изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:36 EEST
ПРОФЕСИЯ НА НАСТОЯЩЕТО И БЪДЕЩЕТО    
Интервюта Децата запазват душата ми млада, категорична е Мария Христова - директор на ЦДГ "Бодра смяна" в Добрич. Тя е сред шестимата педагози от нашата област, които тази година бяха удостоени с отличието "Неофит Рилски" на образователното министерство

Мария Христова е зам.-председател съм на СНЦ "Добричко училищно настоятелство", в което членуват шест детски градини от нашия град. Автор е на книгата "115 години предучилищно възпитание в град Добрич - 45 години ЦДГ №8 "Бодра смяна". В съавторство с Руслан Йорданов през 2009 и 2010 година излязоха от печат годишната брошура "Ние сме…" и книгата "Игри без граници". Автор е също и на над  20 публикации , отнасящи се до обучението и възпитанието на децата от предучилищна възраст, поместени в специализирания печат. През тази година за 24 май е удостоена с плакет от кмета на Добрич Детелина Николова - за принос в развитието на образованието в нашия град; с грамота "Неофит Рилски" - на просветното министерство.

- Г-жо Христова, бихте ли се представила за нашите читатели?
- Родена съм в град Добрич. Основното си образование завърших в основно училище "Христо Ботев", а средното в ПМГ "Ив.Вазов". През 1973 година завърших полувисшето си образование в Института за детски учители в град Русе, а през 1989 - Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Имам  и  специализация по "Организация и управление на детската градина".
Започнах работа като директор с група в село Пряспа, Добричко, а впоследствие като учител в ЦДГ №27 "Славейче", учител, методист и директор в  ЦДГ №30 в Добрич. От 1 февруари 1991 г. след конкурс съм назначена за директор на ЦДГ №8 "Бодра смяна", където работя и до днес.
През 1999 год. съм защитила  Първа професионално-квалификационна степен. През същата година получих Грамота от тогавашния кмет на град Добрич, инж. Л.Росенов, за принос в духовното развитие на нашия град. Пак през същата година станах член на Съюза на учените. През 2004 година бях поканена на прием от  Президента  на Република България г-н Георги Първанов във връзка с 24 май - Ден на  славянската писменост, българската просвета и култура за цялостната си професионална дейност. През 2007 година получих Грамота от редакцията на списание "Предучилищно възпитание" като дългогодишен автор и във връзка с 55-годишнината на списанието.
В личен план съм майка на две вече пораснали деца  и баба на един чудесен внук - Мартин.


- Как се случи така, че станахте учителка?
- Едва ли това е била детската ми мечта, но  не  съжалявам нито за миг, че съм избрала тази професия. Това е най-отговорната и благородна професия. Това е професията на настоящето и бъдещето едновременно. Детската учителка не е бавачка, а първият учител  на детето. Тя го подготвя не само за училище, но и за живота. Затова към тази професия трябва да се  отнасяме с уважение  и  респект.


- Как приехте удостояването Ви с отличието "Неофит Рилски". Какви са другите Ви награди - лични, на детската градина, на децата?
- Направих си равносметка на  почти 37-годишния ми професионален път и на това какво съм оставила като частица от себе си в детските градини, в които съм работила. Това за мен е едно много престижно  и задължаващо отличие.
     Наградите и отличията на детската градина са много. Винаги споделям,  че ЦДГ "Бодра смяна" е единствената в град Добрич, удостоена с орден "Кирил и Методий". Има и много грамоти във връзка с цялостната ни дейност. Не са малко и наградите на вокална група "Славейче" към детската градина с  ръководител Стефка Димитрова, спечелени на национални и международни конкурси.  Децата получават много отличия и в конкурсите по приложни изкуства. През тази година Теодосий - Зограф  Колев получи първа награда от конкурса "Европейче" за рисуван герой, организиран от "Европа Директно Добрич".
За всички тези постижения на децата можете да четете в сайта ни www.bodra.smyana.com


- Какви са децата на ЦДГ "Бодра смяна"?
- Талантливи, любознателни, знаещи и можещи. Такива, каквито ние, екипът на детска градина "Бодра смяна" искаме  да бъдат. Това е нашата мисия. Стремим се още от най-ранна детска възраст да откриваме заложбите у всяко дете, да ги стимулираме и развиваме техния потенциал. В ежедневието ние непрекъснато насищаме педагогическия процес с изяви, които стимулират творчеството и индивидуалността на всяко дете.


- Какви предизвикателства стоят днес пред учителите и в частност пред директорите на детските градини, според Вас? Какво е различното?
     - Различното е, че  учителите трябва да са непрекъснато търсещи  и творчески личности. Децата харесват  знаещите и можещи  учители, които са не само опора на жизнения им опит, но и  които гарантират емоционалната им удовлетвореност при престоя им в детската градина.
Директорът на детската градина в днешното трудно време трябва да е многофункционална, добре квалифицирана личност - да умее да начертава приоритетите в развитието на  детското заведение, да е  добър мениджър, педагог и методист,  да  умее позитивно да общува с хората и привлича съмишленици. Колкото и странно да прозвучи, управлението на една детска градина не е никак лесна работа, тъй като дейностите в нея са различни и всяка една от тях трябва да е в добър синхрон с останалите, за да функционира системата нормално. Това означава, че понякога директорът е поставен в екстремни условия за вземане на бързи  решения и  носене на големи отговорности.  В същото време той трябва  да има усет към новостите и  умения да мотивира и останалите членове от екипа. Да не говорим, че днес той трябва да се грижи  и за създаване на добра материална и дидактична база при липсата на достатъчно средства за това.


- Как оценявате ролята на родителите при възпитанието на децата?
- Никак не са за пренебрегване взаимоотношенията между родители и деца в цялостния възпитателен процес на подрастващите. Детето трябва да се приема като личност със своите права и отговорности. Семейството е фактор, първата градивна единица за социализацията на детето. За по-доброто възпитание е необходимо родителите  да са в по-голяма близост с него, да проявяват загриженост,  отзивчивост, топлота и внимание към всичките въпроси, които то задава. Така малкият човек ще се почувства като част от  семейството.  И не на последно място -родителите да не забравят да отделят повече  време за децата си, за да няма дефицит в общуването.  


- Лятото по традиция е време за ремонт. Какво ще се случи в тази насока в ЦДГ "Бодра смяна"?
- През това лято в детската градина ще се извършат много ремонтни дейности от Програмата за енергийна ефективност. Благодарни сме на община град Добрич, че сме част от този проект, като най-старата сграда на детска градина в нашия град.


- Различни ли са днешните деца в сравнение с тези преди 20 години, например?
- Да, разбира се. Та те живеят в различно време. Днес те са по-информирани, по-освободени и много, много красиви. Но в същото време те прекарват все по-малко време със семейството си, а повече с детегледачката,  пред компютъра или телевизията. Днес те са по-малко защитени на улицата, но ползват от най-ранна възраст мобилен телефон. Ето защо детската градина си остава мястото, където детето ще си намери приятели, ще усвои социален опит.


- Какво Ви дава лично на Вас работата с малките момичета и момчета?
- Много положителни преживявания. Чистота в отношенията ми с хората. Децата запазват душевната ми  младост.


- Често напоследък говорим за агресията. Какво е нужно, за да бъдат преодолени проявите на агресия сред децата?
- Агресията днес ни съпътства навсякъде. Тревожи ни фактът, че се снижава възрастовата й граница. Децата също са податливи към отрицателните прояви на обществото. Те много бързо усвояват ругатни, обидни думи и физическа саморазправа.
За да предотвратим тези прояви, трябва да ги обградим с много
любов и да отделяме достатъчно време за децата си. Те се нуждаят от внимание във всеки един момент, във всяка една възраст, защото обучението и възпитанието е непрекъснат процес и не се извършва в специално време, а през целия живот. Не трябва да сме и прекалено строги с децата си,  да не накърняваме личното им достойнство, а да търсим способи за мирно разрешаване на конфликтите.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

ПРОФЕСИЯ НА НАСТОЯЩЕТО И БЪДЕЩЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди