изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:12 EET
РОДНИЯТ ТУРИЗЪМ ИСКА ДА ПРИВЛЕЧЕ ТУРСКИТЕ ТУРИСТИ    
Туризъм Бум на полските туристи в Албена, немците се завръщат, посочи изпълнителният директор на „Албена”АД Красимир Станев. В момента в курорта Албена има спад с около 10% на туристи спрямо същия период на миналата година, каза изпълнителният директор на дружеството Красимир Станев. „Ще ми се да мисля, че най-тежкият сезон за Албена бе миналогодишният”, каза той.


Очакванията за настоящия сезон са той да бъде на нивото на миналогодишния. Макар засега да има спад, се очаква увеличение през следващите месеци.
В момента в курорта има 10 500 туристи. Заета е около 70 на сто от базата. Отворени са 30 хотела, а други десет все още са затворени.
Реализирани са с 20 000 нощувки по-малко спрямо същия период на миналата година. Очакванията са все пак курортът да запази равнището от 2008 г., за което се възлагат надежди на месеците юли и август. Отчита се добро повишение на интереса от германски туроператори. През тази година се очаква увеличение на гостите от Германия. През лято 2010 г. в Албена има бум на полски туристи. Те се очертава  да са 3500-4000 при 400 през миналата година. Прогнозата е българските летовници да са на нивото от миналата година. Голям спад има на скандинавския, английския, френски пазар. Ръст се очаква на германски, румънски, руски и полски пазари, каза Красимир Станев. 
И тази година за Албена българският пазар се очертава като основен с 15-17 – процентен дял.
Очакванията на Станев са сезон 2011 да е по-добър. Оптимизмът му се базира на засиления интерес на германския пазар. Възстановяване се интересът към Албена на основните немски туроператори, които отново стават активно търсещи. Намерението на „Албена” АД е за следващата година да сключи договор с най-големия полски туроператор "Триада". „За Албена интересен е „феноменът Полша”, обнадеждени сме от огромния интерес от полските туроператори. Има нагласа полският пазар да заеме голямо място сред туристите ни”, коментира К. Станев. Досега в курорта тази година са почивали около 800 полски туристи и те са си тръгвали много доволни. Желанието на Албена е това през следващите години да се случи и с унгарския и чешки пазари.
Освен на пазарите на Германия и Полша, ръст има и при туристите от Румъния. Той е от порядъка на 5-10 процента. „Гостите от Румъния са много верни”, каза К. Станев. И добави, че все повече хотели в България разчитат на гости от Румъния. „Същото това трябва да се направи и с Турция. Трябва да се отворят границите с Турция, да се либерализира пътуването на турци у нас”, каза той. И обясни, че потенциалът на този пазар е няколко пъти по-голям от този на Румъния. Затова трябва да се борим за либерализиране на техния достъп до България, тъй като затрудненията идват от визите. Трябва да има пряка магистрала Истанбул-Бургас. Според К. Станев, у нас могат да идват през лятото до половин-един милион летовници от Турция.
Догодина по това време летището на "Албена" в Лесново ще се превърне в бизнес летището на София, каза К. Станев. Тогава то ще е готово да се превърне в истинско бизнес летище на София. Терминалът му вече е завършен, остава да се дооборудва. Планирано е до една година да бъде удължена пистата до 1300 метра и монтиране на радионавигационни уреди за обслужване на полети. Летищата в Лесново и Приморско са двата големи актива на Албена, които са от национално значение, подчерта К. Станев. Той добави, че с влизането на страната ни в Шенген, от тези летища ще може да се лети без митница и КПП до всички държави в Шенген, а при наличие на митница и КПП и до трети страни.
 


Сходни връзки

РОДНИЯТ ТУРИЗЪМ ИСКА ДА ПРИВЛЕЧЕ ТУРСКИТЕ ТУРИСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди