изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 11:40 EEST
ГЕРБ пресича изборния туризъм?    
Политика

Сънародниците ни в чужбина ще могат да гласуват само в дипломатическите представителства зад граница. За идеята, която се обсъжда от ГЕРБ и може да залегне в Избирателния кодекс, е съобщил пред в. "Труд” високопоставен източник от управляващата партия, пише изданието.



Ако това стане факт, българските граждани в Турция ще могат да пускат бюлетини само в четири града, където България има дипломатически представителства. Това са посолството Анкара, двете генерални консулства в Истанбул и Одрин и консулското бюро в Бурса.
На последните парламентарни избори на 5 юли 2009 г. в Турция имаше 120 секции в 17 града. Тогава в много градове бюлетини се пускаха още в САЩ и Испания. ДПС в чужбина спечели 93 926 гласа. От тях 88 238 са от Турция като в 4-те града с дипломатически представителства партията има 51 455 гласа, сочи бюлетинът на ЦИК.

ДПС е категорично против идеята, коментира депутатът от движението Янко Янков, член на временната комисия за изработване на Избирателен кодекс.
"Ще търсим всички възможности да се противопоставим", добавя той.

Срещу "изборния туризъм" от работната комисия за изготвяне на нов кодекс се предвижда още: за да се пусне бюлетина за кмет, трябва постоянният и настоящият адрес на гласоподавателя да е в България. Така реално се орязват пак поддръжниците на ДПС, което има добра връзка с изселниците ни в Турция, чийто настоящ адрес не е у нас.

Гласуване с фалшиви удостоверения, масирано присъствие на застъпници пред секциите и "изборен туризъм" са сред най-големите проблеми на последните избори, според наблюдателите на асоциация "Прозрачност без граници".


--------------------------------------------------------------------------------
Възможно е и президентските, и местните избори догодина да бъдат проведени в един ден. Това съобщи преди дни председателят на правната комисия в НС Искра Фидосова. По думите й във връзка това се предвижда текст в Избирателния кодекс, според който това да стане възможно, ако три или шест месеца след първия вот предстоят друг вид избори.   dir.bg

 


Сходни връзки

ГЕРБ пресича изборния туризъм? | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ГЕРБ пресича изборния туризъм?
Автор: Anonymous да 2010-06-27 @ 12:17 EEST
Да се гласува във рамките на Европейския съюз(които държави не са членки на съюза там да не се гласува)!!!!!!
ГЕРБ пресича изборния туризъм?
Автор: Anonymous да 2010-06-27 @ 12:55 EEST
Ще видим? Щото от сега обявиха, че ще дават над 100 млн.лева на тютюнджиите догодина!? А според изискванията на ЕС, 2009г. трябваше да е последната в която се субсидира това производство....

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди