изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:59 EEST
Как да намерим вътрешния си център    
Здраве Дълбоко във всеки човек се намира място, където винаги е спокойно, независимо какво се случва около него. Ситуацията в живота му може да е трудна или непосилна, страшна или крайно изнервяща, а може и да е превъзбудена и свръх натоварена с положителни емоции. Но можем ли да управляваме махалото на нашите емоции или често не си даваме сметка, че понесат ли ни нанякъде, ги следваме безрезервно сякаш това сме ние и не можем да избягаме от себе си.

Трябва да разберем, че ние не сме нашите емоции и винаги и по всяко време, само за минута можем да се свържем с вътрешния си център, за да се уравновесим, да осъзнаем къде се намираме и да вземем решение дали искаме да останем в спокойствието или предпочитаме да изживеем една емоция. Защото не само негативните емоции разклащат стабилността и трезвата ни преценка, но и превъзбудените положителни. И само стоейки в центъра и излъчвайки оттам целия си потенциал, генерираме много енергия и ставаме магнит за всичко, за което копнеем. Вече не сме просто плод на хаотични емоционални състояния, а самото дърво на живота.

Първо обаче трябва да открием този център и да установим връзка с него. След това е само въпрос на припомняне да го използваме ежедневно във всяка житейска ситуация. Живеем в свят, в който, за да си активен участник, трябва да можеш да бъдеш и пасивен свидетел. За да си силен, трябва да можеш да си позволиш да бъдеш и слаб. За да си успешен, трябва да можеш да извличаш ползи и от неуспеха.

В зеленото каре по-долу ви представям най-елементарните, но и най-важни първи стъпки в медитацията, с помощта на която откриваме вътрешния си център. Но преди това, нека да отговоря на някои от най-често срещаните въпроси от начинаещи. Ако имате и други, можете да ги задавате в коментарите под статията или в нашия форум.

Често срещани въпроси

В съзнание ли съм, докато медитирам? Може ли да ми се случи нещо лошо?

Медитацията няма общо с всякакви агресивни практики, в които изпадаш в транс, хипноза или си подложен на някакво внушение или управление отвън. Всичко, което се случва по време на медитация, се случва вътре в теб – това са твоите мисли и твоите емоции. Ако никога не си се вглеждал дълбоко в себе си, в началото могат да те стреснат. Но ти просто не забравяй, че това са само твоите заровени потиснати мисли, страхове и емоции, които като ги видиш веднъж и ги оставиш да излизат от теб, без да се плашиш и без да ги задържаш, те излизат от подсъзнанието в съзнанието и така разчистваш всичко потиснато и нежелано в подсъзнанието си, което ти е привлякло настоящите обстоятелства в живота. Не ти се случва нищо отвън. Това са само твоите мисли. Те не могат да ти направят нищо. Не се пренасяш в друго измерение. Не губиш връзка с действителността. Най-голямата опасност е да заспиш :) Тогава обаче не медитираш, а просто подремваш. Няма лошо, само че работата с вътрешния център се отлага за следващия път ;)

Как да не заспя по време на медитация?

Защо заспива човек по време на медитация? Единият вариант е нервната му система да е претоварена и когато отпусне тялото си, тя с кеф да започне да се възстановява (медитацията обаче прави този процес много по-бързо и ефикасно от съня). Другият е да се е понесъл да следва определена мисъл. Ако стоиш тук и сега, не мислиш и не се концентрираш върху предмети, случки или каквото и да било, а просто се носиш в това състояние, наблюдаваш го, няма да заспиш, а бавно ще навлезнеш в алфа честота. Това е състоянието на блажено спокойствие, което те облива и вече нямаш нужда да мислиш или да чувстваш, а просто да стоиш в него. Ако стоиш и не мислиш, а само усещаш, ти сам ще усетиш докога имаш желание да стоиш така. Ако се понесеш по някоя мисъл и не се спреш навреме, може и да заспиш. Затова всеки път, когато се усетиш, че започваш да мислиш, си припомняй, че си си дал само 20 минути, в които няма да мислиш, отложи спешните мисли за след този период и се върни в наблюдателска позиция. Ако мислите ти все пак упорстват, просто ги наблюдавай, сякаш са извън теб, не влизай в тях т.е. не ги следвай, не мисли и те ще изчезнат почти веднага. В началото това се случва по-бавно, но с времето става все по-лесно. Можеш да проследиш как периодът на "празнота " в ума ти все повече се разширява. Това да не те плаши. Няма да станеш глупак, нито ще изчезне мисловната ти дейност. Просто вече ще можеш да я управляваш и да я спираш, когато имаш нужда от почивка.
Другото важно нещо, за да не заспиш е, да стоиш седнал с изправен гръбнак.

Защо ми е скучно и некомфортно?

По-темпераментите и подвижни хора да имат предвид, че в началото могат да имат малко (или по-голямо) съпротивление, защото стоиш неподвижен и нищо не се случва. Започва да те обзема скука или желание за бягство. Тази съпротива трябва да се преодолее, за да се свържеш със състоянието на спокойна радост. Просто колкото и да ти се мърда, не мърдай. Колкото и да ти се мисли, връщай се към проследяването на дишането (за което ще говорим).
Също така, пак в началото, когато излезеш от медитация, може да не се чувстваш комфортно в това спокойствие, защото нормално си свикнал да носиш една торба с тежести на гърба си, но започвай да свикваш, защото това е твоето естествено състояние, което си забравил.

По какво да позная дали съм медитирал?

Ще познаеш дали си успял да медитираш и да се свържеш с вътрешния си ценър по степента на спокойствие, която чувстваш в това състояние и половин-един час след като излезеш от него. Колкото по-спокоен си, толкова по-дълбоко си навлязъл в истината.

И каква е ползата пък толкоз?

Ползите са много. Тук ще изброя само три съществени по темата. Освен, че нервната система се успокоява и намираш вътрешния си център, енергията ти се канализира така че, когато излезеш от това състояние си като събран в себе си, присъстващ и излъчващ силно. Така привличаш благоприятни обстоятелства в живота или изчистваш бързо натрупаните стари неприятности. Вече казахме и че решенията, които взимаш в това състояние винаги са по-добри от тези, които взимаш, когато се вълнуваш. Имай предвид, че тази точка ще ти бъде опорната в живота – каквото и да се случва, ти ще имаш опора.

По какво се различават различните медитации?

Всички медитации се свеждат до два вида – с обект и без обект. С обект, означава да визуализираш приятни спомени и усещания или да си повтаряш утвърждения, които искаш да ти се запечатат в подсъзнанието. Без обект, означава да не се стараеш да правиш каквото и да било и просто да се разтвориш в състоянието на наблюдател. Това е състояние на пустота, празнота, нищо, заредено с огромен потенциал. Тук търсим точно него. Колкото повече и по-често стоиш там, толкова повече започваш да "светиш ". Ставаш все по-здрав, все по-красив, все по-благ, все по-готин ;) Всички виждат и усещат как от теб струи хубава енергия. Имаш все повече кандидати за приятели. ;)

Как се прави?

Принципът е елементарен, но пък точно затова някои пропускат основни части, защото ги подценяват. Принципът е отпускане, същинска медитация, бавно излизане. Вариациите и на трите части са много. Ето една (в рубриката mind-detox пускаме други):

Задължително се започва с отпускане на всяка част от тялото, за да се разхлаби каквото и да било напрежение в него. След това следва същинската медитация, когато само наблюдаваш енергията в себе си и почти не чувстваш тялото си физически. Най-лесният начин е просто да наблюдаваш дишането си. За да се концентрираш само над това, можеш да започнеш да броиш отзад напред: "Вдишвам сто, издишвам сто, вдишвам 99, издишвам 99, ... " и така. И се завършва като много бавно започваш да чувстваш тялото си, като първо слушаш малко звуците на заобикалящата те среда, усещаш мястото, където се намираш, усещаш тялото си отвътре и баавно се размърдваш и протягаш. Обаче важното е не да се фокусираш върху броенето, а да се фокусираш върху дишането. Броенето отзад напред служи просто за концентрация на вниманието тук и сега и за да не се отпускаш прекалено. Не трябва обаче много да си фиксиран в това броене.
Когато отвориш очи и си супер спокоен, не гледай веднага да скочиш или да започнеш да обмисляш нещо. Остани в това състояние. Наслади му се. Запомни усещанията си, за да можеш все по-лесно да влизаш в тях.

Ако си много напрегнат и си в работна среда, можеш просто да се уединиш за 5 минути и да се концентрираш върху дъха си, като започнеш с бавно и дълбоко вдишване и издишване. С времето ще се научиш да го правиш, дори и в процес на напрегнат разговор или нещо, което те вади от равновесие. Именно това означава да държиш винаги връзка с вътрешния си център. Честито!

текст: Елена Шахънска

http://www.self-help.bg

 


Сходни връзки

Как да намерим вътрешния си център | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди