изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:15 EET
Издирват се 800 изчезнали и 8000 бандити    
Новини Над 11 000 души се търсят в момента у нас от полицията. Всеки ден издирвачите на МВР са по следите на близо 8000 злодеи - заподозрени, осъдени или уличени в престъпления. Ченгета дирят същевременно 800 безследно изчезнали и около 3000 други жени и мъже с неизвестни адреси, които по-рано не са намерени от призовкари за свидетели, за неплатени данъци, такси и глоби или защото са избягали от затвора.

Всеки ден в списъците на детективите от службите по издирването попадат около 30 нови имена на бандити.

“Само на територията на София днес се дирят 3878 човека”, съобщава шефът на сектор “Издирване” в СДВР Бисер Велков (по-долу публикуваме негово интервю). 78 души се водят в столицата за безследно изчезнали, 11 от тях са малолетни и непълнолетни.”

Девет от 11-те изгубени деца са бегълци от интернати. За другите двама малчугани подробности засега не се съобщават от съображения за разследването и семейната тайна. Издирвачите, чиито лица са обикновено непроницаеми, се вълнуват, като стане дума за тях.

“Няма загубени деца, има загубени родители!”

отсича ядно Васил Илиев, заместникът на Велков. Началникът му добавя: “Родителският контрол е слаб, макар да се набеждават най-често учителите, че не си вършат работата. Отношението на майките и бащите се люшка от пълно безгрижие до криворазбрана грижа, т. е. до глезотия. Много от родителите търсят вина в училището и в полицията, когато поведението на техните момчета и момичета е рисково.”

Резултатът: Повечето от тийнейджърите, които са в неизвестност, напускат дома си, защото се чувстват неразбрани от близките. Като предпочитат да не се прибират, те често попадат под влиянието на продавачи на наркотици или сутеньори на улицата. Така се оказва, след като ги намери полицията.

Т. нар. сърдити тийнейджъри са между 14 и 18 години, но възрастовата им граница пада, съобщава Маринов. Разбира се, има и юноши, които просто решават да минат за няколко дни в нелегалност, за да купонясват или да се усамотят с гаджето си, без да се обадят.

60 държавни детективи работят в софийското полицейско издирване. Те намират 87% от хората, които дирят. При безследно изчезналите процентът е по-голям - 96. Маринов не си спомня случай, в който дете да е останало в неизвестност. Уви, понякога откритите не са живи, а трупове. Така се случи неотдавна с Веско, малкия аутист.

Всеки ден в списъка на издирваните от софийските ченгета се добавят по 10-ина нови имена. По 30 бандити влизат дневно за издирване в преписките на колегите им в цялата страна. Близо толкова отпадат, защото издирвачите са си свършили работата. Тя е най-опасна, когато трябва да се задържи укриващ се от властите бандит. Хората на Велков правят това най-често призори, след като са разкрили адреса, на който той се намира. Зад вратата обикновено ги чакат фатални изненади: престъпниците скачат през прозорците, а друг път вадят ножове и пищови срещу търсачите на хора. За това, че рискуват живота си по този начин, ченгетата от издирването получават 800 лева заплата. Васил Илиев обаче казва: “Не бих сменил професията си за нищо на света.” Невероятно, но факт.

Ще се появи ли Малкия Марген?

“Стой, потрай, ще ни оправдаят!” Говори се, че с тези думи Красимир Маринов-Големия Марген съветвал по-малкия си брат да не бяга. Вчера прогнозата се сбъдна.

Николай Маринов-Малкия Марген изчезна на 5 януари т. г. Същият ден в София бе разстрелян скандалният радиоводещ Боби Цанков. Часове по-късно полицията задържа Големия Марген, заподозрян за поръчителство на атентата. Брат му бе обявен за издирване. Мотивът: Боби Цанков завел в прокуратурата неизвестен дотогава свидетел срещу братята.

Многократно адвокатите на Малкия Марген го призоваваха да се предаде. Пред “Труд” жена му Мария заяви, че няма връзка с него и допусна, че е изчезнал, защото “се чувства невинен, а попадна в абсурдна ситуация да го обвиняват за нещо, за което няма и най-малка представа”.

Изчезването на Николай Маринов даде хляб на жълтата преса. Публикации го пращаха в Африка, в Южна Америка. Тиражира се и версия, че е бил ликвидиран по заповед на сръбския бос Сретен Йоцич. Полицаи не изключват Малкия Марген да е в България и да се появи след оправдаването му на първа инстанция.

Тони Дебелия чезне като тънка игла в купа сено

Повече от година полицията търси Антон Савов, наричан още Тони Мамата и Дебелия заради завидните размери на фигурата си. Дясната ръка на сочения за наркобос Златомир Иванов-Баретата е в неизвестност от 8 февруари м. г. - ден след като Иванов сам се предаде на агенти на ДАНС и се сдоби с обвинение за ръководене на наркобанда. Според разследващите именно Мамата контролирал наркопазара в София. Името му нашумя и покрай други дела срещу Златомир Иванов. В края на 2006 г. Баретата и най-приближеният му човек бяха оправдани по обвинение в рекет. Двамата бяха съдени и за открити наркотици и боеприпаси в камина в дома на Мамата.

Савов е обявен за общодържавно издирване. Ченгетата не могат или не бързат да го открият. Разследващите по делото му разполагат с информация, че той се навърта около столичния хотел “Хемус”.

Ни вест, ни кост от Мето Илиянския

Седма година е в неизвестност Методи Златанов Методиев-Мето Илиянския (44 г.), сочен за наркобос от бившата групировка ВИС-2. Той изчезна мистериозно на 30 ноември 2003 г. - в същия ден, когато в София беше погребението на застреляния Румен Нарциса, кумец на Георги Илиев.

“Потапянето” на Мето се свързва с този атентат. Като враг на Нарциса Мето Илиянския е очаквал или арест, или куршум.

Съпругата Яна подава молба за издирване на мъжа си на 1 декември 2003 г. Оттогава МВР го търси, но от него - ни вест, ни кост.

Според Центъра за изследване на демокрацията Мето Илиянския е контролирал пазара на дрога в София. Бил дясна ръка на Косьо Самоковеца, убит в Амстердам, броени дни след изчезването на Мето.

В една от своите книги за мафията убитият Боби Цанков твърди, че лично е дал на Мето Илиянския 50 000 долара и фалшив паспорт от името на Самоковеца.

Версията на Цанков гласи, че Мето е жив и се крие зад граница под чужда самоличност. Той бил получил защита от щатската служба за борба с наркотиците (ДЕА), срещу което издал ключови канали за хероин и кокаин на Балканите.

Няма следа от Може, намират череп, не е негов

Иван Може, сочен за член на хърватска банда за поръчкови убийства, изчезна през февруари 2007 г. Месец по-рано съдът прие, че той не е участвал в разстрела на Асен Петров-Шаки и полицая Кирил Живков през 2004 г.

За отвличането на Може бе обвинен Йосиф Йосифов-Йоско от Костинброд. Не се изключваше хърватинът да е убит и закопан някъде, но труп не бе намерен. През март 2007 г. близо до село край Сливница бе открит череп, но ДНК тест доказа, че не е на Може. Йоско получи 2 г. и 10 месеца затвор, но Апелативният съд го оправда. В момента МВР издирва и него като бос на костинбродска наркобанда.

Таки гледа на живо световното по футбол?

Соченият от МВР за наркобос Христофорос Аманотидис-Таки е един от най-търсените хора от нашата полиция и Интерпол. Неговите следи се губят от септември 2008 г., малко преди спецполицаи да арестуват част от хората му. В началото на май Софийската градска прокуратура предаде на съд седем от приближените на Таки. Според обвинителния акт бандата за продажба на дрога била организирана от Аманатидис, а неин пряк шеф е бил Христо Вартерян - Исуса, който също се издирва. Таки бе обвинен и за създаване на престъпна група във Враца, която работела с Митьо Очите.

Според прокурори Таки първо отишъл в Гърция, а оттам в ЮАР, където в момента е световното по футбол. “Не е изключено някоя камера да го заснеме по трибуните на стадион. Но нищо не можем да направим, тъй като нямаме правна спогодба с африканската държава”, коментираха полицаи.

Шефът на софийското полицейско издирване Бисер Велков: Адресната регистрация трябва да стане задължителна както преди

- Защо, г-н Велков, не позволявате да ви снимаме? И не само вие, а и колегите ви от издирването... Сигурно смятате, че фотографията ще ви постави в рискова ситуация?

- Вреди на работата, ако лицата ни станат познати. Някой път се налага да звъннем на някоя врата и да потърсим някого, като кажем: “Аз съм негов приятел.” С полицай не всеки би споделил информация... Не че тъкмо снимката във вестника ще ни постави в рискова ситуация. По принцип полицаят изпада в такава ситуация в момента, в който излезе от тази сграда (на СДВР - б. а.). Навън има достатъчно хора, които ни познават - ловили сме ги, ровили сме в престъпни групировки, а там има отмъстителни типове.

- Издирвате много и опасни бандити.

- Много са. Някои са знакови, както вие ги наричате. Другите са по-неизвестни за пресата улични грабители. Моментът на задържането им е най-рисков. Макар че при задържане се случва опасни бандити да не оказват съпротива, а други хора, които търсим, за да ги разпитат за 1 час например в полицията, изпадат в крайна агресия - вадят ножове, нападат, скачат от тераси...

- За Малкия Марген какво знаете?

- За подобни известни бандити едно се знае със сигурност - че разполагат с много пари и оттам с много възможности да се крият.

- Вярно ли е, че Малкият Марген бил убит, а пък Мето Илиянския бил жив?

- Ако вие имате такава информация от сериозен източник, споделете я с нас, ще ви бъдем благодарни.

- Четох това в жълтата преса.

- Призовавали сме на разпит някои автори на такива публикации. Но видяхме, че е безсмислено да ги призоваваме всичките.

- Има ли нещо, което би улеснило трудната ви работа?

- Ще бъде добре, ако адресната регистрация стане задължителна, както беше по-рано. Сега всеки живее където си иска, без да се регистрира. Да, тия, които са извършили тежки престъпления, се крият. Но ние издирваме и много нормални хора само за установяване на адрес. Призовкарят ходил да търси някого за свидетел, но му казали: “Той от 10 години тук не живее.” И ние го издирваме къде е. Харчим гориво, амортизираме коли, хабим жива сила. Със задължителната адресна регистрация това може да се спести.

- Изглежда, че по принцип гражданите не са много склонни да ви сътрудничат?

- Хората се притесняват да споделят с нас онова, което знаят. Страх ги е може би, когато ги питаме за издирван бандит, а те са негови познати или комшии. Или пък не искат да се замесват, като предполагат, че ще ги викат за свидетели по съдилища, а накрая може да оправдаят бандита. Случва се, като говорим за изчезнали деца, и родителите им да крият от нас техни прояви. Така ни пречат, вместо да ни помагат.

- Веско, седемгодишният аутист, когото намерихте удавен в реката до Реброво, можел да бъде спасен в деня, в който изчезна. Доста хора са го видели да тича по шосето към Искърското дефиле, но никой не ви се обадил. Така ли е?

- Един човек е видял Веско да се движи към реката и не ни е съобщил. Но дали сме могли да го спасим, ако този човек ни беше позвънил, никой не може да каже със сигурност. Факт е, че трима свидетели заявиха, че видели детето на съвсем друго място - до Кътина, в гората. И нашите усилия бяха насочени основно там.

- Вярно ли е, че расте броят на сърдитите тийнейджъри, които се крият от родителите си и не желаят да ги намирате?

- Да, броят на сърдитите тийнейджъри се увеличава с помощта на родителите им. Има майки и бащи, които са безразлични и нехайни към децата си, и други, които са склонни за всичко да ги оправдават. Ето пример: първокласникът Кирчо е оставен да ходи и да се връща сам от училище. Родителите заминали за провинцията и очакват от него да си стои у дома, където няма жива душа. Той беше изчезнал, това изненадва ли ви? Открихме го на Панчарево навръх Великден. Друг пример: трима младежи шофират лудо в центъра на София. Наши колеги ги засичат, слизат от автомобила, а те се опитват да ги прегазят. Задържат ги. Оказва се, че този, който шофира, има книжка, но му е отнета преди година. Идват при нас майка му и баща му и какво мислите, че правят? Пишат жалби срещу полицаите, без да си дават сметка, че можеха вместо в СДВР да се намират на погребение.

- Как върви издирването на студента, който изчезна на излизане от посолството на САЩ? Вярно ли е, че той бягал всъщност от баща си?

- Сигурно е само, че е искал да пътува за Щатите. Проверяваме доста версии, едната е, че се крие - може би за да привлече към себе си повече внимание. Тя не е потвърдена. Нито пък е вярно писаното в един вестник, че момчето се е самоубило и това била основната версия на полицията. Напротив, аз обясних на бащата, че засега няма основание да смятаме, че е така.

- Колко време след сигнал от родителите подавате детето за издирване? Обвиняват ви, че се бавите.

- Не са прави. Всеки човек се дава за издирване веднага след като приключи разговорът с този, който ни сигнализира. За около час установяваме фактите покрай изчезването му и установъчните данни за него - снимката, как е бил облечен, като е видян за последно.

След това данните се залагат в информационната система, сканират се молбата за издирване и снимката и те стават достъпни за всеки полицай в страната, който разполага с компютърна информация. Обвиненията към нас за забавяне са отпреди 2000 г., когато молбите се носеха на ръка или по служебна поща от РПУ-тата при нас.

- Каква е давността в търсенето на изчезналите?

- Няма давност. В издирването има различни периоди - активни или на затишие, в които не намираме информация в повече от вече придобитата. Но ние не спираме да издирваме. Още търсим примерно един възрастен човек, изчезнал през 1992 г. Възрастните хора, които изчезват, обикновено страдат от деменция или надценяват силите си, тръгвайки на поход на Витоша или да нагледат имотите си в провинцията...

- Имате ли техника за състаряване на образа, която ви помага при по-продължително издирване?

- В Института по криминалистика има такъв софтуер, но честно казано, не ни се е налагало да го ползваме освен в случая с изчезналия Съвестин. И не знаем случай у нас техниката за състаряване да е помогнала за намирането на някого. Помагат ни камерите на КАТ. Те снимат номера на коли, а и лица.

- Да ви е помогнала някога някоя врачка?

- Никога. И аз бих посъветвал хората, когато търсят свой близък, да не се доверяват на безскрупулни типове, които печелят от мъката им пари. Това важи особено за случаите, когато някой мъж се е запил или се крие от жена си по други причини. Тия семейни мистерии ние бързо ги разкриваме, без да сме вражалци.

- Доколкото знам, вие вземате 800 лв. заплата. И максимум 120 лева “извънредни” за това, че нямате работно време и че ви викат и посред нощ, и в събота, и в неделя. Какво ви задържа на тази работа?

- За нея няма много желаещи. А все някой трябва да я върши, нали така?

Анна ЗАРКОВА

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Издирват се 800 изчезнали и 8000 бандити | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди