изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:01 EET
НАЙ-ЛОШОТО Е, КОГАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ИЗТОЧНИК НА НЕСИГУРНОСТ    
Интервюта Това заяви в интервю специално за НДТ Сергей Станишев - лидер на БСП и бивш премиер  

- Г-н Станишев, какви идеи има БСП за развитието на Добруджа?
- Ще отстояваме интересите на хората в Добруджа срещу глупостите на правителството. Ние се противопоставихме с всички средства на много безумия, защото знаете, че Добруджа е земеделски край. Ами това, което направи правителството с отмяната на действащата практика, че държавата поемаше акциза върху горивата за земеделие? Това спестяваше годишно на земеделските производители 80 милиона лева. Сега тези пари са на техния гръб. Конкретно за Добруджа основният ни приоритет е земеделието. Ние ще спорим за това правителството да си изпълнява задължението. Първо по отношение на субсидиите и второ по програмата за селските райони. Там има огромно забавяне. Проекти, които бяха подадени и готови за разглеждане към края на пролетта на м.г., още не са разгледани. Това е безумие. Като няма пари държавата, да не се движи нищо. Директните субсидии - аз имам притеснение, че тепърва предстоят проблеми за земеделските производители. Те ще се очертаят през септември и нататък. Другият аспект е изключително важен за Добруджа - това е развитието на туризма. Много е важно да се опази тази част от Черноморието на север, за да не заприлича на Слънчев бряг и южното ни Черноморие. Ако се развива туризъм, да бъде добре контролиран, да бъде екологичен, да има достатъчно зелени площи и да не бъде презастроено. Трето - инфраструктурата в Добруджа, защото и аз съм се сблъсквал като министър-председател с много инфраструктурни проблеми. Опитахме се част от тях да решаваме и, както знаете, в не малко от общините бяха модернизирани пътищата, но това не е достатъчно. Едно от най-важните неща е да се направи модерен път между Добрич и Варна.    
- Имахте среща с Вашите симпатизанти в Добрич, на която те Ви попитаха какво става в лявото пространство преди президентските и местните избори.
- Ако сте забелязали, на самата среща настроението на нашите симпатизанти беше доста по-добро отколкото преди 8-9 месеца. Тогава пропагандната машина на правителството работеше много мощно. За съжаление, медиите много безкритично приемаха всяка лъжа, която се казваше от правителството. Сигурно е разбираемо, защото човек си казва, че щом министър казва нещо, не може да лъже. Ама, лъжат бе, лъжат и не ги е срам и не се изчервяват. Днес обаче нашите симпатизанти и гражданите виждат, че оценката за управлението на ГЕРБ е много спорна. Тогава чувахме, че ГЕРБ всичко ще направят, а сега виждаме, че резултатите са много слабички. Никаква пропаганда не може да подмени живота. Когато един човек живее по-бедно сега, по-несигурно в личен план и за своето работно място, няма как да не си задава въпроси - защо така става. Кой е виновен? Все предишното правителство ли? Затова настроението сред симпатизантите ни е доста по-добро. Ще продължи тенденцията за намаляване на доверието към правителството. Затова трябва БСП да си стегне редиците, да формулира на местно и национално ниво много по-адекватна политика, ориентирана към нуждите на хората. Много важно е да водим диалог с всички сектори. Да се търсят реалните решения на проблемите на хората. Аз знам, че в момента има страх и в неправителствения сектор, и в здравеопазването, и в други области.
Имаше няколко болници, които започнаха да протестират срещу неизплатени заплати, срещу забавяне на парите от НЗОК. Забелязахте ли какво им се случи? На следващия ден проверки, тенденциозни - от НАП, МВР и прочие. Това е репресивна власт и аз разбирам, че хората се притесняват, но не можеш да управляваш със страх вечно. Може да има ефект половин година, година, година и половина, но накрая на хората им писва и започват да си бранят интересите.  
- Има ли напрежението между президента и БСП?
- Не, няма напрежение между БСП и президента. БСП и аз като председател на партията се отнасяме към президента като към държавен глава. Аз не знам дали обърнахте внимание кой защити най-много президента при дебатите по импийчмънта, една безумна инициатива на ГЕРБ. Естествено, БСП, защото нямаше никакви основания. Нито юридически, нито политически. Щеше да създаде тежка политическа криза в страната по време на икономическа криза и да ни изложи тотално пред външните ни партньори. Както съм се отнасял към президента през миналия мандат, когато бях министър-председател, така се отнасям и сега - с уважение.
- Ще загуби ли България, ако не осъществи енергийните проекти, обявени от Вашето правителство?
- Ще загуби. Ще загуби първо икономически, защото атомната енергетика, по общо признание - говоря за Белене, е енергетиката, която произвежда най-евтин ток. По-евтин от тока от ТЕЦ-овете, а да не говорим за възобновяемите източници, които са много екологични, но са много скъпи - 6-7 пъти по-скъпи от АЕЦ. И управляващите казват: този проект е бил много скъп. Първо трябва да се знае, че  това е икономически проект на компании - НЕК - като български участник и външен инвеститор. Изгониха RWE. RWE напусна през октомври, защото министрите казваха всеки ден, че това е лош проект и няма да го подкрепи държавата. Кой ще си влага парите тогава? Искам да попитам следното управляващите, защото те казват, че няма да го правят, тъй като било много скъпо - турците по-глупави ли са? Защото преди няколко месеца подписаха с руснаците проект за изграждане на няколко атомни реактора в Турция. И накрая ще опрем до там, че няма да можем да произвеждаме евтина електроенергия, няма да можем да си изпълним задълженията при намаляване на емисиите на въглероден двуокис и накрая ще внасяме ток от Турция на пазарни цени. Това ще засегне всеки българин. Това ще бъде резултат от действията и бездействията на правителството и нежеланието на ГЕРБ да реализира Белене. Това обслужва външни интереси, пряко турските интереси. Същото може да се каже и за Бургас-Александруполис. Екологията е важна без съмнение, но българското правителството е получило гаранции, че всичко ще бъде направено с високи технологии и че няма да има замърсяване на Бургаския залив. Добре де, правителството, като е толкова загрижено за екологията, може ли да каже колко милиона тона нефт се разтоварва на Бургаския залив годишно за Нефтохим? Около 8 милиона тона, по руска технология от около 60-те години. Тя по-модерна ли е, а е 1/3 от капацитета на Бургас-Александруполис. По-гарантирана ли е от екологична гледна точка? Ами, дайте тогава да затворим Нефтохим, ако правителството е загрижено, да минем на свещи и да внасяме гориво. Да нямаме своя рафинерия, защото тя също е екологично рискова. Няма рафинерия, която да не носи някакви рискове. Трето - Южен поток. По моя информация преди няколко месеца руската страна увеличи капацитета на Южен поток от 30 милиарда куб. метра на близо 60 милиарда куб. метра, които, както разбирате, биха носили огромни приходи от такси за българската държава, защото отстояхме нашето участие да бъде 50/50. Преди няколко дни ръководителят на Газпром Милер се е срещнал с румънския министър на икономиката и са обсъждали вече преминаването на Южен поток през Румъния. И аз питам - кой печели от това - българският гражданин, българският данъкоплатец, българската държава. Не. Накрая ще останем заобиколени от всички основни енергийни проекти и внасящи ток. България, която винаги е изнасяла ток. И това е много сериозно перо в бюджета. Кой ще поеме отговорността? 
- Какви виждате да бъдат отношенията ни с Русия?
- Протоколни.
- Това не е ли голям подарък към Турция, която идва в момент, когато министър-председателят Бойко Борисов казва, че страната ни е направила завой към Съединените щати?
- Вашингтон и САЩ са наши партньори не от вчера. Предишното правителството поддържаше много добри отношения. В България се реализираха огромни инвестиции от САЩ, каквито не са се реализирали през предишните 20 г., но винаги сме отстоявали равноправни отношения и със САЩ, и с Русия, и с всяка европейска страна, защото ние не сме голяма страна. Но една страна, ако уважава себе си и има лидери, които могат да формулират интересите си и да ги отстояват с аргументи, може да си отстои интереса. Аз съм водил много тежки преговори с Русия, но е възможно. Ако срещу едно потупване по рамото отстъпваш стратегически интереси, икономически и геополитически за България - това е безумие. Обслужваме интереси на Турция. 
- Отговаряте за външната политика на европейските социалисти. Вие как оценявате външната политика на България в рамките на ЕС?
- Да, преди 2 месеца бях избран за ръководител на мрежата на ПЕС за външната политика. В тази мрежа участва и върховният представител на ЕС за външна политика - лейди Аштън. В нея участват редица изтъкнати политици и експерти. Преди три дни правихме първото заседание на тази мрежа. Поканихме ги да направим заседание и в България. Но всяко едно място се извоюва. То не се дава даром, то не се дава само, защото някой те е потупал по рамото или си направил чупка в кръста пред някоя велика сила. Интересите на страната се отстояват последователно, аргументирано, търсейки баланси между интересите на големите, но прокарвайки своите. И моето дълбоко разбиране е, че това може да се прави, но трябва да знаеш как.
- Само след няколко дни ще се навърши година от управлението на ГЕРБ. Вие каква оценка давате на правителството?
- Аз бих казал оценка "среден", защото оценката на новото управление, разбира се, от опозицията винаги e по-критична. Но все повече хора започват да си задават въпроси за това какво се случва в България и накъде върви страната, каква е визията на управлението и на тези въпроси няма отговор. Само преди няколко дни парламентът гласува на първо четене актуализирания бюджет. Актуализация на бюджета не е имало от 1996 г. Самият този факт говори за провалена финансово икономическа и социална политика. Още преди 5 месеца министър Дянков и премиерът казаха, че този бюджет е безалтернативен. Сега сме края на юни и вече имаме актуализиран бюджет и самите управляващи направиха алтернатива. В какво се състои тя? Първо - в това, че правителството не може да събере приходите, които е планирало. Няма никакъв разумен отговор защо. Аз отговор имам. Защото, когато държавата не плаща на бизнеса, вече близо 10 месеца, това създава огромна верига от задлъжнялост. Вътрешнофирмената задлъжнялост за една година, според данни на Българска стопанска камара, е нараснала три пъти. Това води до фалит на фирмите, безработица. Второ - министър Дянков беше обещал, че в борбата с контрабандата ще се съберат 2 милиарда повече приходи. Къде са те? Няма ги. Събират 2 милиарда по-малко, защото, докато министър Дянков и Цветанов се бият за влияние в правителството и няма взаимодействие между МВР и Митниците, а има война, контрабандата процъфтява. Според експерти в цигарения бранш, в цигарения пазар тя е около 50 процента. Ако се разходите из Добрич, сигурно ще видите контрабандни цигари от цял свят и това е сериозен проблем. Трето - правителството всеки ден дава различни сигнали какво ще прави с икономиката. Икономиката се свива, бизнесът се затваря, защото най-лошото е когато нямаш правила, когато те се менят всеки ден. ДДС ще пада на 18 %, после ще се качва на 22, после на 24, после ще остава 20. Къде е предсказуемостта? Най-лошото обаче е, че в актуализирания бюджет се предвижда: първо - да намалеят приходите и второ - да нараснат разходите. Какво означава това и за сметка на какво? Първо се режат ключови социални системи и се прехвърля тежестта от грешките им и некомпетентността на правителството върху по-бедните. Първи жертви станаха възрастните хора, защото обещаното увеличение на вдовишки пенсии, на пенсии за хора над 75 години няма да се случи. По този начин ще спестят 140 милиона лева, както каза самото правителство. И наред с това увеличават разходите. 1 милиард и 200 милиона лева е записано резерв на правителството за непредвидени разходи, които ще се харчат без никакъв контрол. Това - в ситуация, когато например общините се поставят на колене. Какво означава за една община като Добрич, например, за половин година да си съкрати разходите с 30 процента. Това вече е рязане на живо месо. Това са по-малко услуги за хората, за детски градини, ясли, културни институции, читалища. Това е резултат от управлението обективно погледнато. Аз имам притеснението и го казвам съвсем искрено - хайде тази година ще кърпят дупките в бюджета от близо 5 процента на брутния вътрешен продукт за сметка на какво. Спомняте си какви приказки бяха за оглозганата хазна. Ами, ако не беше този резерв. Къде щяхме да бъдем сега? Ако не бяхме спестили и оставили 8,2 млрд. До края на годината правителството е планирало фискалния резерв да падне до 4,5 млрд. Нямам нищо против, но да видим какъв ще бъде резултатът. Хората дали живеят по-добре? Да се изградят големи инфраструктурни обекти - няма такова нещо и по-тежко ли ще бъде догодина при тази политика. Няма да има никаква промяна, защото, като се изяде резервът, възниква въпросът, а догодина какво? И отговорите са не много радостни. Или увеличават данъците, в това число и ДДС, което е посягане към джоба на всеки, и най-много се посяга към джоба на най-бедните. Защото това означава, че ако един високоплатен човек получава 2000 лева, той не може да изяде 100 хляба, но един пенсионер, основен работник или човек със средни доходи - за него ще бъде тежък удар, когато основните продукти се покачат със съответните проценти. Става дума за пари, взети от него, заради неспособността на правителството да задвижи икономиката. Другият път е намаляване на заплати от публичния сектор и пенсиите. Третото е вземане на заем от МВФ. Увеличаване на дълга. Ние им оставихме един от най-ниските дългове в ЕС, 15 процента. За сведение - в Гърция е 115 % от БВП. Тази година ще бъде изяждане на наследството от предишното правителство, а догодина цената вече ще плащат хората.
И друго нещо, което трябва да се знае е, че една държава не може да управлява с една работеща система. При това правителство всичко е МВР. Имаме впечатлението, че министър-председателят се държи като министър на МВР, а не като министър-председател. Другото е блокирало, не се движи. Чистка в администрацията, политическа. Хората не смеят да вземат решения. Дори и специалистите по еврофондовете - част от тях бяха уволнени, част - притискани. Знаете ли какъв е най-известният виц в администрацията - "Всеки подпис е път към затвора" и не смеят да вземат решения. И какъв е резултатът от еврофондовете и голямото обещание на ГЕРБ? България, според данни на бюджетната комисия на Европарламента, от есента на м.г. е паднала от 14-о място по темп на усвояване, на 26-о място - по оперативните програми. Това не е моя статистика, а на Европарламента.    
- Да разбираме ли, че икономическата политика на ГЕРБ не е ефективна, а Вие как тогава виждате антикризисните мерки, с които борят финансовата криза?
- Трябва да се знае, че едно от нещата, които са много важни в управлението, а и в живота ако щете, това е времето. Вземане на време на правилни решения, защото правителството сега ще планира да плати, дали ще плати не знам, около 600 милиона лева задължения на фирми. Съвсем спокойно можеха да го направят миналата есен, защото сега тези пари вече са крайно недостатъчни за бизнеса, който е задлъжнял по веригата. Ако бяха ги платили тогава, сега нямаше да има такъв проблем. Все едно тези пари са записани в бюджетния дефицит за м.г., но Дянков беше си поставил за цел минимален бюджетен дефицит за м.г.  От Евростат го хванаха, че лъже, записаха ги тези пари, защото работата е извършена, построени са обектите и на зачислена основа ги има тези пари, но трябваше тогава да ги плати. Сега ние ще предложим за второ четене конкретни наши алтернативни предложения за бюджета. Първо, ние вече предложихме акцизът, който беше необосновано вдигнат, който икономически стимулира контрабандата, да бъде намален. Това е подкрепа за потребителите, за хората, които пушат цигари и това изсветлява и пречи на контрабандата, а приходите ще бъдат приблизително същите. Второ - за общините, които изнемогват, нямат собствени приходи и държавата им казва да се оправят както знаят. Ние ще предложим част от данъка върху физическите лица - 20 %, да отидат в общините. След като държавата казва режете тук, правете съкращения, но нали трябва да се финансират тези европейски проекти от общините и всичко останало. Откъде?
За първите 4 месеца на тази година имаме срив във външните инвестиции близо 5 пъти в сравнение с първите 4 месеца на 2009 година, която беше кризисна.  Това на какво се дължи, според Вас? На това, че не се виждат предсказуемост и сигурност. А това е най-лошото - когато в една страна правителството е източник на несигурност.
- Това ли щяха да бъдат част от мерките, които Вие бихте предложили, ако сега сте премиер и какви други виждания имате за излизане от кризата?
- Аз вече казах, че е много важно решенията да бъдат взети навреме. Ако БСП беше в управлението и през 2009 г., щяхме да продължим прилагането на антикризнисния план, който функционираше до юли и даваше своите резултати. Спомнете си например една мярка, която реализирахме - 500 милиона лева за малки и средни предприятия. Това даде своя ефект, защото стотици предприятия, а и много работници запазиха своите места. Тази политика щеше да бъде продължена.
Новото правителството каза: Да, това е добра мярка и ще я реализираме, но нищо не е направено, никаква стъпка. Щяхме да разплатим още през есента задълженията, щеше да се създаде оборот и щяха да се събират и приходи. Не можеш да убиеш кокошката, която ти снася яйца и после да кажеш - хайде бе сега дай яйце. Няма, тя е мъртва, или голяма част от кокошките са убити, изклани от собствената ни държава. Затова сега мерките са много по-трудни. Има нужда и от съкращения, но те трябва да бъдат диференцирани и да се отчитат реалните последици от всяка такава мярка, защото някои от действията, които заявява правителството, са правилни. Увеличаване на финансирането на НЗОК, ние го предлагахме през декември, но сега вече е доста късно, създадена е голяма задлъжнялост на болниците, не е платено на лекари и всичко останало. Нещата са като снежна топка. Тя се търкаля, набъбва и мачка. Въпросът е кой носи отговорност за това. Засега никой. Министър Дянков казва: кризата свърши. Това искрено искам да е така, но  не виждам финал на тази криза. 
 


Сходни връзки

НАЙ-ЛОШОТО Е, КОГАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ИЗТОЧНИК НА НЕСИГУРНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди