изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:31 EEST
2 години лишаване от свобода получи 41-годишен контрольор на пътни такси    
Ред и сигурностНаказание от 2 години лишаване от свобода при първоначален общ затворнически режим в затворническо общежитие от открит тип наложи Добричкият окръжен съд на 41-годишния Недко Д. Н. от гр. Каварна – бивш контрольор на пътни такси на ГКПП Дуранкулак.

Той бе признат за виновен, че през периода 01.06.2006 г. до 31.08.2006 г. на ГКПП Дуранкулак, при условията на продължавано престъпление, в качеството на длъжностно лице – контрольор към УПТР пункт Дуранкулак, системно е нарушавал и не изпълнявал задължението си по събиране на винетните такси за ползване на републиканската пътната инфраструктура като не е таксувал 1738 броя влизащи в страната чуждестранни моторно-превозни средства, от което са настъпили значителни вредни последици за бюджета на Национална агенция „Пътна инфраструктура” в размер на 15 048,16 лв. Той е осъден да заплати на гражданския ищец по делото – Агенция „Пътна инфраструктура”, обезщетение от 15 048,16 лв., ведно със законната лихва. Недко Н. е лишен от право да заема материално-отговорна длъжност за срок от 2 години.

Той бе признат за невинен за горницата на сумата по обвинителен акт.

Днес Добричкият окръжен съд прие окончателното заключение на вещото лице по изготвената основна и допълнителна съдебно-икономически експертизи и разпита трима свидетели – колеги на подсъдимия.

Представителят на държавното обвинение пледира, че по време на дежурствата на Недко Н. през юни, юли и август 2006 г. през ГКПП Дуранкулак са влезли в страната 5 155 чужди автомобили, а той е пропуснал да събере винетни такси на 40% от тях. През юни не били таксувани 63,59% от преминалите през смените му общо 854 чужди коли. През юли са влезли 1988 броя чужди автомобили, а той не бил таксувал 47,58%, а през август от 2313 коли, без да платят винетки преминали 25,3%. Тези данни показват, че най-висок процент на нетаксувани автомобили има през най-ненатованите месеци. Според прокурора престъпната деятелност на Недко Н. не може да се оправдае с натовареността на трафика през летните месеци. „Той си е поставил за цел да пропуска определен брой автомобили, без да ги таксува. В София не е било неизвестно какво става на пунктовете на УПТР, но някой си е мълчал. Началото на тези дела срещу контрольори на пътни такси даде разпоредена от ВКП проверка, във връзка със заловени в Южна България чужденци без винетки”, заяви прокурорът. Държавният обвинител поиска за Недко Н. наказание 3 години лишаване от свобода.

Адвокатът на Недко Н. пледира, че той е невинен. Нямало доказателства,  подзащитният му да е пропускал чуждестранни автомобили, без да им продаде винетка, нито да го извършил при пряк умисъл. Защитникът посочи, че служителите на УПТР на ГКПП Дуранкулак са положили усилия да улеснят работата си като сами а поставили  бариерата там. Според него  не е ясно по какви причини им се вменява да контролират дали чуждите превозните средства имат винетка, когато това е задължение на КАТ. Това станало с изменение на длъжностната характеристика през 2007 г.  Според адвоката посочените от обвинението 1738 чужди автомобили са сред 118 хил. коли в страната, на които са издадени квитанции за продадени винетки, без да е посочен регистрационния номер на автомобила.

В обясненията си пред съда Недко Н. каза, че няма случай да е спрял чужд автомобил и той да не му е платил за винетка. Никой от контрольорите не можел да си позволи лукса, да взема пари на джоб. В последната си дума той заяви, че е невинен. „Безумно е на държавната граница за пуска автомобили и никой да не ме е видял. Не мога да си помисля да тръгна срещу цялата полиция и да правя каквото си искам”, добави той.

Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.

 

24.06.2010 г.                                   Пресслужба Добрички окръжен съд   

Добричкият окръжен съд потвърди ареста на обвиняем за подбудителство към престъпление

 

Добричкият окръжен съд изиска за трите път доказателства по дело срещу контрольор на пътни такси

 

Допълнителна експертиза по дело за неплатени пътни такси на ГКПП-Дуранкулак, назначи Добричкият окръжен съд

 

4 години лишаване от свобода за контрольор на пътни такси, постанови Добричкият окръжен съд

 

Назначиха допълнителна експертиза по дело срещу контрольор на пътни такси

 

СЪДЪТ ПАК ПИШЕ НА АГЕНЦИЯ И МИНИСТЪР ЗА НЕПОЛУЧЕНИ ДОКУМЕНТИ

 

По второ дело Добричкият окръжен съд сезира председателя на Агенция „Пътна инфраструктура” и регионалния

ОЩЕ ЕДИН КОНТРОЛЬОР НА ГРАНИЦАТА “ЗАБРАВИЛ” ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА

Добричкият окръжен съд започна поредно дело срещу контрольор на пътни такси

Контрольор на пътни такси на ГКПП-Дуранкулак се изправи пред Добричкия окръжен съд

Добричкият окръжен съд разглежда обвинение срещу контрольор на пътни такси

 


Сходни връзки

2 години лишаване от свобода получи 41-годишен контрольор на пътни такси | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди