изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:45 EEST
От брутална засада    
Спорт Сагата "оранжеви роклички" на световното първенство по футбол в Южна Африка не е приключила, макар постепенно да замира. Каквото и да излезе накрая, този случай вероятно ще се превърне в може би най-видимия пример на все по-безскрупулното поведение на ФИФА, което компании, зрители и журналисти са принудени да търпят всеки ден. Усещането за тотален натиск и проява на надменност е навсякъде.



След като успява да принуди цели държави да променят законодателството си в услуга на своите търговски интереси, какво остава за отделните личности? Мненията са все по-остри и все по-безсилни.

Журналистът Джим Уайт от "Дейли Телеграф" определя поведението на ФИФА към държави и компании като "модерната форма на империализъм". Карлос Амато от южноафриканския сайт "TimesLive" говори за "анално мислене" на служителите на футболната федерация.

"Когато се подготвяхме за това световно първенство екипът ни беше научен как да се опази невредим. Казаха ни да не ходим сами вечер, да скрием електрониката. Ако бъдем атакувани от местни, да се държим спокойно, да им дадем всички ценни вещи и да се надяваме, че пистолетите няма да са заредени. - написа в коментар Уайт. - Но никой не ни предупреди, че най-опасното нещо на световното първенство е да отидеш на мач с оранжева рокличка".

Всички вече са чували за "оранжевите полички", но много истории остават неразказани. Една от тях е от раздаването на билети за медиите за първия мач на стадион "Елис Парк" в Йоханесбург.

След като служителите на ФИФА видяха, че времето няма да им стигне и че не могат да създадат нормална организация, започнаха да раздават билетите на случаен принцип. Десетки журналисти от цял свят бяха принудени да стигнат до бой, за да могат да влязат на мача. А хората от ФИФА се държаха към тях така, все едно хранят кучето си.

Вчера отново същите служители бяха на път да отстранят африкански журналист от мача между Словения и САЩ, защото се опитва да изрази недоволството си от липсата на организация на медия трибуната.

Карлос Амато разказва подобен случай, който определя като пример за "анално мислене": "В Рустенбург аз и други журналисти се оказахме на погрешното място и когато се опитахме да влезем в зоната за медии през подвижното заграждение (б.ред. това са червени въженца), бяхме хванати от представителката на ФИФА за медиите. Тя ни заяви, че нямаме право да сме в зоната, която се опитваме да напуснем. Колегата ми каза: "Но ние се опитваме да я напуснем! Всичко е окей".

Тя обаче не се съгласи. "Не е окей". В очите й се видя истински блясък на гняв. Помолихме я да се усмихне и успокои. Тя не го направи. Но след като нямаше какво да направи за това, че сме разрушили нейната представа за световен ред, само изгледа как си тръгнахме".

Подобни случки са ежедневие на световното първенство. В желанието си да контролират всичко и всеки служителите на ФИФА са готови да стигат до немислими крайности. Вече не е ясно как да си облечен, нито каква напитка да пиеш, нито да разбереш защо нормалните отношения в живота тук изглеждат ненормални.

В сутрешния блок на телевизионния канал SABC водещата разясни как може да са облечени феновете на мач, за да не бъдат арестувани.

"Може да си носите фланелки с емблеми на "Найки" или "Пума", но не можете да правите нищо, което изглежда като организиран "маркетинг от засада". Кое е това нещо, което изглежда като организиран маркетинг от засада, вече е въпрос на лична преценка.

За да си подсигури всички права, освен че получи изключителни данъчни облекчения, ФИФА си издейства и невероятни законодателни промени. Жените в роклички бяха задържани според Наредбата за специалните мерки на световното първенство на ФИФА в Южна Африка от 2006 г. и промените в закона за защита на търговските марки от 2002 г., които определят начините за "неоторизирано използване на търговски марки на защитено събитие".

Именно това покоряване на цялата държавна машина в името на ФИФА Уайт определя като "модерна форма на империализъм".

"Но когато дойде време за бруталната защита на интересите си, ФИФА е нищо в сравнение с Международния олимпийски комитет. Елате през 2012 г. в Лондон, когато ще е нашият ред да се наведем. И бъдете сигурни, че сте оставили оранжевите роклички заключени дълбоко в гардероба", коментира той.

Иначе поредният епизод сагата "оранжеви роклички" изглежда така. Единствените две холандки сред 36-те жени, които бяха задържани на мача Холандия – Дания, се заканват да съдят полицията в Южна Африка и ФИФА.

Адвокатите им смятат, че има сериозно нарушение на човешките права след мача в понеделник и след това в сряда, когато бяха арестувани от полицията. A на нас ни остава една от малкото възможности на протест – да пием "Бавария" до припадък. http://www.dnevnik.bg

ФИФА обяви война на маркетинга от засада, като арестува 36 холандки

ФИФА започна борба с маркетинг от засада, като арестува 36 фенки на Холандия по време на двубоя на "лалетата" с Дания (2:0). Провинението на момичетата било, че носели оранжеви рокли, направени от холандската пивоварна "Бавария", която е конкурент на официалния спонсор на ФИФА "Бъдвайзер" и затова не би трябвало да прави кампании, свързани със световното.

"Стояхме си на места, бяхме много шумни и привличахме вниманието на операторите", разказа една от потърпевшите Барбара Кастейн пред южноафриканския в. "Стар". Тя добавя, че през второто полувреме около 40 стюарди ги обградили и ги принудили да напуснат стадиона.

Фенките били заведени в един от офисите на ФИФА, където били разпитани за роклите. Момичетата трябвало да отговорят дали работят за "Бавария". След повече от три часа те били освободени, а полицаите казали, че ще продължат с разследването.

"Идваха различни хора и ни задаваха едни и същи въпроси – дали работим за "Бавария". Твърдяха, че е маркетинг от засада и че нарушаваме законите на Южна Африка. Можело да ни арестуват и да ни осъдят на шест месеца затвор. Момичетата плачеха, аз се чувствах зле", добави Кастейн.

От ФИФА уточниха, че арести не е имало, но добавиха, че дамите "са били използвани от холандската пивоварна като инструмент за маркетинг от засада", въпреки че дрехите не са били брандирани. Пеер Свинкелс от "Бавария" заяви пред вестника "Стар", че дори без логото на компанията хората в Холандия лесно разпознавали, че са на пивоварната.

"Това е красива рокля. Много е модерна. Според мен хората би трябвало да имат право да носят каквото си искат. Пуснахме оранжевите дрехи на 30 април на рождения ден на кралицата. Хората тук са малко луди на тема оранжево и го носят на всякакви празници, дори на световно първенство", добави той. Същата рокля носи и съпругата на холандския национал Рафаел ван дер Ваарт - Силви.

Подобен проблем имаше преди четири години в Германия, но тогава дрехите бяха брандирани, а феновете бяха принудени да си свалят панталоните по време на мачовете и да останат на стадиона по бельо. "Този път няма брандиране на дрехите ни. ФИФА няма монопол върху оранжевото", заяви Свинкелс.

Международната федерация твърди, че маркетингът от засада е криминално престъпление в Южна Африка. По време на мача Гана - Сърбия (1:0) от ФИФА са конфискували знамена, тъй като са били брандирани с логото на ганайска компания. http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

От брутална засада | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
От брутална засада
Автор: Anonymous да 2010-06-20 @ 11:56 EEST

Бе аз викам да се приеме със закон на мачове да се ходи само по строго официално облекло в регламентирани цветове. Според мен мадамите са ги арестували, за да ги претърсят по-обстойно. То с тази им визия и аз бих се изкушил да ги претърсвам поне час-три. Но първо задължително душ, за да не се повреди скенера. :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ама гледай ти кой туй нещу скритата реклама. Официалните спонсори имат огромни транспаранти, пана, екрани и тв време. А тези 36 женички направо са на път да скрият топката на конкуренцията. Брях, скрита реклама, брях Чудо! :-))))))))))))))))))))))))


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди