изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:20 EEST
Спецполицаи задържаха девет иманяри    
Ред и сигурност При спецоперация на ГДБОП във Враца е разкрита група от девет иманяри, задържан е лидерът й, съобщиха от полицията. Иззети са антични монети и съдове. Спецполицаите наблюдавали групата от около два месеца, преди да предприемат акцията за неутрализирането й. Операцията е проведена от антимафиоти от сектор „Трафик на културно-исторически ценности” и колегите им от териториалните звена в СДВР и Враца и Видин.

За два дни екипите от ГДБОП претърсили 8 адреса във Враца. Открити са разнообразни артефакти и предмети с културно-историческа стойност:

117 антични монети – повечето от различни римски епохи, накити (25 фибули, пръстени и игли), 30 бронзови фигурки, 37 антични керамични съда и фрагменти от керамика, 15 лампи.

Освен намерените археологически находки антимафиотите иззели и 4 металотърсача.

Заловени са девет членове на организираната престъпна група за незаконни иманярски разкопки и нелегална търговия с културни ценности. Те са на възраст от 32 до 47 години, сред тях е и лидерът М. Д. на 33 години, който е задържан за 24 часа.

Двама от групата вече са били задържани за иманярство. Групата организирала цялостния процес на незаконната дейност – от проучването и разкопаването на находките, почистване и придаване на търговски вид на „стоката” до предлагането й през прекупвачи на аукциони за антични ценности.

По случая в РУП-Враца е образувано досъдебно производство. Продължава работата на експертите за изясняване и документиране на цялостната престъпна дейност на организираната престъпна група.

http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Спецполицаи задържаха девет иманяри | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди