изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:04 EEST
Цветан Цветанов: Покушението срещу Юри Галев е извършено по много агресивен и арогантен начин    
Интервюта Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи – за прострелването на бизнесмена Юри Галев тази сутрин близо до Самоков.


Водещ: Вицепремиерът и министър на вътрешните работи е на телефона по повод съобщението за това, което се нарича покушение или може би, как, имаше си изрази, г-н Цветанов, за показно прострелване ли говорим на бизнеса Юри Галев? Какви са сведенията, коментирайте, моля ви?
Цветан Цветанов: Тази нощ е имало някакво тържество, на което е присъствал и самият Юри Галев в Самоков. Прибирайки в сутрешните часове, някъде около 04.00 ч., към Бели Искър е извършена стрелба по неговия автомобил. Той е прострелян и шофьорът, който е с него. Знаете, че Юри Галев е емблематичен за региона и в минал период от време е имал множество регистрации, както за въоръжени грабежи, хулиганство, предизвикване на инциденти, които са свързани с тежки телесни повреди към лица, които са участвали в подобни инциденти. Дори февруари месец 2009 г. пак почти на същото място е правен опит за покушение срещу него, пак прибирайки се към къщи. Знаете, че и в зимните месеци имаше един инцидент, в който той лично упражни физическо насилие върху служителите, които бяха на лифта в Самоков. Имаше искане за постоянна мярка „задържане под стража”, тя беше променена в домашен арест, а няколко месеца по-късно тя беше променена в „парична гаранция”. В момента колегите са на място от момента, в който са получили сигнала. Извършват още оглед на мястото на местопроизшествието. Взимат се съответните процесуално-следствени действия. Работим активно и се надяваме, че ще имаме положителен резултат в по-късните часове.
Водещ: В какво състояние е неговият шофьор?
Цветан Цветанов: Това, което знае, е, че двамата са в „Пирогов”. Поне по данните, които са получени от „Пирогов”, вън от опасност са и двамата. Но независимо от всичко ние трябва да работим за опит за убийство и да задържим извършителите и евентуалните поръчители.
Водещ: Други подробности от начина, по който е осъществено това покушение?
Цветан Цветанов: Много брутално на един от завоите е осъществена стрелбата с автомат „Калашников”. В тази посока е доста агресивно и арогантно това поведение. Колегите работят усилено.
Водещ: Става ли дума за показен опит за убийство, за професионалисти?
Цветан Цветанов: Връщайки се в годините назад, самият Юри Галев е участвал в подобни инциденти. Знаете за въоръжени грабежи, изнудвания. Дори имаше един случай, в който по свидетелски показания той самият е стрелял с автомат „Калашников” в минал период преди доста години. Така че работим и действително не трябва да се допускат подобни инциденти и трябва да положим максимални усилия, за да разкрием това покушение и всички предпостави за неговото извършване.
Водещ: Малко повече за вашия коментар, бих помолила, до колкото тези показни разстрели или опити за разстрели известно време бяха прекратени - дали става дума тук за възобновяване на някакъв вид напрежение в престъпния свят?
Цветан Цветанов: Не, за възобновяване не, но просто Юри Галев си е бил доста емблематичен, както се казва, един от малкото лица, които в момента са на свобода и са между живите от емблематичните лица на прехода. Естествено е, че има много неразчистени сметки в годините, които са натрупани от това, което са правили, а и от липсата на държавност. Надявам се, че подобни инциденти няма да съпътстват ежедневието на българските граждани, както се стараем да го правим през последните 10-11 месеца. Днешният случай повече го свързваме с разчистване на някакви стари сметки, които не са решени между него и самите извършители на това покушение.
Водещ: А по отношение на голямото напрежение между престъпността и органите на реда, отдавате ли някакво значение на това покушение – дали не става дума за нарастване, за опит да се ескалира престъпната дейност?
Цветан Цветанов: Винаги може да се предполага да има ескалиране на напрежението, защото в момента държавата осъществява един невиждан до сега контрол над криминалния контингент и определените босове, лидери на организирани престъпни групи, както и част от лицата, които са свързани с тези организирани престъпни групи, но когато този подход е комплексен, аз смятам, че е по-голяма надеждата държавата да победи в тази битка. Смятам, че това, което сме предприели като действия в последните 10 месеца, дава своя резултат и се надявам, че ще успеем да не допуснем както ескалиране, така също всеки, който прекрачи закона, да бъде задържан и да бъде там, където му е мястото.
Водещ: С ваши действия напоследък засягали ли сте фигури, свързани с Галев, или нещо с неговия бизнес?
Цветан Цветанов: След инцидента, който беше в Самоков, ние сме предприели всички действия, свързани около неговата изрядност, за осъществяване на това, което той има като бизнес на територията на Самоков и всички връзки и лица около него. Не е констатиран и не е забелязан някакъв конфликт да има между тези лица, които са около него. От тук нататък трябва да работим за връщането в по-минал период от време и да търсим дали има някъде неща и задължения, които са свързани със съвместната им дейност.
Водещ: По какви версии ще работите?
Цветан Цветанов: В момента е рано да се изведат определени версии. Мисля, че на по-късен етап ще могат да бъдат очертани конкретни версии, но в момента смятам, че ще е малко несериозно ако лансираме каквито и да е било, специално за Юри Галев.
Водещ: Благодаря ви. Министър Цветанов – за прострелването на бизнесмена Юри Галев тази сутрин близо до Самоков.

(Източник: БНР, "Неделя 150")

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Цветан Цветанов: Покушението срещу Юри Галев е извършено по много агресивен и арогантен начин | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди