изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:51 EEST
Над 700 декара заграбени край морето    
Ред и сигурност

Прокуратурата в Царево започва разплитането на мащабна далавера за над 700 дка земя край морето. Парцелите са по Южното Черноморие - в Лозенец, Варвара, Синеморец, Резово - все апетитни и доходоносни дестинации. “Труд” го научи първо от Ясен Тодоров от Инспектората на ВСС. Има такова нещо, потвърдиха и.д. шефката на Районна прокуратура-Царево Катя Евтимова, както и зам.главният прокурор Валери Първанов. Заведено е дело срещу неизвестен извършител, засега по чл.308 от НК - за подправяне на официални документи. Но аферата тепърва ще се разраства, категорични са прокурорите.



За разлика от “бедните” в Приморско, където магистратски чеда официално са получавали на безценица право на строеж край морето от кмета, в новата далавера чрез фалшификации направо са крадени непотърсени от собствениците парцели. Преправяни са емлячни регистри (регистрите на земите от началото на 20-и в.), търсени са фалшиви наследници из цялата страна. С едно условие - да имат родители или баби и дядовци, раждани в началото на миналия век, за да е оправдано включването им в емлячните регистри. После “наследниците” препродават получените парцели на трети лица. Кой и как е замесен в далаверата, прокуратурата тепърва ще изяснява. Но назначена по делото експертиза е била категорична - емлячните регистри са подправени.

Как става всичко? През 2005 г. в землищата на Лозенец, Варвара, Синеморец, Резово остават непотърсени апетитни парцели. Срокът за възстановяване на права върху земите е изтекъл и при това положение по закон наследниците могат да получат собствеността си по съдебен ред. За целта трябва да представят писмени доказателства и да заведат искове срещу общинската земеделска служба.

На 16 май 2005 г. пред Районен съд-Царево са заведени 21 граждански дела от различни лица срещу Общинска служба “Земеделие и гори”-Царево, за възстановяване право на собственост в землищата на Лозенец, Варвара, Синеморец, Резово. Общата им площ е над 700 дка.

Всички искови молби са подадени от пълномощници - адвокати, основно от Бургас, има и защитник от Сливен. Общинската служба е представлявана от адвокат Хамид Бари от Бургас. Писмените доказателства са извлечения от емлячни регистри и удостоверения за наследници.

Районен съд-Царево отхвърля молбите по всички 21 дела. Основният аргумент е, че извлечението от регистъра не стига да се признае собственост. Но пред Бургаския окръжен съд “наследниците” печелят всички 21 дела. И им се издават протоколи за въвод във владение.

През 2006 г. голяма част от земите са продадени на други. Сделки са сключвани и през 2008 г.

Продавачите и купувачите

Така например на 10 март 2006 г. Величка Н. (имената се пазят в редакцията) с нотариален акт продава 16,7 дка в Резово, 4,7 дка пак в Резово, 10,570 дка в Синеморец, все за по 1000 лв.

На 6 февруари 2006 г. с нотариален акт Мария Б. продава 25 дка във Варвара за 1000 лв.

На 27 декември 2006 г. с нотариален акт Деспина К. продава 12,3 дка в Синеморец за 12 000 лв. И т.н. Парцелите в тези райони вървят по 100 евро на квадратен метър (в 1 дка има 1000 кв.м), твърдят магистрати.

Купувачите са и физически лица, и фирми. Справка в ДАКСИ показа връзки между някои от тях.

Например купувач по 2 от сделките (в Синеморец и Резово) е Ерол Али Сайд. Той има обща фирма - ЕСМК-ПОИНТ с Милчо Киряков - син на купувачка по друга сделка (във Варвара). Милчо, от своя страна, е съдружник в “Трансстрой пропърти” ООД с Хамид Бари - адвоката на общинската комисия по делата за парцелите. А в “ГМ строй 2” дялове имат Милчо и Калин Тихолов, който е и съдружник в “КаЯ-Импекс” ООД, купувач по трета сделка (във Варвара).

Милчо Киряков е близък с Йордан Цонев от ДПС, който му е кръстник, твърдят местните. В това няма нищо укоримо. “Не знам за какво става дума, нито мога да отговарям за действията на други”, каза Цонев пред “Труд”.

Разплитането на далаверата тръгва заради свади между роднини на “наследниците”, полицията започна оперативна проверка. През март т.г. прокуратурата е сезирана, разпитани са свидетели, включително пред съдия. Но срещу някои от тях вече били отправяни заплахи, научи “Труд”.

Елена ЕНЧЕВА

На една сесия в Царево били дадени 52 парцела

Преди изборите - през декември 2006 г., само на една сесия на Общинския съвет в Царево са били гласувани 52 отстъпени права на строеж (ОПС) на “крайно нуждаещи се”, заяви пред “Труд” общинският съветник на сините Людмил Николов. По думите му от 2002 г. насам раздадените ОПС са близо 200. Кметът на Царево Петко Арнаудов огласи пред медиите само 50.

Сред получилите права на строеж местни хора разпознаха бившата активистка на СДС в Царево, сега в екипа на кмета Арнаудов - Валентина Василева, която за 486 кв. метра е платила 35 700 лв.; на Петър Войнов - геодезист в общината, за 747 кв. метра заплатил 41 200 лв. В списъците са и сегашният съветник от БСП Яни Янев, Стефан Нешев - син на общинарка, дъщерята на екскмета Стоян Йовнов (БСП), дъщерята на шефа на “Атака” в града Мария Гърланова и на шефа на ГЕРБ в Царево Евгени Николов.

“Правото на строеж е от 2005 г., тогава не съм се занимавал с политика и съм бил картотекиран”, заяви Николов пред “Труд”.

Лидерът на “Атака” обясни, че дъщеря му била крайно нуждаеща се - няколко семейства живеели на едно място. Но тъй като за този терен се водели дела, междувременно си купила апартамент и сега щяла да върне учреденото право на строеж.

“Не ме интересува кой от коя партия е, действал съм по закон. Външен човек няма нито един, правата на строеж са отстъпени по пазарни цени”, категоричен бе кметът Арнаудов.

Мария КЕХАЙОВА

Инспектор Ясен Тодоров: След “бедни” роднини идат богати “наследници”

Ясен Тодоров от Инспектората към ВСС извърши проверката на делата по скандала “Бедни в Приморско”. И на практика писа двойка и на полицейската, и на голяма част от прокурорската работа, включително на “надзорниците” от Апелативна прокуратура Бургас и ВКП.

- Защо за 4 г. не се разбра кое е “неизвестното” лице, раздавало имоти на магистратските роднини в Приморско, г-н Тодоров?

- На практика “неизвестният” фигурира още в постановлението на бургаския прокурор Димитър Узунов за образуване на делото. Макар че го е завел срещу “виновното длъжностно лице”, т.е. срещу неизвестен извършител, прокурорът е посочил, че лицето е кметът на община Приморско в периода 2004-2007 г. (Димитър Димитров - б.р.). Остава загадка защо разследващият полицай и наблюдаващите прокурори не са предприели нищо този кмет поне да бъде разпитан.

Но случаят не е единичен, става дума за порочна практика. И при други проверки сме се натъквали на прокурорски актове, в които, макар да има достатъчно данни за извършителя на престъплението, то се образува срещу “неизвестен”. Каква е целта, могат да отговорят онези, които го правят.

Само че дори и делото, което сега обсъждаме, да е било образувано срещу кмета Димитров, ако е вървяло по същия начин, резултатът щеше да е идентичен.

- Слаган ли е чадър над съдийската рода?

- Не мога да кажа. Но ми направи впечатление, че през 2007 г., след постъпване на първия сигнал за неправомерно раздадени имоти в Приморско, се получават 222 преписки за отстъпени права на строеж (ОПС), без молбите-декларации на поискалите ОПС-тата. В тези преписки са Деница Урумова (дъщеря на съдията от ВАС Николай Урумов), доведеният син на бившия вече апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов Петър Попов, Анна Пенгезова (дъщеря на настоящия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов) и майката на бургаския следовател Стефан Димитров Деспина Димитрова.

Имената на майката на съдията от ВАС Андрей Икономов Елка Икономова и дъщерята на колегата му Панайот Генков Ваня Генкова обаче се появяват чак през 2009 г., при втори сигнал. Дотогава общината не е дала информация за тях.

Но и спрямо “известните” получатели не е работено активно. За Деница Урумова е имало разпореден разпит по делегация - не е разпитана, даже не е “открита”. Петър Попов е разпитан. И много странно, разпитан е следователят Стефан Димитров, а не майка му, получила правото на строеж. Тя даже не е призована. Дребна подробност е, че следователите и разследващите полицаи в Бургас са в една сграда. За Стефан Димитров по този случай сме пратили сигнал във ВСС - смятаме, че случаят му е идентичен с тези на Урумов, Генков, Икономов, Пенгезов и е в правомощията на етичната комисия е да прецени дали е нарушен Етичният кодекс на магистрата.

- Кой е виновникът за батака “Приморско”?

- Не може да се каже, че само един човек не си е свършил работата. Първите полицейски проверки са от по една страничка и приключват с извод, че тече предизборна кампания и сигналите срещу кмета са политически.

- Работа ли е на полицията да дава политически оценки?

- В случая е било становище на секретаря на общината, разпитан като свидетел, и те са го преписали в докладната си.

За мен е необяснимо и къде е бил регистърът с ОПС-тата и с молбите-декларации от септември 2007 г., когато са заведени първите преписки, до април 2010 г. Документите се появяват, след като прокурорът от ВКП Каролина Хлебарова отива на място и извършва лична проверка. Чак след това се получава информация, че има такъв регистър и той незабавно се изземва от Районна прокуратура-Царево. Въпросът защо са липсвали документите до днес, не е изяснен, макар че е възложена и такава проверка на МВР. В същото време след откриването на регистъра се разбира, че в молби-декларации, обозначени като подадени през 2004 г., фигурира лична карта на подателя от 2006 г. Т.е. налице е антидатиране. Което променя много неща и отговорности, включително и за подателите на молбите.

- Каква е прокурорската отговорност?

- Първият сигнал от 2007 г. за неправомерни действия на кмета е подаден и заведен в Районна прокуратура-Бургас. Макар в самата преписка да е посочено, че става дума за престъпление по служба (подсъдно на Окръжна прокуратура в Бургас), районният прокурор от Бургас я е препратил в Царево.

- Правна неграмотност или какво?

- Или е неграмотност, или бързане да се освободиш от една преписка.

В Бургас по случая са работили трима прокурори, двама от тях командировани и командировките им са изтичали. Моята проверка обаче показа, че не е било нарочно - делото е разпределяно на случаен принцип, поне така излиза от протоколите. Най-накрая случаят се пада на Величка Костова, щатен прокурор в ОП-Бургас.

Някъде по това време Мила Георгиева от Върховна касационна прокуратура (ВКП) попада на делото срещу кмета, докладва за него на зам.-главния прокурор Валери Първанов и той с писмена резолюция нарежда да се вземе на специален надзор. Обаче специалният надзор се свежда до четири писма и три-четири телефонни обаждания. Наблюдавало се е и от Апелативна прокуратура- Бургас поради особена важност, а никой от “надзорниците” даже не е разбрал, че междувременно делото е било спирано.

- Кои са основните изводи за вас?

- Най-малкото става дума за безхаберие. Прокурорите не са осъществявали никакъв контрол върху разследващите полицаи. А те по свое усмотрение са решавали какво да правят.

- Само безхаберие ли е?

- Моята проверка приключва с факта, че не е работено ритмично. А защо - отговорът е извън компетенциите на нашия инспекторат. Ако не е безхаберие, ще е престъпление - осуетяване на наказателно преследване. В правомощията на Инспектората на ВКП е да преценят има ли такова нещо.

- Имате ли други сигнали за “бедни” роднини по Черноморието?

- Докато бях на проверка, научих и за друго досъдебно производство. Става дума за земи на първа линия по Южното Черноморие, над 700 дка, останали “свободни”. И с фалшиви документи тези земи са раздадени, уж върнати на техните “местни” собственици. А всъщност са взети от други.

Преценете - 700 дка по пазарна цена, това са 70 милиона!

Елена СТЕФАНОВА / http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Над 700 декара заграбени край морето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди