изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:04 EET
Наим Сюлейманоглу фалира    
По света Световният шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу фалира, узна сензационната вест човек на “ШОУ”. Според наши изселници в Истанбул и Анкара Джобния Херкулес профукал цялото си богатство и в момента даянел единствено със средствата, отпускани му от турската Федерация по вдигане на тежести.


Как най-свидната “рожба” на Иван Абаджиев, любимецът на Тодор Живков и осиновен син на турския президент Тургут Йозал от олигарх се е превърнал в закъсал със здравето бедняк, може само да се гадае.
Както е известно, новопокръстеният от режима на Тато Наум Шаламанов бяга в Турция от лагера на олимпийците ни в Мелбърн, Австралия, през 1986 г. В Анкара е посрещнат като национален герой. Според различни източници България получава между 1 и 7 милиона долара обезщетение. Вече като турски поданик, Наим печели още три олимпийски титли по вдигане на тежести, с които “заработва” всенародната обич и уважение. За успехите си дори е вписан в “Рекордите на Гинес”.

В новата си родина Сюлейманоглу буквално е носен на ръце. Държавата, банки, фирми и бизнес организации се надпреварват да го “ухажват”, най-вече финансово. Някогашното бедно селянче изведнъж се събужда богато като Крез. “Златното момче” става собственик на цели 13 апартамента в елитния истанбулски квартал “Атакьой”, на мезонет край Босфора, на лукс жилище в столицата и на две шикозни вили, разположени в строго охранявана прелестна местност, където отмарят най-богатите турски тузари - бизнесмени, политици, шоузвезди, чуждестранни инвеститори.

Трикратният олимпийски шампион получава в бонус още осем лимузини, 20 342 жълтици и парцел в курортната Анталия. Пресата в южната ни съседка оценява движимото и недвижимо имущество на нашенеца на стойност

десетки милиона долара

и го вписва в ранглистата на най-богатите мъже. Авторитетни общественици и тв коментатори дори предлагат махала в истанбулския квартал “Атакьой”, където се намират в съседство 13-те апартамента на щангиста, да носи името му!

Днес обаче нещата са се обърнали на 180 градуса за Джобния Херкулес. “От някогашното му финансово благополучие сега няма и помен. Всичко е профукал. Сюлейманоглу днес преживява само със заплатата си от федерацията. Останал му е един-единствен парцел в Анталия. Тъжен, уморен и самотен е след тежкото заболяване и едва ли ще си стъпи на краката до края на живота си”, разказват хора от близкото му обкръжение.

Животът на Наим започна да се срива, след като

започнал да взима “допингът на богатите” – кокаин.


Преди година турските медии гръмнаха, че всенародният любимец е бил приет в болница в изключително тежко състояние. Диагнозата на трикратния олимпийски и световен шампион по вдигане на тежести дълго време не можа да се установи от лекарите и в медиите плъзнаха какви ли не слухове. Най-популярният от тях бе, че Наим Сюлейманоглу често употребявал наркотици, които буквално съсипали черния му дроб.

Здравословното състояние на щангиста е толкова лошо, че той е на път да си отиде от този свят, гръмнаха тогава медиите. Според публикации в турската и родната преса малко преди инцидента шампионът взимал хапчета срещу пролетна умора, които лекарят му изписал. Наим обаче не обърнал внимание на упътването на субстанцията, където било описано, че е противопоказна комбинацията с алкохол. Сюлейманоглу употребил не само концентрат, но и голямо количество кокаин. Часове по-късно иконата на световните щанги вече пътувал към спешното отделение, натоварен в линейка, с кислородна маска върху лицето, почти в несвяст. Изгарял от 40-градусова треска. Лекарите в частната клиника „Д-р Сади Конюк“ изпаднали в паника да не го „изпуснат“ и докато установят първоизточника на инфекцията,

поставили пациента в изкуствена кома.

В това състояние организмът на практика спи и няма опасност от допълнително увреждане на сърцето и вътрешните органи, които и без друго били доста съсипани.

През март тази година Сюлейманоглу за пореден път беше приет за интензивно лечение в частната болница „Мемориал” в Истанбул, писа турският вестник „Заман”. Според запознати диагнозата на Наим, която упорито се крие, е жестока – чернодробна цироза. Разрушеният му черен дроб е следствие от дълги години неувяхваща любов към чашката и от нощи, от които той няма спомен, защото утрото посрещал заспал върху масата в поредния бар. Наркотиците го довършват.

Кърджали,
Георги АНДОНОВ


..................................................................
ДОСИЕ


- Наим Сюлейманоглу е роден на 23 януари 1967 г. в малкото селце Птичар край Момчилград. Държи уникалния за щангите рекорд от 3 олимпийски титли - в Сеул (1988), Барселона (1992) и Атланта (1996). Всичките тези отличия Наим печели като състезател на Турция. Седемкратен световен и европейски шампион. Трикратен носител на световната купа. Подобрил е 57 световни рекорда. Вписан в книгата Гинес като най-младия световен рекордьор в историята, след като едва 16-годишен прави рекорд в американския град Елънтаун.

- През 1984 година в България започва Възродителния процес, в който имената на всички мюсюлмани са сменени. Дотогава Наим носи фамилията Сюлейманов, но го прекръстват на Наум Шаламанов. През късната есен на 1986 година националният отбор по вдигане на тежести заминава за Австралия, където се провежда турнирът за Световната купа. Но Наим не се връща в България, а бяга в Турция. Всичко е предварително подготвено и скроено. 19-годишният щангист е уведомен двайсетина дни по-рано за тайния план. Двама мъже го изчакват след поредната тренировка в София и му разкриват всичко. Ето какво се случва в австралийския град Мелбърн. Една вечер е организиран банкет, на който присъстват всички щангисти. Малко преди полунощ Наим отива при треньорите и им казва, че не се чувства добре и иска да се прибере в стаята си. Той се качва горе и си събира багажа. После излиза навън, където го чака автомобил. Вътре са трима български турци – емигранти. Откарват Наим в къща, намираща се в един от крайните квартали на Мелбърн. Три дни след изчезването си Наим е качен на самолет от Мелбърн за Лондон, където го очаква президентският самолет на държавния глава на Турция Тургут Йозал. Чудото на щангите е посрещнат като месия, а Йозал го осиновява. 

- Едва 14 години по-късно звездата се завръща в България и посещава родния си край. Вече пред българската преса Наим споделя: "Смениха ми името и това беше основната причина да избягам. Трябваше да го направя, защото един човек не може да живее до 19 години като Наим, а след това да стане Наум! Такова нещо не помни човешката история!"

- Джобния Херкулес е бил истинско опитно зайче в ръцете на треньора си, призна след години самият Иван Абаджиев. “Първото условие, за да избера Наим, беше, че е турчин. Без никакви претенции. Неслучайно започнах експериментите си с деца-турчета. Защото, ако направех експеримента с българчета, вероятно щях да си имам неприятности”, скандално откровеничи Папата на щангите. Попитан дали Сюлейманоглу е издал зобенето и чистенето на нашите на олимпиадата в Сеул, Абаджиев отговаря така: “Не е Наим. Един друг нашенец издаде медикаментозното ни възстановяване на турците.” http://www.blitz.bg

Алкохолът пратил Наим в болница

Турция плати милион и 70 000 долара на България за правото на Наим Сюлейманоглу да се състезава

НАИМ СЮЛЕЙМАНОГЛУ НЯМАЛ ПОЛИТИЧЕСКИ И БИЗНЕС ИНТЕРЕСИ У НАС

Хюрриет: Българските турци посочват като спасители известните щангисти Мутлу и Сюлейманоглу

 


Сходни връзки

Наим Сюлейманоглу фалира | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди