изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:43 EET
ПРОТЕСТ И ЖАЛБИ СРЕЩУ ПРИСЪДА ЗА КРАЖБИ НА АВТОМОБИЛИ    
Ред и сигурност

Добричкият окръжен съд изслуша днес протеста на Районна прокуратура – Добрич, и жалбата на Юлиян П. Й. по наказателно дело на Районен съд – Добрич, по което жалбоподателят е осъден на 1 година и 3 месеца лишаване от свобода, а другият подсъдим Илия Л. И. е оправдан.



Първоинстанционният съд е признал 44-годишния Юлиян Й. от Добрич за виновен, че през периода 05.11.2004 г. до  24.02.2005 г. при условията на продължавано престъпление, сам и в съучастие с неустановено лице, като съизвършител, с цел да набави за себе си имотна облага е укрил и спомогнал да бъде отчужден в Добрич лек автомобил „Сеат Кордоба Варио” на стойност 11 800 лв., лек автомобил „Ауди А-3” Варна на стойност 8 900 лв. във Варна, „Ауди А-6” на стойност 58 хил. лв. в Добрич,  укрил е „Сеат Ибиза” на стойност 21 900 лв. в Добрич, и в съучастие с другото лице е укрил джип „Тойота Ланд Круизер” на стойност 23 800 лв. За тези вещи той е знаел, че са придобити от другиго чрез престъпление. Общата стойност на откраднатите автомобили е 124 400 лв., представляваща големи размери.

Юлиян Й. е оправдан по повдигнатото му обвинение за това, че е извършил същите престъпления в съучастие с Илия И.

Районен съд – Добрич, е наложил на Юлиян Й.  наказание „глоба” от 900 лв. за това, че за периода 17.11.2004 – 23.11.2005 г. в качеството си на подбудител и помагач, в съучастие с неустановено лице е съставил неистински официални документи –два вида декларации и едно пълномощно на името на жител на София и нотариална заверка на тези документи с цел те да бъдат използвани.

Първоинстанционният съд е оправдал 42-годишният Илия И. от Варна за това, че през периода от 20.11.2004 г. до 24.02.2005 г. при условията на продължавано престъпление, сам и в съучастие с Юлиян Й., като съизвършител, с цел да набави за себе си имотна облага е укрил и спомогнал да бъде отчужден лек автомобил „Ауди А-3” от Варна, на стойност 8 900 лв. и джип „Тойота Ланд Круизер” на стойност 23 800 лв., за които е знаел, че са придобити чрез друго престъпление, като общата стойност на укритите вещи е 32 700 лв., представляваща големи размери.

Юлиян Й има средно образование, работи, не е семеен, осъждан е.

Илия И. има средно образование, безработен е, женен, неосъждан.

Районна прокуратура – Добрич, протестира присъдата на Районен съд – Добрич, като неправилна и настоява наказанието на Юлиян Й. да бъде увеличено, а Илия И. да бъде признат за виновен. Държавното обвинение пледира днес, че неправилно на Юлиян Й. е определено наказание под предвидения минимум, защото не са налице многобройни смекчаващи отговорността му обстоятелства. Извършените от него  деяния представляват висока степен на обществена опасност и са сторени в много кратък срок. Според прокурора първоинстанционният съд е направил неправилна преценка на събраните по делото доказателства, за да стигне до извода, че Илия И. е невинен.

Юлиян Й. е обжалвал постановената срещу него от Районен съд – Добрич, присъда с искане тя да бъде отменена или преразгледана. В жалбата е посочено, че по делото са допуснати процесуални нарушения, а присъдата е несправедлива. В съдебната зала днес обаче, защитникът заяви, че не поддържа молбата. Според него самопризнанията на подзащитния му да способствали да бъдат открити и върнати автомобилите на собствениците им, а настъпилите вредни последици могат да бъдат приравнени на непричинени. В последната си дума Юлиян Й. каза, че е приключил с тази дейност и си е взел поука.

Адвокатът на Илия И. пледира да бъде потвърдена присъдата, защото по безспорен начин била установена липса на съпричастност на подзащитния му към престъпленията.

                Добричкият окръжен съд обяви делото за решаване в законовия 30-дневен срок.

 

15.06.2010 г.                                         Пресслужба Добрички окръжен съд 

 


Сходни връзки

ПРОТЕСТ И ЖАЛБИ СРЕЩУ ПРИСЪДА ЗА КРАЖБИ НА АВТОМОБИЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди