изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:59 EEST
УСТОЙЧИВОСТТА НА БОТЕВАТА ПОЕЗИЯ СРЕЩУ ВРЕМЕТО    
Култура"Аз ще направя ръцете си на
Чукове, главата си на бомба,
Кожата си на тъпан, пък ще да
Изляза срещу стихиите на
Времето."

Като пълноводна река, със силни води, като вихър, помитащ всичко по пътя си, като пороен дъжд, след който нищо вече не е същото, ВРЕМЕТО заличава хора, факти, събития, процеси. То запокитва малкото, дребното, безстойностното в бездънните си недра, покрива го с праха на забравата. Всевластен господар на живота то, както твърди Апостола, е вътре в нас и извън нас, то ни променя - диктува мислите, чувствата, поведението ни. Но макар и рядко се намират такива личности, които го "надвиват", преобръщат, издигат се над него с гранитната си воля, проницателен ум, титанична сила на духа, неповторимо творчество.
"Впрегнал в юзди" епохата, в която се ражда и живее, Христо Ботев с думи и дела й слага своя отпеатък, определя бъдещия й ход. Всичко, излязло изпод перото му, е доказателство за силната любов към народ, родина, свобода и страстната омраза към враговете на българите - наши и чужди "изедници", тиранията и неправдата. "Плаче" душата на поета над "робската люлка", в която пет века са "клети сюрмаси"; "люти рани" са отворени в сърцето му от безчинствата на поробителите; слухът му е обсебен от оковите, които "глухо и страшно гърмят".
"Адът" на настоящето го кара да сподели прид най-близките си "ах, че мен… додея" и да заяви на глас мечтата си "доброму добро да правя/лошия с ножа по глава…". И тръгва патриотът по "страшния и славен път на борбата". Там, горе в Балкана, където:
Буря кърши клонове
И сабя ги свива на венец,
Зинали са страшни долове
И пищи в тях зърно от свинец.
И смъртта й там мила усмивка,
А хладен гроб - сладка почивка.
Краят на живота в битка с врага е желан, мечтан, защото поетът утвърждава нови критерии за достойно поведение в дните на робството - за честност, дълг, патриотизъм; за щастие и нещастие. Високата нравственост се демонстрира с готовността да пренебргнеш егоизма и да се пожертваш за благото на другите безкористно. "Не умира тоз, който падне в бой за свобода…". Поет и лирически говорител издигат като девиз "Свобода и смърт", защото без свободата няма истински живот, пълноценно съществуване. Свободата обаче иска като цена много жертви. Те са "разменната монета" за осигуряването й. И пред всеки, готов да поднесе себе си като "курбан", коленичи природата - "земя", "небо", "звяр" - непреходната и мълчалива свидетелка на човешките прояви. Така борецът става част от нейното величие и вечност.
Ботевата поезия се "възправя" срещу примирението, страха, подчинението, характерни за живота на голяма част от българите в онова далечно време. Но тя не се поддава на годините - не отмира с онова поколение, към което е била пряко адресирана, тъй като в стиховете се усеща и диалог с потомците, бъдещето. Произведенията му устояват с универсалните си тема и идеи: свободата и робството, борбата и жертвоготовността, доброто и злото. Те извеждат българския дух до нови висоти, правят обобщена характеристика на живота у нас и в света, чертаят перспективи…
Силни, разтърсващи слова, полярни чувства, недостижима изповедност и честност, неспокоен и призивен тон, вплитане на фолклорни, библейски, митологични мотиви и образи, пълно сливане между думи и дела са част от характеристиките на поетичното наследство на онзи, когото наричат "гения на България" - великият, непостижим, неповторим Христо Ботев.
С перо и меч, с мисъл и чувство, с живот и смърт той се възправя срещу стихиите на ВРЕМЕТО, а то отстъпва и се прекланя пред него, отдръпва се, за да му даде път към света на бъдещето. Защото "няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и на благото на цялото човечество".

Калоян Цонев, Добромир Цонев, ПМГ "Иван Вазов" - второ място в конкурса "Децата на Добрич творят"

 


Сходни връзки

УСТОЙЧИВОСТТА НА БОТЕВАТА ПОЕЗИЯ СРЕЩУ ВРЕМЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди