изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-02-01 @ 06:18 EET
US доклад удря по кабинета    
По света“Коментарът за бизнес средата в България трябва да започне с разговор за корупцията. За по-голямата част от кратката посткомунистическа история на страната от 1989 г. насам, корупцията е важна и определяща в контекста на правене на бизнес. Това пише финансовият консултант Уилям Съливан в доклада си “Бизнес в България: Преглед за инвеститори и мениджъри”.

В сравнение с други посткомунистически държави, които безцеремонно отхвърлиха и забраниха някогашното комунистическо управление след падането на Съветския съюз, преходът в България към демокрация протече много по-бавно.

Комунистическата номенклатура на България продължи да държи юздите на властта в продължение на години след отстраняването Тодор Живков от власт.

През тези няколко години членовете на комунистическия политически елит, включително и хора от службите за сигурност, са били в състояние да се извличат ползи и постоянно да се облагодетелстват постовете, които заемат.

Корените на корупцията са в неразчистената в началото на 90-те години комунистическа номенклатура. Създадените от нея структури не само контролират трайно страната и бавят развитието й, но поддържат една "култура на корупция" на всички нива.

Анализаторът съветва всеки потенциален инвеститор у нас да гледа на корупцията като на изключително сериозен елемент от бизнес климата.

България продължава да се бори и с противоречивия си икономически растеж. Над нея стои заплахата от политическа изолация в Европа, смята Съливан.

Според него лошото заплащане води към корупция. "Не може да плащате на някого само 800 лева на месец и да очаквате да разпределя почтено 200 милиона евро", пише той.

Анализът на корупцията в България е придружен от подробни описания на престъпността, ненаказуемостта и отклоняване на европейски средства и т.н.. Несигурността си остава, въпреки борбата на кабинета с корупцията. Според него управляващите са непредвидими. 

Докладът не съдържа съвети в какви сектори е добре да се инвестира в България. В описанието на инвестиционния климат са включени всички най-нови рискове, включително неотминалата, според анализатора, опасност от финансово заразяване от Гърция и проблеми в банковия сектор заради неплатежоспособност на кредитополучатели. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

US доклад удря по кабинета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди