изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 13:24 EEST
ПРЕДСТАВИХА ПРОЕКТА "МОБИЕЙДЖ" В РИМ    
НовиниСред организаторите на форума в италианската столица бе Висше училище Международен колеж

Интернет порталът и образователните услуги, разработени в рамките на проект "МОБИЕЙДЖ", са били във фокуса на международен семинар на тема "МОБИЕЙДЖ: възможности за обучение на възрастни и имигранти". Форумът е организиран от междуниверситетски консорциум ФОР.КОМ,  Международен институт по мениджмънт и Висше Училище Международен колеж в Рим, Италия.
Семинарът е проведен в Университет Гилермо Маркони в Рим и е последван от неформални форуми и срещи за създаване на контакти и иницииране на партньорства в областта на интеграцията на имигранти, обучение на възрастни и признаване на квалификациите. Това съобщиха от екипа на проект "МОБИЕЙДЖ". Събитието е било уважено от представители на Министерство на труда на Република Италия, община Рим, община Флоренция, представители на университети, центрове за професионално обучение и неправителствени организации, които работят в различни сфери, свързани с ученето през целия живот. Експертите от Международен институт по мениджмънт и ВУ "Международен колеж" се радвали на голямо внимание от страна на италианските си колеги, заради продуктите и резултатите на проекта "МОБИЕЙДЖ". В момента се обсъждат идеи за това как дистанционните платформи за езиково обучение и мрежата от контактни точки за правни и административни услуги, създадени в рамките на проекта, да разширят своя обхват и тематика и след приключване на финансирането от страна на Европейската Комисия. 
Основна тема на дискусиите в Рим са били възможностите за предоставяне на дистанционни образователни услуги в сферата на професионалното обучение и създаване на възможности за преквалификация на граждани, които работят и живеят извън страната си на произход в рамките на ЕС. Центърът за професионално обучение към ВУМК е един от първите в България, които предоставят образователни програми на английски език, адаптирани за нуждите на чужденци. Въпреки това, въпросът за  признаване на квалификациите в цяла Европа е предмет на обсъждане и синхронизация - особено в страни като Италия, където е честа практика квалификация, призната в една провинция, да не бъде призната в друга, поради разлика в стандартите и местните нормативни документи, коментираха още от екипа на "МОБИЕЙДЖ".
Една от основните цели на проекта "МОБИЕЙДЖ", освен възможности за обучение и административни консултации, е да подпомогне трудовата заетост и участието в доброволни инициативи на чужденците на възраст над 50 години, които живеят у нас. Много от активните участници в обученията по проекта вече работят като преподаватели по английски език и туризъм в Добрич или развиват собствен бизнес, който бе популяризиран в рамките на проекта.
Проектът "МОБИЕЙДЖ" се реализира от международен консорциум с координатор - Международен институт по мениджмънт (Добрич, България) - и партньори висши училища и професионални организации от Румъния, Унгария, Италия и Дания. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на програма "ЕНЕА Активна подкрепа на социална активност и мобилност на възрастните хора". Организации-партньори по проект "МОБИЕЙДЖ" са: Международен институт по мениджмънт (МИМ) , България, Лицей "Овидиус", Румъния, Център за професионално обучение за възрастни ФИК, Дания, Междуниверситетски консорциум за комуникации ФОР.КОМ, Италия, Колеж Нийрегхаза, Унгария.
 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВИХА ПРОЕКТА "МОБИЕЙДЖ" В РИМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди