изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:21 EET
Жените с преждевременна менопауза са по-застрашени от сърдечни заболявания    
Здраве Жените, които влизат в менопауза преди да навършат 46 години, са изложени на двойно по-голяма опасност от сърдечен удар, инсулт или друго сърдечно-съдово заболяване по-късно в живота си, установили учените. Рискът остава дори, ако жените се подложат на хормонозаместваща терапия, съобщиха учените на конференция в Сан Диего.

"Важно е жените да знаят, че преждевременната менопауза е потенциален рисков фактор за сърдечносъдови заболявания, от които умират най-много жени в САЩ", съобщи ръководителката на изследването д-р Мелиса Уелънс от университета на Алабама в Бирмингам. "Те могат да работят за подобряване на подлежащите на изменение рискови фактори като висок холестерол и кръвно налягане, като спортуват и следват здравословна диета", допълва д-р Уелънс.

От 2000 г. насам нейният екип изследвал повече от 2500 жени между 45 и 84-годишна възраст. Близо 28% от тях съобщили, че са навлезли в менопауза преждевременно, 446 жени или 18% имали естествена менопауза, а 10% - менопауза, причинена от отстраняване яйчниците.

До 55-годишна възраст нито една от жените не била получавала сърдечен удар, инсулт, ангина, внезапно спиране на сърцето и не се била подлагала на операция за поставяне на байпас. Но след това жените, които навлезли в преждевременна менопауза, било два пъти по-вероятно да получат някое от тези сърдечни заболявания, установили изследователите. /Ройтерс/БГНЕС

http://news.fashion.bg

 


Сходни връзки

Жените с преждевременна менопауза са по-застрашени от сърдечни заболявания | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди