изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:07 EEST
Увеличават натиска върху бизнеса: Окончателно: шефът поема първите 3 дни от болничните    
Икономика

До края на годината първите три дни от болничните ще се плащат в размер на 70 на сто от работодателя. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване. От четвъртия ден до края на временната нетрудоспособност обезщетението ще се плаща от бюджета на НОИ и ще бъде в размер на 80% от заплатата. Мярката е временна и ще се прилага до края на 2010 г.



Новата схема за плащане на болничните дойде след дълги и трудни преговори между кабинета, синдикатите и работодателите, като обсъждани бяха най-малко три варианта. В тях фигурираше като идея и предложението един от първите три дни на болничния да бъде неплатен - за сметка на работника. До момента работодателят поемаше първия ден от боледуването на служителя си, а след това плащането на болничния се поемаше от НОИ. Основният аргумент за промяната беше злоупотребата с болничните. Бившият социален министър Емилия Масларова се обяви срещу промените, които влизат в сила от 1 юли, и изрази съмнение, че мярката може да стане постоянна.

„При 600 лв. постоянна заплата, ако един човек е болен, той ще изгуби 27 процента повече, отколкото е получавал до този момент. Заради бълхата изгаряме целия дюшек", коментира Масларова.

„Когато има злоупотреби, както казват: покрай сухото гори и мокрото. Затова това е временна мярка", лаконична бе управителят на НОИ Христина Митрева.

Според Митрева мярката още невлязла в сила вече давала ефект, защото броят на болничните листове значително намалял. За целия период януари-май 2010 година спрямо януари-май 2009-а с около 14 млн. лв. са по-малко разходите за болнични, въпреки че още не е влязла тази мярка, каза тя.

Митрева напомни и за договорката да се направи регистър на работодателите с висок дял на работниците, които ползват често болнични, както и да се изготви списък на личните лекари, които издават повече от обичайния брой болнични.

С текстовете отпадна максималният размер на обезщетенията за безработица. За 2012 г. беше отложено увеличението на вдовишките добавки към пенсиите. НС отхвърли предложението на Хасан Адемов от ДПС увеличението на добавките да започне от догодина плавно първоначално с пет процента. „Над 600 пенсионери очакват тези вдовишки надбавки. Прехвърляте отговорности, които поехте за рамките на този мандат за следващото управление", каза Адемов.

Одобрените промени ще спестят около 150 млн. лева от бюджета на държавното обществено осигуряване. http://dariknews.bg

 


Сходни връзки

Увеличават натиска върху бизнеса: Окончателно: шефът поема първите 3 дни от болничните | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди