изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:11 EEST
ЗНС НАСТОЯВА ЗА ПРЕГОВОРИ ПО ГЛАВА "ЗЕМЕДЕЛИЕ"    
ПолитикаВ неделя в Добрич се проведе среща на ръководствата на Земеделски народен съюз от Добрич, Варна, Шумен, Силистра и Разград с председателя на политическата партия Стефан Личев. В срещата бяха дискутирани организационни проблеми, предвид предстоящия конгрес през есента на земеделците, както и актуални теми. Пред журналисти Стефан Личев обяви, че ЗНС подготвя референдум за отваряне на глава "Земеделие" от предприсъединителния договор на страната към ЕС.

"Съгласно разписаните клаузи до 2016 г. фермерите в България ще получават едва 40 на сто от субсидиите, спрямо старите страни-членки. Ние искаме обаче това да се промени, предвид икономическата криза и земеделците у нас, както и в съседна Румъния, а и групата страни, приети през 2002-2003 г., да получавате изравнени субсидии, за да се спаси икономиката на тези страни. Ако не получим разликата от 3 200 млн. лв. до догодина от субсидиите, то българското земеделие ще умре. Същото ще се случи и в Румъния, а това ще доведе до срив и на икономиките на двете държави, както стана в Гърция и тогава ЕС ще трябва да даде много повече пари, за да съживи икономиките" - каза Стефан Личев.
Той изтъкна, че именно поради този факт продуктите на родните фермери и преработватели не са конкурентно способни, а пазара в страната е залят от мляко, месо и яйца от Холандия, Германия, Франция. "Ние имаме 2.5 пъти по-малко пари, което прави нашите продукти скъпи и неконкурентни. Още повече, че в развитите страни има и експортна субсидия, а две трети от субсидията, която получава един фермер у нас отива за рента на собствениците на земя" - каза още Личев. Той добави още, че правителството няма готовност за експорт. "Именно в тази връзка ние настоявахме за търговско министерство, което да се занимава само с експорт, защото един обикновен производител дори не знае как да продаде стоката си навън" - каза Личев.
На въпрос как ще коментира върналата се в публичното пространство идея собствениците на земя да я продават на този, който я обработва, Личев заяви, че това са по-скоро лобистки интереси. "В тежка криза не е добре хората от един бранш да бъдат изправяни срещу други. Докато тук в Добруджа хората се интересуват кога ще спре да вали, за да ожънат, в София се вълнуват, кога ще спре да вали, за да отидат на плаж. Собствениците на земя трябва да имат свобода да избират на кого и кога ще продадат земята си. Но е крайно време и да се помисли за някаква форма на комасация, за да се излезе от раздробеното земеделие" - категоричен бе председателят на Земеделския народен съюз.
 


Сходни връзки

ЗНС НАСТОЯВА ЗА ПРЕГОВОРИ ПО ГЛАВА "ЗЕМЕДЕЛИЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди