изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:42 EEST
Обсъждат на първо четене 4 законопроекта за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи    
Парламент София. Депутатите разглеждат на първо четене 4 законопроекта за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, предаде репортер на Агенция „Фокус”.


Законопроектът внесен от Михаил Михайлов и група народни представители, предвижда да не подлежат на застрояване земеделските земи, които са придобити от граждани, юридически лица и общини до 1.01.2010 г.
Проектопредложението на Любен Татарски предвижда да се създаде по-добра нормативна основа за управление и разпореждане със земите от общинския поземлен фонд от страна на общинските съвети и кметовете на общини. С промените се създават възможности за премахване на някои неоправдани задължения и ограничения, наложени в тежест на общините от действащите разпоредби на закона. Първата част от промените е свързана с отмяна на задължението за обезщетяване собствениците със земи от общинския поземлен фонд в преобладаващата част от случаите, когато върху тях са реализирани мероприятия, които не позволяват възстановяването им в собственост. Законопроектът предлага въвеждането на единен режим за управление и разпореждане със земите от общинския поземлен фонд, съобразен с начина на тяхното ползване. Други промени са насочени към прецизиране на разпоредбите, регламентиращи допустимите случаи на замяна на земеделски земи – общинска собственост, със земеделски земи, собственост на държавата, на физически или юридически лица, като по този начин се синхронизират с разпоредбите на Закона за държавната собственост и на Закона за общинската собственост. Предложени са и промени в частта за налагане на санкции при нарушения на закона. Предлага се глобите и имуществените санкции за нарушения, извършени за земи от общинския поземлен фонд да постъпват в общинския бюджет. Предложена е и отмяна на разпоредби от Закона за сдружения за напояване, според които до сега неправомерно се изземваше публична общинска собственост и се предаваше безвъзмездно в собственост на частни лица.
Законопроектът, внесен от Десислава Танева, Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев, предвижда въвеждане на правото на пръв купувач в полза арендаторите и наемателите по дългосрочни договори над 4 години, за ползваните по съответния договор земи. Собственикът има задължението да предложи земята при същите условия първо на дългосрочния ползвател и едва ако той не приеме предложението - да сключи договор с третото лице. В този смисъл е налице и баланс с правото на собственика свободно да се разпорежда с имота си.
Проектопредложението на Министерски съвет създава разпоредба относно безвъзмездно предоставяне на цифрови данни от картата на възстановената собственост на разпоредители с бюджетни кредити - държавни органи, както и на общини, във връзка с изпълнението на техни правомощия. В законопроекта отпада изискването министърът на земеделието и храните да назначава и освобождава състава на общинските служби по земеделие вследствие на структурните промени в системата на органите по поземлената собственост и статута на общинските служби по земеделие като териториални звена към областните дирекции „Земеделие”. Уреждат се и заварените трудови и служебни правоотношения на служителите от общинските служби по земеделие.
Цветомира ГЕОРГИЕВА
 


Сходни връзки

Обсъждат на първо четене 4 законопроекта за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди