изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:12 EET
ЛЕКАРИ - НА КРЪСТОПЪТ ЗАРАДИ СКЪПОСТРУВАЩИ ЛЕКАРСТВА    
ЗдравеИзискване на здравната каса за 24-преживяемост на пациенти, на които се прилагат два скъпоструващи препарата, поставя работещите в отделенията за новородени и по кардиология ежедневно в твърде трудна ситуация.


За това споделиха от ръководството на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Става дума за препаратите сърфактант и фибринолитик,     обясни зам.-директорът на лечебното заведение д-р Емилия Баева. Първото лекарство се използва при бебета, родени преждевременно. Сърфактантът спомага за разгръщането на белите им дробове, поясниха лекарите. Другият препарат - фибринолитик, се прилага при хора с инфаркт, разтваря тромбите, които го причиняват. И двете лекарства се използват при пациенти с висок риск, при които вероятността да загинат е много голяма, посочи д-р Баева. Тя обясни, че когато болен получи от препарата, но почине преди 24 часа след постъпването си в болница, касата не заплаща. Как един лекар да прецени със сигурност на кое бебе де приложи сърфактант и на кой покосен от инфаркт - фибринолитик, може ли да реши да лиши някого от шанс за живот, пита зам.-шефката на болницата. 
При такива случаи губим средства по два параграфа, обяснява изпълнителният директор на МБАЛ в Добрич д-р Мариян Ананиев. Ако пациентът, на който е даден такъв скъпоструващ препарат, не преживее 24 часа, здравната каса не заплаща както самото лекарство, така и клиничната пътека. "В Националния рамков договор е записано, че НЗОК заплаща стойността на пътеката когато са изпълнени изискванията за терапевтични и диагностични процедури. Въпреки че сме направили всички изследвания, започнало е лечение, когато пациентът почине преди да изтекат тези 24 часа, болницата не получава нищо", споделя д-р Баева. И допълва, че само от началото на месеца имат два подобни случая. Един от тях е с приложена сърфактант терапия на бебе, което обаче не е преживяло 24 часа. В друг при пациент с инфаркт е използван фибринолитик, но също не е оцелял. През 2009 година е имало един случай с новородено и шест - с хора с инфаркти"Поставихме въпроса към РЗОК в Добрич - каза д-р Баева. - От там ни отвърнаха, че тези случаи се изхвърлят директно от програмата на НЗОК".
Репортер на НДТ се обърна към Районната здравно-осигурителна каса. "Болницата работи по клинични пътеки, в тях едно от условията е престоят на пациента да е поне 24 часа", каза директорът д-р Бисерка Пачолова. Тя допълни, че това е записано в Националния рамков договор и касата не може да вземе еднолично решение. Д-р Пачолова обясни, че отчетите са автоматизирани и дори и да бъде подаден такъв пациент, системата го изхвърля. Директорът на РЗОК сподели мнение, че болницата може да се жертва да изгуби хиляда лева при бюджет от 700 000 лева. По нейно мнение, е добре ръководството на болницата да се обърне към националните консултанти в двете сфери, за да се инициират евентуални промени в съответните клинични пътеки. НДТ
 


Сходни връзки

ЛЕКАРИ - НА КРЪСТОПЪТ ЗАРАДИ СКЪПОСТРУВАЩИ ЛЕКАРСТВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди