изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:48 EEST
В МОСКВА ЩЕ Е ПАМЕТНИКЪТ НА КИПРИАН    
НовиниИнициативата е на кмета на Добрич Детелина Николова

На своето заседание на 8 юни комисия по монументално изкуство при Московския градски парламент е одобрила предложение за издигане в Москва на паметник на митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия Киприан - българин по произход. Това съобщава официалният сайт на Светия синод на Българската православна църква.
Първоначалната идея бе паметникът да бъде издигнат в основания от Свети Киприан Сретенски ставропигиален мъжки манастир. Тъй като не са намерили подходящо място в рамките на неголемия манастир, който се намира в самия център на града, е взето решение паметникът да бъде издигнат редом с Българското посолство, а в манастира да бъде поставен паметен знак.
Българското посолство в Москва се намира на мястото, където е била лятната резиденция на митрополит Киприан. Днес на мястото на построения от светителя дървен храм се издига каменна църква, посветена на Светата Животворяща и Неразделна Троица.
Инициативата за изграждане на паметник на Свети Киприан в Москва е на кмета на Добрич Детелина Николова и е подкрепена на държавно и църковно ниво.
Свети Киприан е роден във Велико Търново. Роден е през 1330 година. Произхожда от рода Цамблак. Своя път започва в Килифаревския манастир. Негов духовен отец е св. Теодосий Търновски, а духовен брат - св. патриарх Евтимий Търновски. Неговите качества са забелязани от Константинополския патриарх Филотей, който привлича инока и го прави свое доверено лице - "приближен монах". Първото появяване на св. Киприан в Русия е през 1373 г., в качеството му на патриаршески пратеник. На 2 декември 1375 г. патриарх Филотей ръкополага Киприан за митрополит Киевски, Руски и Литовски и решава след смъртта на митрополит Алексий той да стане митрополит на цяла Русия. На 23 май 1381 г., на празника Възнесение Господне, митрополит Киприан е посрещнат в Москва с особена тържественост. Скоро обаче, през есента на 1382 г., той изпада в немилост и е отстранен в Киев. По-спокойни времена за него настъпват в края на 1387 г., когато в Константинопол съборно е определено, че "митрополит Киевски и на цяла Русия ще бъде и ще се нарича кир Киприан, който до края на живота си ще заема този пост". Това решение на патриарх Нил е потвърдено през февруари 1389 г. от неговия приемник, патриарх Антоний.
През 1390 г., през четвъртата седмица на Великия пост, митрополит Киприан тържествено влиза в Москва. След 14 години на усилия и премеждия, той успява да обедини разделената Московската митрополия и до самата си кончина я управлява в качеството си на митрополит на цяла Русия. Свети Киприан е погребан в Успенския събор през 1406 година. Канонизиран е през 1472 г. от Руската православна църква. Чества се на 27 май и на 16/29 септември.
 


Сходни връзки

В МОСКВА ЩЕ Е ПАМЕТНИКЪТ НА КИПРИАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди