изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:02 EET
242 ФИЛМА ОТ 44 ДЪРЖАВИ ЗАВЪРТАТ „В ДВОРЕЦА”    
Култура

Международният филмов фестивал за късометражно кино „В Двореца” започна в края на миналата седмица в Балчик.



В продължение на седем дни в залата на народно читалище „Паисий Хилендарски” ще се завъртят селектираните за участие 242 филма от 44 държави. Те се състезават в шест категории.  Те са селектирани измежду 5012 от 92 държави. Филмите от конкурсната програма ще бъдат гледани за първи път в България, а за много от заглавията прожекцията в Балчик ще бъде световна премиера.
Фестът бе открит от кмета на Балчик Николай Ангелов. Присъства и културният аташе на испанското посолство Хосе Луис Диас.
Важна част от фестивала е обучителната програма FILMER FORGE, обхващаща разнообразни лекционни курсове, трейнинг програми, както и майсторски класове на легендарни кинопрофесионалисти. SEA IT е предназначена за български студенти от първи и втори курс; BEACH IT е пийчинг тренинг; MOVE IT е курс от лекции, свързани с промотиране, филмово разпространение и маркетингови стратегии, организиран в партньорство с Черноморската фестивална мрежа и Югоизточната европейска филмова мрежа (SEECN); REELISM включва майсторски клас по оператория и уъркшоп “Постпродукция на звук и картина”; PLUG IN е ковачница за хибридни формати и нови медии. Създадените модули са насочени към студенти и доказали се артисти (продуценти, режисьори, сценаристи, оператори, монтажисти и звукорежисьори). Сред лекторите и професионалистите, поканени за участие във  FILMER FORGE и MARK IT, са криейтив директорът на Google Джи Лий, Тудор Джурджу – основател и президент на международния филмов фестивал в Трансилвания, руският оператор Сергей Астахов, представители на международни фондове, 12 национални филмови центъра, директори и програматори на 13 Европейски фестивала, продуценти и представители на телевизии, разпространители, дистрибутори.
Само в Балчик и само за фестивала IN THE PALACE големите родни филмови заглавия ще се завърнат на екран по уникален начин - всеки филм ще бъде предхождан от оригиналния кинопреглед, с който е бил прожектиран на своята премиера. Ще бъдат представени поколения български артисти, чрез дебютите им. Една специлана вечер от програмата е посветена на филми от киноархива на Българската национална филмотека от 30-те и 40-те години, които ще бъдат показани за първи път от 70 години.
След прожекцията зрителите могат да споделят спомени и емоцията от отминалото гледане на кино в старите, затворени днес салони.
 


Сходни връзки

242 ФИЛМА ОТ 44 ДЪРЖАВИ ЗАВЪРТАТ „В ДВОРЕЦА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди