изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:01 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР ЕНЬОВДЕН    
Празници Днес българите честват Еньовден, като в народните схващания празникът бележи бележи средата на лятото. В този ден "свети Еньо започвал да си кърпи кожухчето", а слънцето ставало по-рано от всякога. То седяло по-дълго на небето, къпело се с жива вода и така осветено и огнено, се обръщало на другата страна. Днес православната църква отбелязва рождението на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен.

Оттогава, според поверието, дните започвали да стават по-къси, а нощите - да нарастват. На този ден мъже и жени се качвали по баирите, гледали сенките си и гадаели дали ще са здрави през годината.
Според древната традиция за Еньовден се берат билки, защото според митовете точно в нощта срещу празника те имат най-голяма сила. Според поверието на този ден звездите слизали от небето, баели на лечебните треви и те ставали по-лековити. От билките се свивали еньовски китки, с които се кичат млади и стари. Традиция е пък под венец от еньови билки да се провират моми, ергени, деца и болнави, за да са здрави.
Някога се вярвало, че на Еньовден бродели магьосници по нивите, за да оберат плодородието. Познавали ги по това, че били млади, красиви жени, които ходели голи или облечени в дълги бели ризи, яхнали кросно от стан.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР ЕНЬОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.05 секунди