изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:51 EEST
Отвориха за посетители уникалната могила от Караново    
История Археологическият комплекс „Източна могила - Колесница и гробница на тракийски аристократ от 1 в. сл. Хр." бе официално открит за посетители. Той се намира в с. Караново, Нова Загора. От днес посетителите на Източната могила могат да видят оригиналната тракийска колесница и точно копие на бронзовите апликации, които са разположени на мястото на откритието.

Една от най-интересните и важни находки е тракийската колесница четириколка, с впряг от два коня и куче, открита през есента на 2008 година.

Колата се отличава с големия размер на колелата - диаметър 1, 20 м.

Запазените следи от дърво дават представа за нейната конструкция и общ изглед. Впечатляваща е декорацията от бронзови апликации на коша на колата. Още по-богато са украсени ярема и сбруите на конете, посочват от ОББ, които са участвали дейно в проекта за откриване и реставриране на тракийските находки в Източната могила.

Археологическите открития са в изключителна близост до главния път към Южното Черноморие и се очаква да привлекат много български и чуждестранни туристи.

На събитието присъстваха Тодор Чобанов, зам.-министър на културата, проф. Валерия Фол, д.и.н., Веселин Игнатов, археолог, Евгени Димитров, председател на Сдружение „Културни проекти" и Николай Грозев, кмет на Община Нова Загора. http://news.ibox.bg

Нови тракийски "чудеса" от могилата край Караново

Гроб на богат одриски аристократ с изключително разточителен погр***ен ритуал е открит по време на експедицията, ръководена от археолога Веселин Игнатов.

Находката е намерена при разкопки на могила в село Караново.

Преди година специалистите попаднаха на колесница, чийто колелата са сред най-големите, откривани досега. Тя е с диаметър 1,20 м., с впечатляваща орнаментика и скелетите на два коня.

При новите разкопки са намерени и забележителни накити и предмети.

Игнатов, който работи в историческия музей в Нова Загора, посочи, че особено важен е фактът, че това е най-ранно датираното погребение с подобен ритуал по полагане на колесница от средата на 1 век.

До момента археолозите са извадили малка част от богатите дарове, предназначени за отвъдния живот на видния аристократ. В гроба е открито още пълно бойно снаражение - мечове, копия, желязна ризница, златни и сребърни накити и невиждани до сега сребърни чаши.

При разкопките е намерен и стабилен колан - сребърен със златно покритие.

Не ни радват чак толкова среброто и хубавата украса, колкото кожата на колана, боядисана в ярко червен цвят, коментира Игнатов.

Предметите ще попълнят колекцията на музея в Нова Загора, а могилата ще бъде съхранена за туристите. Така те ще имат възможност да проследят целия разточителен погр***ен ритуал на тракийските аристократи. http://news.ibox.bg

 

 


Сходни връзки

Отвориха за посетители уникалната могила от Караново | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди