изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:36 EEST
400-ЧЛЕННА РОДА ПОСРЕЩА В КАБУЛ ДЖИПИТО НА ЗЪРНЕВО СЛЕД 18 ГОДИНИ РАЗДЯЛА    
ЛюбопитноД-р Мохамед Зекрия Шахпур е афганистанец, живее от 31 години в България. От 13 е джипи в тервелското село Зърнево.


 НДТ ви разказа неговата история преди две години. Тогава лекарят сподели, че няма никакви вести за никого от близките си от 18 години. И не скри най-голямата си мечта - да види поне един от тях. Само след дни мечтата му ще се сбъдне и д-р Шахпур ще гостува не просто на един от роднините си, а на многобройната си вече рода.
Лекарят на Зърнево има шест братя и една сестра. Майка му и баща му са починали още в първите години, след като идва да учи в България. Докато е студент д-р Шахпур няколко пъти посещава родината си, но заради усложнената обстановка и постоянните военни конфликти преустановява пътуванията си до там. В последствие близките му се разпиляват и той изгубва всякакви координати. През годините лекарят на спира да прави опити да открие някого. Обръща се към посолството на азиатската държава у нас, към свой близък в Министерството на вътрешните работи в Афганистан, пише му и писмо... но без резултат.  
Всичко това продължава до рождения му ден тази година - 12 февруари. Тогава най-неочаквано по телефона му се обажда племенникът му Фархад - син на най-големия му брат. Д-р Шахпур научава, че докато е правил опити да открие роднините си, те също не са спирали да го търсят. Получили информация за брат си от афганистанец, който живее в България. Видели се с него в Кабул, поръчали му да поразпита. И поразпитал - в Стара Загора срещнал познат на д-р Шахпур. "Племенникът ми се обади по телефона вечерта, разбрахме се на следващия ден да говоря и с другите. Беше като нож с две остриета - хем ме беше страх да не ми кажат лоша новина - че някой от близките ми вече го няма, хем бях радостен, обзе ме еуфорично настроение", разказва лекарят. И споделя, че преди да говори по телефона на следващия ден за кураж слага пред себе си бутилка ракия. Лоши новини няма - всичките му братя и сестра му са живи и живеят в Кабул. Единият му брат е полковник в Министерството на отбраната, друг е преподавател в университет в Таджикистан, а останалите се занимават с търговия - на килими, като баща му, и на дрехи. Сестра му е домакиня и също е устроена добре. "Всички са много успели - имат къщи и коли", споделя д-р Шахпур.
Сега лекарят от Зърнево се стяга за гостуване - отива в Кабул след няколко дни. Ще пътува до Турция, от там ще лети за Афганистан. И след 18 години в невидение за съдбата на обичаните от него хора, ще го посрещнат стотици роднини. "Един от племениците ми каза, че като се съберат на тържество - на сватба например, най-близките от семейството са около 400 души. Знаете, че в Афганистан имаме по много деца - по 6-7", споделя д-р Шафхур. "Вълнувам се много, ще си взема валидол", признава той. На всички няма да успее да занесе подаръци, но вече е купил една торба с талисманчета "Българска роза", да подари на момичетата. Ще разкаже за България - какво е преживял - през социализма, през демокрацията. Как сега хората са се озлобили. Ще разкаже и за хубавото, и за лошото. НДТ


 


Сходни връзки

400-ЧЛЕННА РОДА ПОСРЕЩА В КАБУЛ ДЖИПИТО НА ЗЪРНЕВО СЛЕД 18 ГОДИНИ РАЗДЯЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди