изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:05 EEST
Вярвате ли? Дянков обяви, че България излиза от кризата    
Икономика

България излиза от икономическата криза, обяви министърът на финансите Симеон Дянков, като се позова на данни на националната статистика. През април износът на България, спрямо европейските и спрямо трети страни, се е увеличил с 36,7 на сто. Това е най-голямото увеличение на износа на месечна база, което е отчетено след март 2006 година, съобщи министър Дянков в Габрово, цитиран от БТА.



Той посочи, че статистическите данни са му предоставени днес и ги обявява за първи път. Данните бяха представени на среща с представители на габровския бизнес, организирана от местната Търговско-промишлена палата.

С 12,1 на сто е нараснал и износът за Европейския съюз, информира вицепремиерът. Ръстът на износа за трети страни е над 50 на сто. Българският износ за първи път от много години през април 2010 година отбелязва цялостен ръст, подчерта министър Дянков.
Той посочи, че към месец май промишленото производство за първи път от септември 2007 година отбелязва ръст - 0,2 на сто. По думите му сред причините за това са както съвзелата се местна икономика, така и поевтиняването на еврото.
 
През първото тримесечие на 2010 година, спрямо същия период през 2009 година, доходите на домакинствата са нараснали с 5,7 на сто. Като изчистим 1,3-процентната инфлация, доходите на домакинствата са се повишили спрямо миналата година с 4,4 на сто, съобщи министър Дянков. По думите му нарастването на доходите на домакинствата не е от заплати, а от други доходи. През май кредитният пазар, в частта на ипотеките, се е учеличил с над 8 на сто спрямо месец април. Ипотечният пазар се е съживил за първи път за период, по-голям от две и половина години.

Вицепремиерът посочи, че българските домакинства трябва да бъдат успокоени и да им се вдъхне доверие, тъй като валутният борд е стабилен, стабилни са и финансовата, банковата и фискалната система. Министърът посъветва домакинствата да започнат да мислят за по-голямо потребление.


Инфлацията продължава да се покачва и годишната й стойност в края на май (спрямо миналия май) е 1.9%, показват данните на Националния статистичeски институт, цитирани от "Дневник".
В края на април тя беше 1.8%, а през март 1.3%. В същото време на месечна база (май спрямо април) потребителските цени се понижават и е отчетена дефлация 0.2%.

dir.bg

 


Сходни връзки

Вярвате ли? Дянков обяви, че България излиза от кризата | 6 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Вярвате ли? Дянков обяви, че България излиза от кризата
Автор: Anonymous да 2010-06-14 @ 20:32 EEST
Да му вярват патките от ГЕРБ.
Вярвате ли? Дянков обяви, че България излиза от кризата
Автор: Anonymous да 2010-06-14 @ 21:04 EEST
този не е на ред сменили са му хапчетата ГОРКИЯ
Вярвате ли? Дянков обяви, че България излиза от кризата
Автор: Anonymous да 2010-06-15 @ 00:48 EEST

"Всяка година те се готвеха за зимна кампания. Потупваш се по коленцата ето така (показват как)! После по задника. Ето! После малко подскоци. Ето така. Всичко е наред - студът не е страшен... На практика обаче нещата стоят малко по-иначе... "

М.Ром, "Обикновен фашизъм"

Вярвате ли? Дянков обяви, че България излиза от кризата
Автор: Anonymous да 2010-06-15 @ 07:22 EEST

човека не е добре.........

 

Вярвате ли? Дянков обяви, че България излиза от кризата
Автор: Anonymous да 2010-06-15 @ 09:17 EEST
Прости му господи!
Вярвате ли? Дянков обяви, че България излиза от кризата
Автор: Anonymous да 2010-06-21 @ 10:49 EEST
не само ,че не излизаме  от кризата а  и  сами си я зъдълбочаваме още повече с неразумните действияна този финансомв министър. Обзалагам се ,че този проамерикански човек има мисия и ще я изпълни- идването на МВБв България?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди