изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:08 EEST
Композиторът Иван Пеев: Киркоров ни дължи 3 млн. лева    
Интервюта
Миналата година се скри, сега обаче ще го хванем след концерта му в НДК, заричат се още Найден Андреев, Стефан Диомов, Александър Бръзицов и Живко Колев.


Един от най-големите ни естрадни композитори - Иван Пеев /популярен и като един от съпрузите на Лили Иванова/, се оказа говорител на група родни творци, чакащи милиони от мегазвездата с български корен Филип Киркоров. Руският изпълнител три пъти печели световната награда в Монте Карло за най-големи тиражи, а от РАО /Руско авторско общество/ обявяват с официално писмо до съответната родна агенция "Мюзикаутор", че разполагат с отчет само за 26 000 тиражирани диска и аудиокасети от два албума на звездата. Което е абсурдно. Защото само за да участва в световната класация в Монте Карло, Киркоров е трябвало да продаде поне 1 млн. диска.

Прецекани ли са най-известните bg композитори и текстописци като покойната Зорница Попова, Найден Андреев, Александър Бръзицов, Стефан Диомов, Александър Йосифов?

- Ванко, разбрах, че ти и няколко популярни имена от гилдията от доста време чакате преводи от Русия на авторски пари от тиражите на световноизвестния изпълнител с български корен Филип Киркоров?
- Филип Киркоров започна и кариерата си с български песни. По груби сметки, тъй като не се знаят точните тиражи на издадените звуконосители, дискове и касети на Филип Киркоров, това, което имаме да получаваме, са няколко милиона лева. Киркоров дължи пари както на мен, така и на Димитър Пенев, Найден Андреев, Александър Бръзицов, Стефан Диомов, Александър Йосифов.

- Текстовете на песните не са ли на руски?
- Отчисленията, които се правят за текстове, се делят между авторите на руския и на оригиналния български текст. Те се правят на база продажната цена на едро на диска, умножена по тиража. От тази цифра се отчисляват 10 процента, които се делят на броя на песните, а после - между авторите на музиката и на текста.

- Как стигнахте до тези цифри?
- Никой не може да ни каже какви са тиражите на дисковете, но факт е, че Филип Киркоров печели т.нар. Световни музикални награди, които се присъждат всяка година в Монте Карло. Обявено е, че е продал 2 000 000 бройки само за 1996 г., но той печели награда и през 2004-та, 2005-а и 2008 г. А само за да участваш, трябва да имаш минимум 1 000 000 продадени бройки. Цената на дисковете на Киркоров в Русия е между 25 и 27 долара. Тоест, ако приемем, че на едро е 15 долара, то за 2 000 000 тираж всяка една песен се равнява на 150 000 долара. А като се има предвид, че някои от песните са издавани в 3-4 различни диска, и то в най-силните му години като изпълнител, може да се направи една груба сметка. Например една песен на Александър Йосифов е издадена в три албума. Проверихме в “Мюзикаутор” и се оказа, че няма преведена нито стотинка за нея!

- “Мюзикаутор” няма ли договор с руска агенция за авторски права, която да се грижи за събирането им?
- Има, разбира се. РАО е тази организация. Тъй като нямаше никакви преводи в “Мюзикаутор”, аз написах писмо и до главния прокурор на Русия Юрий Чайка. Чак тогава дойдоха някакви пари.

- А прокурорът какво отговори?
- Че това са частни отношения между двете агенции и трябва да си търсим правата чрез РАО или по съдебен път. РАО изпрати едно официално писмо през април т.г., като казва в него, че са ни изпратили пари в България за два албума, общо 26 000 бройки дискове и касети, издадени през 2003 г. А издадените албуми са над 10.

Киркоров има продажби над 1 000 000 само за един албум, а на нас ни превежда 10 000 долара, което е смешно.

Тези тиражи са смешни дори за България.

- Тези дни Филип Киркоров ще идва в България. Няма ли да направите опит да се разберете с него?

- Свързахме се с него чрез “Ритон” и на 29-и, след концерта му, искаме среща с него, за да ни даде информация кои са му издателите, какви са тиражите на албумите и защо не са превеждани пари, кой трябва да ги превежда в РАО и оттам - в "Мюзикаутор". Ние, авторите, искаме да уточним нещата, защото не сме сигурни дали той е издателят. Филип Киркоров има български корен и знае, че тези автори са му помогнали много в кариерата, особено в началото. Могъл е да каже на неговите издатели: ”Българските автори трябва да бъдат достойно защитени! Превеждайте си отчисленията от реалните тиражи в руската агенция!” Но тиражите са скрити.

- Не пробвахте ли да се срещнете с него, когато той беше тук пак за концерт?
- При предишното му идване тогавашната шефка на “Мюзикаутор” - Цеца Ефтимова, се опита да си направи среща с него. Той обаче се скри.

- Възможно ли е Киркоров да си издава сам албумите и да укрива тиражи?
- Възможно е, защото той си има негова фирма, която е издателска, а на песните си е продуцент със сигурност.

Киркоров няма право да издава песни без разрешение на авторите. Но го е направил. Мен също никой не ме е питал дали може да издава моя песен. На Зорница Попова е известната песен “Джалма” по текст на Живко Колев, но никой не ги е питал. Филип Киркоров, без да пита, взема тази песен и си я изпълнява. По всички закони той е длъжен да иска разрешение.

“Джалма" е издадена в 4 различни албума, а пари няма.

- Доколкото знам, имало някаква световна фирма, която може да се намеси в тези отношения и да прибере парите от издателите му или, ако той издава сам, лично от него...
- Така е и може би ще прибегнем до услугите на тази фирма, която се занимава с такива вземания по-нататък. Тя има офис и в България.

- С една дума, българските автори имате да получавате от попзвездата Филип Киркоров колко?
- Не може да се каже точно, но поне от обявените минимални бройки в Монте Карло се оказва, че парите за авторски права са поне над 3 000 000 лв. Филип Киркоров може и да не ги дължи лично. Защото резултат имаше чак когато започнах да пиша на главния прокурор на Русия. Дотогава ги нямаше и преводите от РАО за тези смешни тиражи. А има да получаваме и от Израел, и от САЩ, където той прави много концерти.

Едно интервю на Жоро ЗАХАРИЕВ

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Композиторът Иван Пеев: Киркоров ни дължи 3 млн. лева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди