изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:24 EET
Жегата изгаря зърното, стопаните излизат спешно да жънат    
Земеделие Рекордните жеги през уикенда доведоха до спешно начало на жътвата. Макар че ечемикът беше почти готов за прибиране, не навсякъде в Плевенско все още има готовност за начало на жътвата.

 На традиционен ритуал, с който от години се дава старт на жътвата в Коиловци, ни покани Емил Илиев, председател на земеделската кооперация в селото. Кооперацията стопанисва 22 300 декара земя. Културите, които сега трябва да приберат от полето, са 1 100 декара с ечемик, 9 500 дка с пшеница, 1 100 дка с рапица, 130 дка овес и 80 дка репко.
В Коиловци имаха нагласа да жънат тази седмица. Огледите на нивите обаче показали, че организацията трябва да е по-спешна от предвиденото. Причината - дъждът от миналата седмица бил киселинен, а жежкото слънце през последните дни буквално прегорило класовете. Така че реално жътвата на ечемика започна преди ритуалното начало.
Питам Емил Илиев дали това скоростно прибиране на зърното ще се отрази на качеството.
“Качествените показатели имат значение когато става въпрос за продажба на ечемика на пивоварните заводи, защото тогава се мери хектолитрово число. Ние нямаме намерения да продаваме на пивоварните заводи. Но по вида на зърното мога да кажа, че явно тази година ще остане по-дребно. И причината е пак в това, че ечемикът не узря, а прегоря. Така че ще е логично да е с по-ниски от показателите, които изискват пивоварните заводи. Ние нямаме проблеми, защото ечемикът при нас се ползва основно за фураж”, коментира г-н Илиев.
Питам за пшеницата, където качеството има сериозно значение. Оказва се, че до няколко дни вероятно ще почне прибирането и на хлебното зърно. Особено ако промяна във времето няма. “Не е нормално това. Обикновено прибирането на пшеницата започва в края на юни и продължава през целия месец юли. Но тази година не можем да чакаме. Само за 3-4 дни по-ранните посеви и тези, които са на карбонатен чернозем си смениха цвета. Така че трябва да бързаме, за да не прегори и хлебното зърно. Но това веднага ни навежда на мисълта, че реколтата може да е с по-лоши показатели и да няма хектолитровото тегло на нормално узряла пшеница”, обяснява кооператорът. И с видима тъга допълва, че жегата съсипва реколтата. Нали земеделието е завод на открито - никога не можеш да си сигурен какъв резултат ще имаш накрая, нищо, че през цялата година си полагал много грижи като добър стопанин и за земята, и за посевите. “Аз не се радвам предварително, че посевите се развиват добре. Радвам се когато реколтата мине през кантара”, допълва Емил Илиев.
В разказа, който чуваме на полето, никак не се вписва още една култура, за която също е време да бъде прибрана - зимната маслодайна рапица. Само преди няколко дни, преди жежкото слънце да си “свърши работата”, Емил Илиев разказа за “Посредник”, че тази година жътвата на рапицата ще се измести малко по-късно заради дългата зима. Сега става ясно, че рапицата е единствената от трите култури, за която небивалите юнски горещини не са чак толкова опасни. Земеделецът обяснява, че семенцата на рапицата са много дребнички и това “спасява” тази култура. Поне това показват наблюденията, които прави ежедневно на нивите си.
Сега организацията ще е в странен ред - прибира се първо ечемикът. След това започва денонощната офанзива - през нощта ще се жъне рапица, а през деня - пшеница.
В нивите на кооперацията влязоха да жънат 6 комбайна, от които двата са нови, придобити по проект за модернизация на земеделските стопанства по Селската програма.
За здраве, късмет и берекет специален музикален поздрав поднесе вокална група към читалището в Коиловци, както и изпълнители от Славяново.
Пак дело на читалището е пресъздаването на обичай по зажънването, с което се поздравяват всички кооператори. И пак по традиция на първата ръкойка земеделците мятат везана кърпа, в която първите хора на селото правят парични дарения. Вчера първи бяха Емил Илиев и кметът на селото Красимир Иванов. http://www.posredniknews.com
 


Сходни връзки

Жегата изгаря зърното, стопаните излизат спешно да жънат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди