЕН РОДЕН ТУРИЗЪМ    
Новини Има идея летището в Балчик освен военна, да поема и цивилна авиация. Туристическото дружество „Албена” АД е разработило становище относно възможни промени в регулативната база и мерки за подобряване на конкурентноспособността на българския туристически отрасъл. Направено е уточнение, че пакетът от мерки не изисква изразходване на средства от страна на правителството и ще допринесе значително за увеличението на приходите в сферата на туризма, от там и по-големи приходи за държавата под формата на данъчно облагане. Това съобщават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.


Една от предлаганите мерки предвижда спешни промени в наредбата за категоризация на туристическите обекти. Предлага се да се намалят високите изисквания по отношение на материалната база в наредбата за категоризация на туристическите обекти в България и те да се изравнят спрямо тези в съседна Турция. „Смятаме, че една от причините да не сме конкурентноспособни е, че прекалено високите изисквания затрудняват бизнеса и ни поставят в по-ниска категорийна група и по-нисък ценови сегмент на пазара”, посочват от „Албена” АД. Освен това се предлага в наредбата да се обърне повече внимание върху качеството и вида на предлаганите услуги, за сметка на високите архитектурни изисквания към базата. Идеята е тази промяна да се направи в кратки срокове - до средата на юли 2010 г., тъй като следващият туристически сезон вече е в процес на договаряне.
Другото предложение е за привличане на нискотарифни авиокомпании на българските летища. Като една от причините за развитието на българския туризъм се посочва ограниченият брой полети до международните ни летища и в частност летище Варна. Концесионерите на летищата в гр. Варна и гр. Бургас държат високи такси и правят кацанията на нискотарифните компании неосъществими. Предложението на „Албена” АД е държавата да се намеси по отношение на условията, които предоставят българските летища на желаещите да оперират до тях авиокомпании и да се постигнат условия достатъчно атрактивни за привличането на нови полети. Полетите на нискотарифните компании като RyanAir пасват напълно с визията на България като евтина туристическа дестинация и ще привлекат желаещи да почиват у нас гости от цяла Европа. Предлага се и алтернативен вариант на летищата в гр. Варна и гр. Бургас, а именно летище “Балчик” да бъде преобразувано от летище с военен статут към летище за съвместно ползване от военна и цивилната авиация. Географското разположението на летище “Балчик” е изключително подходящо да поеме и обслужва трафика към туристическите дестинации по северното Черноморие, посочват от „Албена” АД.
Предлага се още промяна в методиката за изчисление на концесионните възнаграждения за морските плажове. Искането е да се премахне индексът на инфлацията във формулите в методиката за изчисление на годишните концесионни възнаграждения по договорите за концесия. Посочва се, че това е икономически необосновано в условията финансова криза, на спад на туристопотока и намаление на приходите от туризъм.
 


Сходни връзки

„АЛБЕНА” ПРЕДЛАГА ПАКЕТ ОТ МЕРКИ ЗА КОНКУРЕНТЕН РОДЕН ТУРИЗЪМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди